Asiantuntijat paljastavat: Nämä asiat määräävät talosi arvon - Asuminen - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat paljastavat: Nämä asiat määräävät talosi arvon

Asiantuntijan mukaan työllisyystilanne ja yleinen taloustilanne vaikuttavat talon arvoon eniten.

23.5.2014 11:18

Viime päivinä on keskusteltu huomattavasti suomalaisten omakotitalojen arvon kehityksestä.

Osa asiantuntijoista on jopa arvioinut, että osa omakotitaloista saattaa osoittautua tulevaisuudessa täysin arvottomiksi. Syynä on se, että ihmiset ovat muuttaneet entistä kiihtyvämpään tahtiin kaupunkeihin, mikä on hyydyttänyt omakotitalokauppaa varsinkin syrjäseuduilla.

Toisaalta syynä on myös se, että omakotitalokanta on jo varsin vanhaa. IS kysyi Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtajalta Ari Paunalta ja Kiinteistömaailman toimitusjohtajalta Seppo Hämäläiseltä, mitkä seikat vaikuttavat omakotitalon arvoon.

Mistä tietää, että talon arvo uhkaa heikentyä?

Pauna: Kauppamäärien lasku ennakoi hintojen laskua. Esimerkiksi tällä hetkellä omakotitalokauppojen määrä on laskenut. Se ennakoi sitä, että kysyntä on vähenemään päin.

Mitä silloin kannattaa tehdä?

Pauna: Talo ostetaan ja myydään aina tarpeeseen. Jos on tarve myydä, niin tunteet on jätettävä pois ja järki on otettava käteen hintaa asetettaessa. Jos on puolestaan tarve ostaa talo, kannattaa pohtia hyvin tarkkaan pankin kanssa, mikä on mahdollisen ostokohteen todellinen hinta.

Kuinka paljon talon arvoon vaikuttaa sen ikä ja kunto?

Pauna: Ikä ja kunto kulkevat käsi kädessä. Vanha talo ja huono kunto ovat ikävä yhdistelmä. Piilevät viat ilmenevät vasta käytön myötä. Kuinka paljon talon arvoon vaikuttavat paikkakunta ja talon sijainti paikkakunnalla?

Hämäläinen: Sijainti on erittäin merkittävä tekijä varsinkin isoissa kaupungeissa. Mitä parempi alue, sitä parempi hinta. Pienillä paikkakunnilla talot eivät voi puolestaan kauhean kalliiksi nousta. Jokaisella pienellä paikkakunnalla on rakennettu hienoja ja kalliita taloja. Rakentajat ovat tehneet talot omiksi kodeikseen, eikä se ole ollut aina mielessä, millä hinnalla niitä taloja voi jälkeenpäin myydä.

Kuinka paljon talon arvoon vaikuttaa palveluiden läheisyys?

Pauna: Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä muut palvelut ovat hyvin ratkaisevassa asemassa, kun talon arvoa mitataan. Voivatko naapurit vaikuttaa jollain tavoin talon arvoon?

Hämäläinen: Jos omakotitaloalueella on hyvin silmiinpistävä naapuri, jolla on esimerkiksi kaikki autonraadot pihassa, niin sellainen ei ole välttämättä kovin haluttu naapuri. Se vaikuttaa suoraan negatiivisesti talon hintaan, jos alueella on ei-toivottu naapuri.

Kuinka paljon talon arvoon vaikuttaa se, onko talo vuokratontilla vai omalla tontilla?

Hämäläinen: Vuokratontit ovat hinnoiltaan hyvin erilaisia. Vanhat vuokratontithan ovat hyvin edullisia. Se pilaa kuitenkin omakotitalon arvoa, jos vuokrasopimus on päättymässä, eikä tiedä, millä ehdolla sopimus jatkuisi. Nämä ovat kuitenkin harvinaisia tapauksia.

Millä tavoin mahdollinen sauna vaikuttaa talon hintaan? Hämäläinen: Jos omakotitalossa ei ole saunaa, niin se laskee hintaa. Omakotitaloissa asuu perinteisesti perheellisiä ihmisiä, jotka haluavat saunan.

Kuinka paljon taloon tehdyt ja tulevat remontit vaikuttavat talon arvoon? Hämäläinen: Omakotitaloissa remontit vaikuttavat paljon suorempaan kuin asunnoissa. Omakotitalojen ostajat katsovat tarkkaan sitä, mitä remontteja on tehty ja mitä on mahdollisesti tulossa.

Kuinka paljon myyjän kannattaa luottaa kiinteistövälittäjän arvioon talon hinnasta?

Pauna: Kannattaa valita sellainen välittäjä, joka on toiminut pitkään alalla, ja jolla on todennettu ammattitaito. Kannattaa myös valita sellainen välittäjä, joka on erikoistunut omakotitalojen myyntiin. Nämä ajat erottavat jyvät akanoista erityisesti kiinteistövälitysalalla.

Kannattaako ostajan kysyä omalta pankiltaan hinta-arviota talosta, jota aikoo ostaa?

Pauna: Talonostajan tuki ja turva on rahoittava pankki, ei kiinteistövälittäjä. Pankinjohtaja kannattaa laittaa koville ja vaatia pankilta arviota siitä, mikä on talon arvo myös 10-15 vuoden päästä.

Kuinka paljon talon arvoon vaikuttaa paikkakunnan asukkaiden ikärakenne ja määrä?

Pauna: Se vaikuttaa suuresti. Omakotitalot menevät erityisesti kaupaksi niillä alueilla, joilla on paljon lapsiperheitä.

Kuinka paljon talojen arvokehitys seuraa Suomen yleistä inflaatio- tai deflaatiokehitystä?

Pauna: Kohtuullisessa tasapainotilanteessa talojen hintakehitys menee näiden mukaan. On tiedostettava reaalihintojen kehitys.

Miten talojen arvoon vaikuttaa Suomen työllisyystilanne ja yleinen taloudellinen tilanne?

Pauna: Nämä asiat vaikuttavat talojen arvoon kaikkein eniten. Jos on työttömyyttä ja uhka työttömyydestä, niin se vaikuttaa talonostohalukkuuteen sekä pankkien rahoittamisinnokkuuteen. Jos on puolestaan uskoa työllistymisestä ja talouden vahvistumisesta, niin tilanne on talojen hintakehityksen kannalta positiivinen. Usko ei kuitenkaan käskemällä synny.

IS kertoi omakotitalojen arvon kehityksestä 13.5. Omakotitalokauppa on hyytynyt varsinkin syrjäseuduilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?