Ilmastointilaitteet ovat ajattelemattomasti käytettyinä todellisia energiasyöppöjä - näin paljon se kuluttaa

Ilmastointilaitteet viedään kesähelteillä käsistä.

Helleaalto on saanut monet hankkimaan järeän ilmastointilaitteen viilentämään sisäilmaa, Yle uutisoi tänään.

Monelle ilmastointilaitteen hankkineelle ei kuitenkaan käy mielessä, että väärin käytettynä laitteet saattavat kuluttaa todella paljon energiaa.

Energiatehokkaaseen rakentamiseen erikoistuneen Granlund Oy:n energia- ja ympäristöosaston johtaja Ville Reinikainen kertoo IS:lle, että ilmastointilaitteet voivat väärin käytettynä olla todellisia energiasyöppöjä.

- Normaalisti ilmastointilaite kuluttaa suurin piirtein pölynimurin verran (0,7 kW-1,5 kW), mutta laitteen ajattelematon käyttö lisää sähköenergiankulutusta merkittävästi, Reinikainen kertoo.

Ajattelemattomalla käytöllä Reinikainen tarkoittaa sitä, että ilmastointilaitetta pidetään päällä jatkuvasti ja tehokkuutta huononnetaan päästämällä viileä ilma ulos ovista ja ikkunoista.

- Ensinnäkin ikkunat ja ovet täytyy pitää kiinni, jos ilmastointilaite on päällä.  Kannattaa myös huomioida, mitä sisälämpötilaa tavoitellaan.

- Kun ulkona on 30 astetta lämmintä, niin sisällä ei tarvitse olla 21 astetta, johon monet kuitenkin tähtäävät. Kesähelteillä sisälämpötila 24-25 astetta on varsin sopiva, Reinikainen huomauttaa.

Järkevällä käytöllä laitteen sähköenergiakustannus on kesähelteilläkin alle euron päivässä.

- Energiaa säästää parhaiten, jos aluksi huoneiston lämpötilaa yritetään laskea passiivisilla keinoilla, kuten tuulettamalla ja sälekaihtimien pitämisellä kiinni.

- Näillä ilmoilla tällä keinovalikoimalla sisälämpötila ei kuitenkaan laske kovin paljon, joten ilmastointilaitteen hankkiminen saattaa olla paikallaan, Reinikainen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?