Nokian romahduksen karu seuraus: Sadat kodit vietiin pakkomyyntiin

Julkaistu:

Talous
Lisääntyneet kotien pakkomyynnit kertovat Suomen talouden ja kotitalouksien vaikeuksista. Vaikeaa on erityisesti Nokian irtisanomisten koettelemilla paikkakunnilla Oulussa ja Salossa.
Pakkomyynti tarkoittaa sitä, että pankkilainan vakuutena oleva kiinteistö, esimerkiksi omakotitalo pannaan myyntiin, kun velallinen ei ole hoitanut lainan lyhennyksiä. Vouti laittaa omakotitalon pakkomyyntiin joko itse tai hienotunteisemmin kiinteistövälittäjän kaupattavaksi.

Oulun seudulla tilanne vaikuttaa nyt vaikealta.

- Asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen ulosmittausten määrä on tasaisesti kasvanut ja oli viime vuonna yli kaksinkertainen vuoteen 2009 verrattuna. Asiamäärät kasvoivat viime vuonna noin kahdeksan prosenttia ja ulosottomyyntien määrä on myös kasvussa Oulun alueella, johtava kihlakunnanvouti Reijo Junkkari Oulun seudun ulosottovirastosta kertoo Ilta-Sanomille.

Tarkat luvut kertovat karua kieltä perheiden tilanteesta. Vuonna 2009 Oulun seudun ulosottoviraston alueella tehtiin 32 asunto-osakkeen ja 201 kiinteistön ulosmittausta. Viime vuonna asunto-osakkeita ulosmitattiin 107 ja kiinteistöjä 429.

Liittyvätkö pakkomyynnit Nokian romahdukseen?

- Tietotekniikka-alan romahdus näkyy näissä tilastoissa. Meille Nokian väen vähentyminen on näkynyt ihan konkreettisesti siten, että ulosottovirastoon on rekrytoitu kaksi entistä Nokian työntekijää, hän kertoo.

Pakkomyynneissä myyntihinnat noudattelevat Junkkarin mukaan pääosin yleistä hintatasoa alueella.

- Talousvaikeuksista aiheutuneet asuntojen myynnit ovat siirtyneet entistä enemmän kiinteistövälittäjiltä ulosottoviraston hoidettavaksi, koska asuntokauppa Oulun alueella on vaikeutunut ja myyntiajat pidentyneet. Tilanteen muutos johtunee varmaan suurelta osin tietotekniikka-alan vaikeuksista, Junkkari arvioi.

Salossa tilanne
heikkeni 2011


Salossakin tilanne näyttää hankalalta. Salon Seudun Sanomat kertoi paperilehdessään 3. tammikuuta, että taloja on poikkeuksellisen paljon pakkomyynnissä Salossa.
 
- Pakkomyyntien määrät alkoivat lisääntyä vuonna 2011, vaikka tilanne ei ole läheskään yhtä paha kuin 1990-luvulla, kihlakunnanvouti Pauli Eino Varsinais-Suomen ulosottovirastosta kertoo Ilta-Sanomille.

- Vuonna 2011 pakkomyyntejä oli Salossa 20, vuonna 2012 18 ja vuonna 2013 17. Nyt on vireillä noin 20 pakkomyyntiä, hän sanoo.

Einon mukaan pakkomyynteihin vaikuttavat monet asiat.
 
- Nokia lopetettiin Salossa ja se vaikuttaa yhdessä markkinatilanteen kanssa. Ihmiset muuttavat työn perässä muualle. Salon väkiluku väheni 2012. Vapailla markkinoilla tarjontaa on paljon ja joten ulosoton myyntiajat ovat pitkät.

Tilanne ei kuitenkaan ole nyt niin paha kuin 1990-luvulla.
 
- 1990-luvun lamaan verrattuna tilanne on nyt parempi. Onhan korkotaso ennätyksellisen alhainen eikä yhteiskunnallinen tilannekaan ole yhtä vaikea kuin tuolloin, hän pohtii.
 
- 1990-luvun laman pahimpina aikoina ulosottoviranomaiset myivät Salon talousalueella enimmillään 50 kohdetta vuodessa, Pauli Eino kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt