Kotiin uusi keittiö - 10 keittiöremontin käskyä

Kodin remonttibudjetista vie suuren, jopa suurimman osan keittiö. Siksi se kannattaa suunnitella huolellisesti.

Musta ja tummanharmaa ovat trendivärejä keittiökalusteissa. Avarassa tilassa toimii hyvin avokeittiö saarekkeineen. Isokokoiseen saarekkeeseen sopii avohyllyjä sekä laatikoita sivuihin. Kuvassa HTH Keittiön uusi mallisto KP Mono.

10.3.2012 9:00

1. Suunnittele keittiön pohjaratkaisu. Keittiön pohjaratkaisu voi olla muodon mukaan joko I, L, U tai I+I. Älä anna aikakauslehdissä nähtyjen keittiöiden vaikuttaa päätökseesi. Pyri saamaan selville, millainen keittiöratkaisu sopii juuri sinun kotiisi parhaiten.

2. Kun olet päättänyt keittiön pohjaratkaisun, kysy sille tarjousta eri keittiövalmistajilta. Huomaat, että aluksi edulliseksi mainostetussa keittiöfirmassa voi hinta kodinkoneineen tulla yhtä kalliiksi tai jopa kalliimmaksi kuin yrityksessä, jota aluksi pidit kalliina.

3. Jos sinulla ei satu olemaan rajatonta budjettia, joudut todennäköisesti tekemään kompromisseja keittiössäsi. Mieti huolellisesti, mihin panostat - keittiön ulkonäköön, tekniikkaan, huonekalumekanismeihin vai pintamateriaaleihin?

4. Keittiökaapit ovat yleensä mdf-levystä, jolle on saatavissa erilaisia pintaviimeistelyjä. Kiiltäväpintainen viimeistely tekee pinnasta vähän vahvemman kuin matta. Kiiltavä pinta on myös helpompi puhdistaa kuin matta.

5. Keittiövalmistajien suosimasta mdf-levystä voi myös luopua ja tilata vaikka pienvalmistajalta täyspuusta valmistetun keittiön, mutta valmistaudu kalliimpaan hintaan.

6. Viimeaikainen keittiötrendi suosii kaappeja ilman vetimiä. Jos arvostat keittiössä eniten käyttömukavuutta, mieti ennen kuin lähdet muotiin mukaan.

7. Keittiötyöpinnan halvin materiaali on laminaatti, kallein corian. Niiden väliin mahtuu monia muita materiaaleja kuten puu, kivi, teräs jne. Tutki niiden ominaisuuksia sekä huolto-ohjeita. Päätöksenteossa arvioi myös ruoanvalmistustottumuksesi.

8. Keittiö tuntuu avarammalta, jos seinillä ei ole yläkaappeja. Niiden sijasta voi käyttää avonaisia hyllyjä, jolloin esineet ovat näkyvillä ja helposti saatavilla.

9. Keittiön työpinnan takana usein käytetty kaakeli kerää saumoihinsa paljon likaa. Vaihtoehto kaakelille työpinnan takana voi olla lasi, laminaatti tai jopa teräslevy. Ne näyttävät hyviltä ja ovat helppoja puhdistaa.

10. Aluksi epäolennaisilta tuntuvat asiat voivat myöhemmin osoittautua häiritseviksi. Ennen keittiötekniikan ostamista selvitä, minkälaista ääntä ja äänimerkkejä kodinkoneet antavat. On ärsyttävää, jos uuninkello ilmoittelee ruoan valmistumisesta kuin palohälytin.

Ikean Grundthal-teräshylly on edullinen ja toimiva keittiön avohyllynä. Hyllylle saa erilaisia ripustuskoukkuja keittiötarvikkeille. Leveys 80 cm, hinta 19,95 euroa

Iskun keittiömallisto Kokopuu koostuu massiivipuisista saarekemalleista, liesituulettimista ja kalusteista. Saari sisältää teräksisen lieden sekä allastason. Toimitus sisältää valmiin asennussarjan sähkölle ja vedelle. Suunnittelija Jaani Vaahtera.

Ilman yläkaappeja keittiö on avarampi. Avohyllyille voi kätevästi ripustaa keittiötarvikkeita. Työtason takana on opaalilasi, joka on kevyt ja käytännöllinen vaihtoehto kaakelille.

Corian on mainio komposiittimateriaali keittiötasoksi, koska se on luja, kestävä ja helppohoitoinen. Se voidaan muotoilla lähes millaiseksi tahansa saumoitta. Väriskaala on laaja. Materiaalia tuo Suomeen Nomart, www.nomart.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?