Asuminen

Asuntomarkkinoilla kuhinaa – "Positiivinen häiriö!"

Julkaistu:

välityspalkkiot
Kiinteistövälitysfirmojen palkkioissa on merkittäviä alueellisia eroja, kertoo Asuntojenmyynti.fi:n tekemä selvitys.
Siinä peilataan viime vuoden loka-joulukuuta tämän vuoden tammi-maaliskuuhun.

Alhaisimpia asunto-osakkeiden välityspalkkiot ovat isoista kaupungeista keskiarvolla mitattuna Helsingissä ja Vantaalla. Tarkemmat, kunta- ja kaupunkikohtaiset tiedot on yksilöity yrityksen sivuilla.

- Kilpailu on pääkaupunkiseudulla kovinta, joten se heijastuu kuluttajan hyväksi, tulkitsee välityspalkkioiden hintoja ympäri Suomen syksystä saakka seurannut Ville Lehtinen Asuntojenmyynti.fi:stä.

Aineisto on kerätty kiinteistönvälitysfirmojen ilmoittamista julkisista tiedoista. Vertailussa on isojen kaupunkien lisäksi myös pienten paikkakuntien hintoja. Paikkakuntia on vertailussa 155 ja kiinteistönvälitysfirmoja ja –toimipisteitä useita satoja.

- Pitää muistaa, että kaikki sopimukset ovat aina yksilöllisiä myyjän ja välitysfirman välillä, mutta suuntaa nuo luvut kyllä antavat, Lehtinen sanoo.

Kalleimmat välityspalkkiot löytyvät Lehtisen selvityksen perusteella Jyväskylästä, Lappeenrannasta, Porista ja Kokkolasta.

Noissa hinnoittelu vaikuttaa aika seisahtuneelta, kun taas monissa isoissa kaupungeissa hinnoissa on jatkuvaa liikehdintää.


Veronnousu ei näy hinnoissa – ainakaan vielä


Lehtisen mukaan arvonlisäveron nousu vuoden alussa ei näy "isossa kuvassa" suoraan välityspalkkioissa.

Koko maan keskiarvo palkkioissa on jopa alhaisempi tällä hetkellä kuin mitä se oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoen mielestä verokannan nousun ei kuulukaan näkyä asiakkaan kukkarossa.

- Jos lakiin tulee muutos, ei voi olla automaatio, että kuluttaja maksaa sen. Ei meillä ainakaan, Asteljoki toteaa.

Hän ei halua tehdä selvityksestä suuria johtopäätöksiä.

- Seurantajakso kuulostaa aika lyhyeltä. Ja välityspalkkiot ovat aina asioita, jotka neuvotellaan erikseen asiakkaan kanssa.


Kauppa käy, kun hinta on kohdallaan


Asteljoki pitää alkuvuotta poikkeuksellisena asuntomarkkinoilla.

- Yleensä tammikuu ja helmikuu ovat verkkaisia. Uuden varainsiirtoveron takia markkinat olivat alkuvuonna kuitenkin vilkkaat. Voisi sanoa, että meidän kannaltamme se oli sellainen positiivinen häiriö, Asteljoki naurahtaa.

Tulevaa Asteljoki ei halua ennustaa.

- Olemme odottavalla kannalla. Toki aina kaikki asunnot käyvät jatkossakin kaupaksi, kun vain oikea hinta löytyy.

Suomessa tehdään Asteljoen mukaan vuosittain "reilut 100 000 kauppaa". Vanhoja asuntoja myydään 80 000 ja uusia noin 30 000 kappaletta.

- Luvut ovat aika vakiintuneet. Toki esimerkiksi pankkien lainakriteerit vaikuttavat, mutta lyhyellä aikavälillä asuntomarkkinoilla eivät loogiset muuttujat aina päde.

Ota kantaa

Ovatko välityspalkkiot sopivalla tasolla?

Ovat 24% Eivät ole 76%
Ääniä yhteensä 4261

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt