70€ / yö: Naapuri voi ilmiantaa suosikkisivun kautta pimeästi rahaa takovan

Julkaistu:

Suomessa suosiotaan nostaneen Airbnb:n kautta pimeästi kotejaan vuokraaville voi tulla verottajalta yllätys.
Amerikkalaisen Airbnb- majoitussivuston kantavana ideana on, että ihmiset voivat vuokrata omaa asuntoaan matkailijoiden käyttöön satunnaisesti silloin kun ovat itse poissa. Palvelun suosion myötä asunnonvuokraustoiminnasta on tullut ammattimaista: moni tienaa kämppäänsä vuokraamalla eikä ilmoita tuloistaan verottajalle.

Ylitarkastaja Janne Myllymäki Verohallinnosta kertoo IS:lle, että on vaikea määritellä rajaa, milloin majoitustoiminta on ammattimaista.

– Pitää miettiä verotuspuolella, onko siinä muuta kuin kämpän vuokraus. Jos vuokrataan vain tilaa, ehkä se ei silloin menisi majoitustoiminnaksi. Jos siihen rupeaa liittymään oheispalveluita, kuten aamiaisia ja pyykinpesua, sitten se alkaa lähestyä majoituspalvelua.

Tyypillisesti Airbnb-huoneistoissa asuvat saavat majoittajalta lakanat ja pyyhkeet, yleensä huoneistossa on mahdollisuus valmistaa ruokaa ja ehkä mahdollisuus pestä pyykkiäkin. Esimerkiksi Helsingissä kohteita on tällä hetkellä tarjolla vajaat 800. Huoneisto kantakaupungista maksaa eräässä tapauksessa 70 euroa yöltä.

Silloinkin, jos joku on ostanut sijoitusasunnon puhtaasti majoitustoimintaa varten, verottajan on Myllymäen mukaan vaikea katsoa toimintaa ammattimaiseksi, ellei siihen liity edellä mainittuja oheispalveluita.

 

Näitä voi tulla ilmiantojen kautta esille


– Silloin on hoidettava kuitenkin pääomatuloverot. Veronalaista tämä toiminta joka tapauksessa on, kulut saa vähentää.

Airbnb-ilmiö on sen verran uusi, että verottajalla ei ole vielä tietoa tai tutkimusta, kuinka paljon veroja mahdollisesti jätetään maksamatta. Jos ilmiö kasvaa, verottajaakin alkaa kiinnostaa enemmän.

Miten verottaja sitten tarkastaa, maksavatko Airbnb:n kautta vuokraavat veronsa.

– Meillä on erilaisia tapoja kontrolloida tällaisia tuloja. Esimerkiksi näitä voi tulla ilmiantojen kautta esille tai sitten verovalvonnan yhteydessä.
Jos pääomatuloveroja jättää maksamatta, verottaja lähettää maksamattomien verojen suuruisen laskun. Lisäksi voi tulla veronkorotus.

– Ääritapauksessa, jos ilmoittamatta jätetyn tulon määrä on kovinkin suuri, teoriassa voi rikosjuttukin olla seurauksena.

Veronkorotus on sanktio, jossa verottaja lähettää ilmoittamatta jätettyjen tulojen perusteella vaatimuksen kertamaksusta.

Jos vuokratuloja on jättänyt vuodessa ilmoittamatta alle 5000 euroa eikä puutetta veroviraston kirjallisen kehotuksenkaan jälkeen korjata, määrätään 100 euron veronkorotus.

Jos verovelvollinen jättää ilmoittamatta yli 5000, mutta alle 30 000 euron tulot, veronkorotus on 500 euroa, jos hän ei korjaa puutetta verottajan käskystä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt