Eikö iso asuntosi mene kaupaksi tai tule vuokratuksi? Tämä kikka voi ratkaista ongelmasi - Asuminen - Ilta-Sanomat

Eikö iso asuntosi mene kaupaksi tai tule vuokratuksi? Tämä kikka voi ratkaista ongelmasi

Julkaistu: 5.8.2014 15:57

Tämän hetken asuntomarkkinoilla isojen asuntojen myynti ja vuokraus on haastellista. Onko sinulla käsissäsi iso asunto, joka ei vain mene kaupaksi tai tule vuokratuksi? Oletko harkinnut tätä vaihtoehtoa?

Suomen vuokranantajat ry muistuttaa, että isojen asuntojen kohdalla ratkaisun myynti- sekä vuokrausongelmiin voi olla, että antaa asunnon vuokralle kimppakämpäksi.

Kommuuniasuminen on yhä suositumpi asumismuoto suurissa kaupungeissa, kun halvempi vuokra, tila ja sosiaalinen yhteiselämä houkuttavat.

Vuokranantajalla hyötynä kimppakämpäksi asunnon vuokraamisesta on, että hyvällä paikalla olevasta asunnosta voi saada hyvää ja varmaa vuokratuottoa, koska vuokranmaksajia on enemmän.

Suomen vuokranantajat kertovat, että kimppakämpän vuokrasopimuksessa on käytössä usein kaksi mallia. Valinta tehdään yhden yhteisen vuokrasopimuksen tai erillissopimusten välillä.

- Kimppakämpän vuokrasopimusmalli kannattaa valita huolella, koska se vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi siihen, kuka asunnon vahingoittumisesta vastaa, kenen maksettavaksi vuokrarästit jäävät ja miten sopimuksesta päästään irti, järjestön toiminnanjohtaja Elina Aalto kertoo. Aallon mukaan vuokranantajan kannalta suositeltavaa on tehdä yksi yhteinen vuokrasopimus kaikkien vuokrattavien tilojen osalta. Tällöin vuokralaisilla on yhteisvastuu esimerkiksi asunnon vuokrasta ja huolellisesta hoidosta.

Yhteisvastuu ei vaikuta opiskelijoille myönnettävän asumislisän saamiseen, mutta estää vuokranmaksun osalta yleensä yleisen asumistuen saannin.

Erillisissä vuokrasopimuksissa määritellään tila, johon vuokra ja vastuut kohdistuvat. Erillissopimuksiin kannattaa kuitenkin lisätä ehto siitä, että yhteiskäytössä olevat tilat kuuluvat yhteisvastuun piiriin.

Oletko vuokrannut asuntoasi kimppakämpäksi ja onko järjestely ollut onnistunut? Kerro kokemuksistasi kommenttikentässä!

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?