Asuntomarkkinoilla huolestuttavin tilanne 20 vuoteen

-  Nyt on ensi kerran 20 vuoteen olemassa iso riski, ettei mikään korjaa asuntomarkkinoiden tilannetta, Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola toteaa. 

Moni asunnon myyjä kokeilee kepillä jäätä: pyytää samaa summaa kuin naapurista maksettiin muutama vuosi sitten. Yleensä silloin asunto jää myymättä.

12.3.2014 16:10

Viime perjantaina Tilastokeskus julkisti luvut, joiden mukaan omakotitalojen hinnat romahtivat pääkaupunkiseudulla 11 prosenttia edellisvuodesta.

Metsola näkee kaksinumeroisen tiputuksen huolestuttavana. Asuntokauppa yskii yhä pahemmin, sillä vuodenvaihteessa kauppa hiljeni entistä jyrkemmin.

Muista talouden osatekijöistä ei ole asuntokaupalle vetoavuksi: vienti ei vedä, bruttokansantuote ei kasva, työttömyys uhkaa nousta, eikä työpaikkojen määrä lisäänny.

-  On unohdettu, että asuntomarkkinoilla on riskejä, sillä 90-luvun lamasta lähtien asuntojen hinnat ovat nousseet Suomessa lähes tauotta.

  Koska ostajat näyttävät olevan varovaisia, on pallo myyjillä.

Metsola ennustaa, että joko hinnat tai kauppamäärät laskevat. Koska ostajat näyttävät olevan varovaisia, on pallo myyjillä. Jos myyjät pitävät kiinni nykyisestä hintatasosta, on asuntokaupassa edessä erittäin hiljainen vuosi.

Metsola muistuttaa, että nyt tulisi välttää tilannetta, jossa myynnissä on paljon asuntoja, jotka eivät mene kaupaksi. Metsolan neuvo asunnon myyntiä pohtivalle on, että joko myy asunnon edullisemmalla hinnalla tai sitten laittaa asunnon vuokralle.

Huonoin ratkaisu on aluksi pyytää korkeaa hintaa ja sitten vähitellen tiputtaa summaa.

  Jo muutaman viikon jälkeen asunnosta tulee seinäruusu, joka ei kiinnosta ketään.

-  Kannattaa selvittää markkinoiden oikea hintapyyntö. Jo muutaman viikon jälkeen asunnosta tulee seinäruusu, joka ei kiinnosta ketään. 

Erona 20 vuoden takaiseen tilanteeseen on, että nyt korot ovat maltilliset, eikä ole vuokrasääntelyä.

Kahden asunnon loukosta saattaa selviytyä laittamalla myytävä asunto vuokralle.    

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?