Sami Sykön uudet sisustusopit: "Älä missään nimessä maalaa maalarinvalkoisella" - Asuminen - Ilta-Sanomat

Sami Sykön uudet sisustusopit: "Älä missään nimessä maalaa maalarinvalkoisella"

Sami Sykkö haluaa panostaa kotiin. Onhan se tärkein paikka maailmassa.

Julkaistu: 25.2.2014 11:18

Toimittaja Sami Sykkö, sisustusarkkitehti Hanni Koroma ja valokuvaaja Jaanis Kerkis tekivät kirjan suomalaisista kodeista. IS poimi kirjasta helpot vinkit, joilla kohentaa kotia.

Jos haluat muuttaa kodissasi jotain, muttet käyttää siihen paljoa aikaa tai rahaa, keskity maalaamiseen.

Mutta älä missään nimessä maalaa maalarinvalkoisella. Tämän ohjeen antaa uunituore sisustuskirja Avaimia ajattomiin suomalaisiin sisustuksiin (Gummerus). Tekijäkolmikko Hanni Koroma, Sami Sykkö ja Jaanis Kerkis esittelevät 14 kotia ja niissä toteutettuja sisustusvinkkejä.

Miksi maalarinvalkoista pitää välttää?

- Se taittuu harmaaseen. Ja on kylmä tausta asukkaille. Suomessa taivaskin on usein harmaa, joten kotiin kannattaa valita värit, jotka näyttävät hyvältä pilvisenä päivänä. Sitä paitsi valkoinen ei suurenna tilaa, toisin kuin yleensä ajatellaan. Valkoinen tulee lähelle, tumma painuu loitommalle, Sami Sykkö kertoo.

Väri on erittäin tärkein osa sisustamista. Ennen maalaamista kannattaa sutia maalia moneen kohtaan seinää. Värisävy nimittäin muuttuu sen mukaan, miten valo siihen heijastuu.

Väriä valitessa kannattaa muistaa muutama asia: Miltä aikakaudelta rakennus on ja mitkä ovat sille ominaisia värejä? Mitä näkyy ikkunan ulkopuolella, sillä sieltä voi poimia sävyjä myös sisälle asuntoon? Ja minkä värisiä huonekalut ovat?

Omassa kodissaan Sykkö noudattaa samoja ohjeita kuin hän antaa kirjassaan.

Huoneiden välillä on harmonia, joka syntyy, kun kodin värit ovat sovussa keskenään. Kotia on sisustettu ajan kanssa.

Italiasta ostettua 400 kiloa painavaa marmoripöytää Sykkö etsi pari vuotta.

- Tämäkin koti on sisustettu yhdessä Hanni Koroman kanssa.

Koti on Sykölle erittäin tärkeä paikka.

- Kotia ei tarvitse olla koko ajan sisustamassa. Kun oikea esine tai paikka sille on löytynyt, sitä ei tarvitse muuttaa, vaikka trendit vaihtuisivat.

Sami Sykön koti on sisustettu ajan kanssa ja harkiten. Marmoripöytä on Italiasta ja Eliel Saarisen suunnittelemat tuolit ovat kotimaista uustuotantoa.

Kattoon jatkuva seinämaali luo vaikutelman korkeammasta tilasta.

Avaimia ajattomiin suomalaisiin sisustuksiin -kirja antaa käytännön vinkkejä kodin muutokseen ja esittelee 14 kaunista kotia.

Hanni Koroma ja Sami Sykkö kirjoittivat kirjan ajattomista suomalaisista kodeista.

Jaanis Kerkis kuvasi uuden sisustuskirjan asunnot. Tässä huoneessa huomio kiinnittyy lasten tekemään taideteokseen. Huomaa valkoiset raamit maalauksen ympärillä. Ne antavat viimeisen silauksen.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?