Asuminen

Tukes varoittaa: "Voi vain kuvitella, mihin tällaisen tuotteen tuunaaminen johtaa"

Julkaistu:

Ilta-Sanomien artikkeli (10.1.2013) valaisimien tuunauksesta tekemällä sille itse varjostin herätti Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) huomion. Tukes varoittaa nyt tuunaajia.
Tukes muistuttaakin sähkölaitteiden omatoimisen korjailun vaaroista.

- Tukesiin on ilmoitettu tapauksia, joissa energiansäästölampulle tarkoitettuun valaisimeen on vaihdettu tavallinen hehkulamppu ja valaisin on kuumentunut, kertoo Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Turvallinen valaisin kestää kuumuutta


Tuunaajien tulisi siis olla varovaisia toimiessaan valaisinten kanssa.

- Turvallinen valaisimen varjostin on sellainen, joka ei syty palamaan lampun tehosta riippumatta. Energiansäästölampun varjostin voi muuttua vaaralliseksi, jos joku asentaa epähuomiossa hehkulampun valaisimeen. Tehdasvalmisteisessa valaisimessakin voi olla puutteita. Voi vain kuvitella, mihin tällaisen tuotteen tuunaaminen saattaa johtaa, varoittaa Lepistö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maallikolla ei oikeutta sähkötöihin


Tukes on havainnut, että kiinnostus vanhojen sähkölaitteiden omatoimiseen kunnostamiseen on kasvanut, ja esimerkiksi vanhojen valaisimien osista halutaan rakentaa uusia laitteita.

Virasto haluaakin muistuttaa, että vaikka sähkölaitetta muokattaisiin vain omaan käyttöön, on sen noudatettava sähköturvallisuuslain vaatimuksia. Sähkölaitteiden korjaaminen pitää aina antaa sähköalan ammattilaisten tehtäväksi. Maallikolla ei ole muutamia vähäisiä muutoksia lukuun ottamatta oikeutta tehdä sähkötöitä.

Valaisimeen saa vaihtaa lampun, kunhan varmistaa, että lamppua voidaan käyttää kyseisessä valaisimessa.

Valaisimessa on oltava merkintä sopivan lampun tehosta eikä valaisimeen saa missään tilanteessa laittaa merkintää tehokkaampaa lamppua.

Vaihdettaessa tai uusittaessa valaisimen varjostinta on varmistuttava siitä, etteivät muutokset aiheuta varjostimen tai valaisimen ylikuumentumista, Jukka Lepistö tiivistää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt