Näin ekoilet kotitöissä - kokeile oliiviöljyä, etikkaa tai ruokasoodaa!

Julkaistu:

Antibakteeriset tehotuotteet eivät ole se ainoa oikea vaihtoehto siivoukseen. Vähemmilläkin myrkyillä tulee puhdasta jälkeä.
Siivous on usein ärsyttävää. Kodin kaaosta järjestellessä mieleen ei ihan heti muistu se miellyttävä tunne, kun viimein on siistiä. Lisäksi pinttyneimmät tahrat on usein hankala saada pois ilman myrkyllisiä puhdistusaineita, tai niin ainakin helposti kuvitellaan.

Kylpyhuoneen siivoaminen kloorilla saa paikat kiiltämään, mutta kloorihöyryjen haisteleminen ei ole suotavaa. Erilaiset "putkimiehet" kyllä avaavat tukkoisen viemärin, mutta ovat kaameaa myrkkyä ympäristölle.

Entä onko todellakin pakollista hankkia oma erikoisaine kodin jokaiselle pinnalle?

Ilman myrkyllisiä kemikaalejakin pärjää. Monet ruokakaupan hyllyiltä saatavat tuotteet ovat varsin päteviä kodinsiivoukseen. Myös mikrokuituliina ja mikrokuituinen lattiamoppi ovat ehdottomat välineet taistelussa pölyä vastaan - ilman siivousaineita.

Oliiviöljy
Uskomatonta mutta totta, oliiviöljy on eräs parhaista aineista pölyjen pyyhkimiseen. Mikäli pelkkä mikrokuituliina ei vakuuta, lisää suihkupulloon lämmintä vettä, teelusikallinen oliiviöljyä ja ruokalusikallinen etikkaa ja pyyhi pölyt kostealla pyyhkeellä. Vaikeimpiin tahroihin tehoaa sekoitus, jossa on puolet vettä ja puolet oliiviöljyä. Myös kiilto on taattu.

Oliiviöljy ei kuitenkaan tehoa kovin vaikeisiin tahroihin eikä tietenkään kangas- tai muihin huokoisiin pintoihin.

Etikka
Etikalla saa puhtaaksi melkeinpä mitä vain. Perinteisin lienee valkoviinitahrojen poistaminen matosta tai sohvasta, mutta etikka toimii myös loistavasti esimerkiksi lattioiden pesuun.
Sekoita 1-2 dl etikkaa ämpärilliseen lämmintä vettä. Mikäli etikan haju häiritsee, voit puristaa joukkoon hieman sitruunaa.

Pölyjen pyyhkimiseen etikkaa voi käyttää oliiviöljyn tavoin: Lisää suihkepulloon kolme osaa vettä ja yksi osa etikkaa, suihkuttele ja pyyhi kostealla liinalla paikat puhtaaksi.

Hometahrat häviävät suolan, ruokasoodan ja etikan seoksella, pyykin huuhteluaineen voit korvata 0,5 dl etikkaa, ja aina yhtä ikävät muurahaiset voi karkottaa keittiöstä niin ikään pyyhkimällä pinnat etikalla.

Pienten vauvojen kestovaippailijavanhemmat tämän jo tietävätkin: kaada etikkaa liotusveteen hajun estämiseksi ja puhtaiden vaippojen takaamiseksi.

Kalkki- ja kivennäistahrat saat pois kattiloista helpolla muistisäännöllä 1+1 eli 1 dl etikkaa ja 1 litra vettä. Kiehauta liuos kattilassa, sammuta levy ja anna liuoksen vaikuttaa vähintään puoli tuntia.

Entä ne valkoviinitahrat sitten? Kaada etikkaa suoraan tahralle. Hiero etikka tahraan, mutta älä hankaa. Anna vaikuttaa hetken. Todistusaineisto illan bileistä on historiaa!

Ruokasooda
Ruokasooda on ihanteellinen puhdistusaine erityisesti keittiöön ja kylpyhuoneeseen. Sekoita ruokasoodaa veteen, kunnes seos on vähän liimamaista ja paksuhkoa. Levitä tahnaa puhdistettavalle alueelle ja hankaa karhealla liinalla puhtaaksi. Kaakeleiden saumat saat näppärästi puhtaaksi soodaseoksella ja hammasharjalla. Hankaaminen on työlästä, mutta lopputulos hohtavan puhdasta!
Ruokasoodalla voi poistaa myös hometahroja. Se poistaa lisäksi virtsanhajun tehokkaasti.

Viemäritukokseenkaan ei tarvita myrkyllisiä liuoksia. Tukos aukeaa kaatamalla noin 1/4 desiä ruokasoodaa tukkeutuneeseen viemäriin ja perään puoli kupillista viinietikkaa. Sulje viemäri tulpalla, kunnes poreilu lakkaa ja huuhtele sen jälkeen kiehuvalla vedellä.

Astianpesuaine

Kaikki astianpesuaineet eivät välttämättä ole täysin kemikaalittomia, mutta niissä on myös hellävaraisempia vaihtoehtoja. Kannattaa suunnata katse luomu- ja hajusteettomiin tuotteisiin.

Erityisesti rasvatahrat saa vaatteista helposti pois liottamalla niitä astianpesuainevedessä. Pinttyneissä ja vaikeissa tahroissa astianpesuainetta voi kaataa suoraan tahralle.

Myrkylliset ikkunanpesuaineet voi korvata astianpesuaineella: vain muutama tippa veteen riittää. Laimean pesuliuoksen peileille, ikkunoille ja suihkukaapin oville voi tehdä myös etikan ja astianpesuaineen seoksesta. Lisää suihkupulloon kolme osaa vettä, yksi osa etikkaa ja teelusikallinen astianpesuainetta.

Astianpesuaineella voi pestä myös lattiat: lisää ämpärilliseen vettä 0,5-1 dl astianpesuainetta ja ala mopata.

Sitruuna

Sitruuna on yllättävän monikäyttöinen apu kodin siivoukseen. Se toimii muun muassa yleispuhdistusaineena. Apteekista saatavaa sitruunahappoa voi käyttää pesukoneen puhdistukseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt