Putkiponttonilaituri on siitä veikeä, että sitä voi halutessaan käyttää ajettavana lauttana.
Lautan voi rakentaa samalla mallilla kuin laiturin tai laituria voi käyttää lauttana, kun irrottaa käyntisillan ja laittaa perään moottorin.
Kun rakennat laituria, ennen rakennuspuuhiin ryhtymistä kannattaa uhrata hetki mökkirannan olosuhteiden arvioimiselle. Mikä on rannan muoto, pohjan kantavuus, aallonmuodostus, vedenpinnan vaihteleminen tai jokipaikoissa virtaus? Ne kaikki vaikuttavat laiturityypin valintaan.
Laituri voi olla kiinteä tai kelluva. Pukkien päälle rakennettu kiinteä laituri sopii parhaiten koville pohjille. Jos ranta on upottava, laituri on rakennettava pohjaan juntattujen paalujen päälle.
Kelluva on hyvä yleislaituri, joka sopii syviin rantoihin. Pohjan laadulla ole merkitystä. Kelluvan laiturin rakentaminen on yksinkertaista eikä siinä tarvita koneita. Erityisen hyvä kelluva laituri on vesissä, joissa vedenkorkeus vaihtelee suuresti. Kovin tuulisella rannalla kelluva laituri voi olla epämukava.
Laiturin sijoittamisessa kannattaa muistaa, että uimista varten laiturin päässä pitää olla vettä vähintään 90 senttiä. Sukeltamista varten vettä pitäisi olla ainakin 120 senttiä.
Kellukkeiden ideoinnissa vain mielikuvitus on rajana. Tynnyrit sopivat hyvin. Aikaisemmin styroksia suosittiin paljon, mutta suojaamattomana se tahtoo murentua ja imeä vettä.
Valmiita ponttoneja saa kohtuuhintaan, mutta toimiva ja edullinen tapa on teettää kelluke polyeteeni- eli HDPE-putkesta. Putki suljetaan hitsauttamalla päähän tulppa ja samalla kiinnikkeet runkorakenteelle. HDPE-putkea hitsaavia yrityksiä löytyy helposti. Materiaali on lujaa eikä maksa paljon. Putkimuotoisen ponttonin etu on se, että sitä ei tarvitse nostaa talveksi pois vedestä.
Kun putken pää viistetään ja asetetaan se selälle päin, jää nostaa laituria, mutta ei riko putkea. Taitureita tehdään yleensä 400 tai 500 millimetrin putkesta.
Jos kantavuutta tarvitsee lisää, niin sitten voi valita 560:n tai jopa 800 mm:n putken. Sellaiselle voi rakentaa vaikka kelluvia saunoja. Asiantuntijana: Laiturinrakentaja Harri Leppänen.