Satoja kuristumisonnettomuuksia! Tarkista tästä, ovatko kotisi kaihtimet lapsiturvalliset - Asuminen - Ilta-Sanomat

Satoja kuristumisonnettomuuksia! Tarkista tästä, ovatko kotisi kaihtimet lapsiturvalliset

Kuvituskuva ei liity uutiseen.

Kuvituskuva ei liity uutiseen.

Julkaistu: 25.9.2014 10:01

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on kiristänyt kaihtimien ja rullaverhojen turvallisuusstandardeja, koska Euroopassa ja Yhdysvalloissa on ollut satoja rullaverhoista tai kaihtimista aiheutuneita kuristumisonnettomuuksia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo Suomen markkinoilla olevien kaihtimien turvallisuutta.

- Erilaisten kaihtimien narut ja lenkit voivat olla lapsille vaarallisia. Uusilla eurooppalaisilla turvallisuusstandardeilla halutaan estää kaihtimista ja rullaverhoista johtuvia kuristumisonnettomuuksia, kertoo Tukes tuoreessa tiedotteessaan.

Näin käytät kaihtimia turvallisesti lapsitaloudessa

  • Pitkät narut ja silmukat on pidettävä poissa lasten ulottuvilta, esimerkiksi kietomalla narut seinään kiinnitettävään koukkuun tai muuhun tähän tarkoitukseen soveltuvaan kiinnityspisteeseen.

  • Rullaverhon pitkän lenkin voi kiinnittää esimerkiksi seinään asennettavaan lisätarvikkeeseen, jolloin silmukka ei roiku vapaana.

  • Noudata varoituksia ja asenna tuotteet asennusohjeiden mukaisesti.

  • Lastenhuoneen pimennykseen turvallisin valinta ovat tavalliset verhot tai kaihtimet, joissa ei ole silmukoita tai pitkiä naruja.

  • Huomioi myös lastenhuoneen muu sisustus, etteivät pienet lapset pääse käsiksi kaihtimien ja rullaverhojen silmukoihin ja naruihin, esimerkiksi kiipeämällä pöydän tai muiden huonekalujen päälle. (Ohjeet: Tukes)

Uusien ohjeiden mukaan valmistajien on mainittava kuristumisvaarasta käyttöohjeessa. Kaihtimien narujen ja nyörien on myös pysyttävä poissa pikkulasten ulottuvilta joko kaihtimien rakenteisiin tehtävillä muutoksilla tai kaihtimien mukana toimitettavalla turvalaitteella. Suomen markkinoilla olevien kaihtimien turvallisuutta valvova Tukes selvitti yhdessä Tullin kanssa kaihtimien turvallisuutta vuosina 2011–2012. Tuolloin tutkittiin 23 kaihdinta, joista seitsemän aiheutti vakavan kuristumisvaaran pienille lapsille. Kuristumisvaaralliset kaihtimet poistettiin markkinoilta.

Tuoreimmat osastosta