Toimi näin, kun luteet hyökkäävät asuntoosi! - Asuminen - Ilta-Sanomat

Toimi näin, kun luteet hyökkäävät asuntoosi!

Helsingin ympäristökeskus kertoi tänään, että asuintalojen lutikkaongelmat ovat muuttuneet erittäin haastaviksi. Luteita on yhä enemmän. Mikä avuksi, jos kotona on luteita?

Luteista tulee heti tiedottaa taloyhtiölle.­

27.5.2014 11:37

Tuholaisia havaitessaan asukkaiden tulee aina ottaa yhteyttä isännöitsijään. Luteet siirtyvät helposti asunnosta toiseen, joten välttämättä asuntokohtainen myrkytys ei riitä.

Lutikoita on vaikea havaita päivänvalolla, koska ne piiloutuvat ovelasti sänkyjen rakenteisiin, listojen taakse ja seinän halkeamiin. Yleensä vasta puremien ilmaannuttua alkaa epäilys lutikoiden olemassaolosta, Hiltunen kertoo.

Toimi näin:

 1. Tärkeintä on toimia nopeasti, jos huomaa kotonaan merkkejä luteista. Vaikka asunnosta löytyy vain yksi lutikka, se tuskin on ainoa.

 2. Ota yhteyttä isännöitsijään ja hallitukseen, jotka ovat vastuussa asian ilmoittamisesta eteenpäin.

 3. Älä poista mitään huoneistosta mitään.

 4. Rakenteissa pesivistä ötököistä ilmoitetaan huoltoyhtiöön tai hallitukselle, jolloin isännöinti harkitsee ja hallitus päättää ötököiden hävittämisestä.

 5. Vuokrataloissa vuokranantaja hävittävät tuholaiset tarvittaessa.

 6. Jos olet aiheuttanut ongelman omalla huolimattomuudellasi, vastaat ötököiden hävittämisestä jopa koko talosta.

 7. Tarvittaessa voi saunottaa tavaroita tai laittaa pesukoneeseen. Esineet ja tekstiilit, jotka kestävät lämpökäsittelyä, voi viedä saunaan pariksi tunniksi (löylyvettä ei saa käyttää). Lämpöä pitäisi olla +70-80 astetta. Lude kuolee myös tunnissa -18 asteessa ja kahdessa tunnissa -17 asteessa.

 8. Vuodevaatteet tulee pestä 60 asteessa tai käyttää kuivausrummussa.

 9. On hyvä muistaa kolme tärkeintä kohtaa, jos kotoa löytyy lutikka.

 10. Luteiden hävittämistä ei juuri koskaan onnistu kotikonstein. Luteet vain piiloutuvat rakenteisiin, ja ongelma voi levitä jopa naapureihin. Luteet saattavat nimittäin olla immuuneja joillekin myrkyille.

 11. Tuholaistorjujat käyttävät luteiden tuhoamisessa lämpöä ja myrkkyjä. Listat, kulmat ja seinät, joissa luteita esiintyy, käsitellään yli 55 asteen lämmöllä vähintään kolmen tunnin ajan. Lämpö vetää luteita puoleensa ja samalla tappaa ne.

 12. Koska luteet selviävät pitkiäkin aikoja ilman ravintoa ja voivat piileskellä rakenteissa hävittämisestä huolimatta, luteiden torjunta kannattaa antaa ammattilaisen hoidettavaksi joka suorittaa tarvittaessa myrkytyksen.

(Lähde: IS-arkisto)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?