IS selvitti: asunnon välityspalkkioissa rajut erot - jopa 10000 euroa - Asuminen - Ilta-Sanomat

IS selvitti: asunnon välityspalkkioissa rajut erot - jopa 10000 euroa

Julkaistu: 16.3.2013 8:58

Ero kalleimman ja halvimman kiinteistönvälityspalkkion välillä voi olla viisinkertainen.

Valitsemalla kiinteistönvälittäjän tarkkaan voi säästää parhaimmillaan useita tuhansia euroja. Kalleimmat yhtiöt rokottavat asunnon myynnistä jopa viisi kertaa enemmän kuin halvimmat, ilmenee IS:n selvityksestä.

Tosin välittäjien tarjoamassa tuotteessa - asunnon myynnissä - on merkittäviä eroja. Kannattaa selvittää muun muassa se, missä asunnosta ilmoitetaan ja miten usein asuntonäyttöjä järjestetään. Ikävimmässä uhkakuvassa huippuhalpa välittäjä lupaa kauppaa, mutta ostajaa ei näy.

Mikäli päädyt ottamaan välittäjän, jolle maksat korkeamman välityspalkkion kuin jollekin toiselle, on syytä olettaa, että myyntityö ja asuntokaupan prosessin hoito ovat myös sen mukaisia, Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo.

IS:n vertailussa kiinteistönvälittäjien ilmoittamat korkeimmat välityspalkkiot olivat 4,5 prosentin luokkaa. Todellisessa elämässä palkkiot jäävät usein alle välittäjien ilmoitusten.

Varsin useissa tapauksissa palkkion lopullisesta tasosta välittäjät neuvottelevat asiakkaan kanssa ja sopivat niitä myös alemmalle tasolle kuin listahintataulukoissa.

Käytännössä jokainen välittäjä suhteuttaa palkkion sen mukaan, miten nopeasti hän arvelee kohteen menevän kaupaksi. Kauan myytävässä kohteessa on työtä enemmän, joten siitä pitää ottaa enemmän palkkiota kuin nopeasti myytävistä. Halvasta kohteesta palkkio on suhteellisesti suurempi kuin kalliista.

Malilan mukaan hintaerot kertovat kilpailun toimimisesta kiinteistönvälitysbisneksessä. Huolestuttavampaa olisi, jos hinnoissa ei olisi eroa. Se voisi kertoa kilpailun puuttumisesta niin hinnoittelussa kuin itse palvelun laadussa.

Kiinteistövälittäjien tuote on asiantuntijapalvelu ja jokainen yritys rakentaa toteutusmallinsa. Kuluttaja on kuningas eli päättää, mitä palvelua hän haluaa ostaa.

Välityspalkkioita töölöläiskaksiosta

Välityspalkkio, kun 56 neliön töölöläiskaksio myydään 282 000 eurolla

Huoneistokeskus 9 532–19 077 € Useita eri välityspalveluita. Halvimman hinnan päälle tulevat asiakirjakulut. Kallein hinta sisältää asiakirjakulut ja viiden vuoden vakuutuksen. Helmi-palvelussa ainoastaan kutsuvierasnäytöt.

Kiinteistömaailma 11 616–15 036 € Päälle tulevat aina asiakirjakulut. Edullisin palvelu keskittyy nettiin. Suosituin Varma-palvelu sisältää hintaturvan eli lupauksen siitä, että välittäjän hinta-arvio saavutetaan. Ellei tässä onnistuta, välityspalkkio pienenee.

Habita 12 013–17 484 € Huoneistokohtainen välityspalkkio 4,26–6,2 %. Asiakirjakulut veloitetaan erikseen.

OP-kiinteistökeskus 13 987 € Palvelu sisältää markkinoinnin opkk.fi sekä jokakoti.fi verkkosivuilla, säännölliset lehti-ilmoitukset ja niihin perustuvat kohde-esittelyt sekä asuntokaupan hoitamisen.

SKV 13 987 € Minimipalkkio 2480 €.

Westhouse 12 238 €

Open Market 10 998–13 817 € Asunto mahdollista myydä myös ilman Kiinteistövälitys palkkiota. Tällöin ostotoimeksiannon tehnyt maksaa välityspalkkion.

Ykköshuoneistot 10 998 € Luvataan näkyvyyttä ”parhaissa medioissa.”

Aktia 8 742 € Jutun esimerkkiasunto myynnissä Aktian kautta 3,1 %:n. Kiinteistövälitys Oy välityspalkkiolla. Yhtiön hinnastossa verkkomyyntisopimukseksi on ilmoitettu 3,9 %. Tällöin palkkio olisi 10 998 €. Ilmoitetulla 4,5 %:n välitystoimeksiannolla palkkio olisi puolestaan 12 690 €.

LVK Norkama Oy 10 321 €

Huoneistoketju 6 993 € Välityspalkkio 2,48 %. Välityspalveluun sisältyy ”kaikki arvioinnista kauppakirjaan.”

Myyntiturva 3 720 € Välityspalkkio kiinteä neliömäärästä tai kauppahinnasta riippumatta.

Campitec 2 500 € Kiinteä hinta.

*Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24 %. "Ei nopeimmin myytävä kohde"

IS:n vertailun esimerkkikohteena olevan 56 neliömetrin töölöläiskaksion pyyntihinta on 282000 euroa. Myyntipalkkio on 2,5 prosenttia ja arvonlisävero.

Kokonaispalkkioksi tulee 3,1 prosenttia, kohdetta myyvä Christoffer von Schantz sanoo.

Palkkio ei ole halvimmasta päästä, mutta siihen von Schantzilla on selitys.

- Koen kohteen jossain määrin haasteelliseksi. Se on 4. kerroksessa, mutta näkymät ovat vastakkaisen talon seinään, mikä tekee myynnille aina jonkin verran haittaa. Myös lähestyvä putkiremontti voi pelottaa osaa ostajista.

Jos putkiremontti ei olisi edessä, pyyntihinta voisi liikkua 340000 euron vaiheilla ja vastaavasti välityspalkkio laskea ilman alv:tä kahden prosentin tuntumaan.

20 vuotta kiinteistövälitysbisnestä tehnyt konkari arvelee kohteen myyntiajan venyvän jonnekin kahden kuukauden vaiheille.

- Se tarkoittaa useita näyttöjä ja työtä. Tämä ei ole niitä nopeimmin myytäviä kohteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?