Näin laitat lutikat lätkimään! - Asuminen - Ilta-Sanomat

Näin laitat lutikat lätkimään!

Lutikat ovat yhä useamman riesa.

Lutikka.­

22.8.2013 15:44

Matkustelun lisääntymistä pidetään yhtenä syynä lutikoiden leviämiselle.

Lutikoita voi tarttua matkatavaroihin ja vaatteisiin niin halvoista hostelleista kuin viiden tähden hotelleista. Lutikoiden leviämisen estämiseksi matkatavaroita ei pidä käsitellä sängyllä, eikä matkalaukkua tule sijoittaa sängyn alle.

Kotona sauna ja pesukone voivat olla avuksi.

- Tarvittaessa voi jopa saunottaa matkatavarat tai laittaa pesukoneeseen, ettei niistä leviä mitään kotiin, sanoo Juha Aro Raksystems Anticimex tuholaistorjunnasta.

Esineet ja tekstiilit, jotka kestävät lämpökäsittelyä, voi viedä saunaan pariksi tunniksi (löylyvettä ei saa käyttää). Lämpöä pitäisi olla +70-80 astetta. Lude kuolee tunnissa -18 asteessa ja kahdessa tunnissa -17 asteessa. Vuodevaatteet tulee pestä 60 asteessa tai käyttää kuivausrummussa.

- Myös kierrätettyjen tavaroiden kanssa tulisi olla huolellinen. Esimerkiksi sohvan mukana voi tulla asuntoon luteita, Aro sanoo.

On hyvä muistaa kolme tärkeintä kohtaa, jos kotoa löytyy lutikka. Ensinnäkin tärkeää on nopea reagointi. Jos asunnossa näkyy yksi lutikka, sen tuskin on ainoa asunnossa.

Älä poista mitään huoneesta. Ota yhteyttä tahoon, joka on vastuussa asian ilmoittamisesta eteenpäin.  

Rakenne vaikuttaa leviämiseen

Lutikka leviää helpommin tietyn tyylisissä rakennuksissa.

- Se on näissä kevyemmin rakennetuissa asunnoissa, joissa on ehkä kevyempiä väliseiniä. Lutikat pystyvät halkeamia, sähköjohtojen läpivientiä tai patteriputkia pitkin liikkumaan. Ilmastointikanavia en pitäisi ykkösvaihtoehtona lutikoiden siirtymiselle.

Lähde:Helsingin kaupungin ympäristökeskus ja Raksystems Anticimex.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?