Totuus putkiremonteista: Kannattaako remontoimattoman asunnon osto vai ei?

Remontoimattoman asunnon osto tulee keskimäärin 18 prosenttia kalliimmaksi kuin jo putkiremontoidun.

21.9.2012 6:04 | Päivitetty 21.9.2012 10:00

Seuraavan vuosikymmenen aikana putkiremontti koskettaa yli sataatuhatta 30-60-vuotiasta kerrostaloasuntoa. Sekä ostajat että myyjät ovat kiinnostuneita siitä, miten vääjäämättä ajankohtaistuva putkiremontti vaikuttaa asunnon myyntihintaan.

- Tuleva putkiremontti kyllä laskee asuntojen hintoja, mutta ei niin paljon, että alennus kattaisi remontin kulut, kertoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä. Putkiremontti ei näy asunnon hinnassa

Nyrkkisääntö on, että putkiremontti maksaa yleensä 500 euroa per neliö silloin, kun remontin yhteydessä tehdään myös kylpyhuoneremontti.

Niinpä juuri ennen remonttia esimerkiksi 50-neliöisen kaksion hinnan tulisi olla noin 25000 euroa halvempi kuin vieressä sijaitsevan samanarvoisen, jo remontoidun asunnon. Käytännössä alennus ei kuitenkaan ole niin suuri.

Isännöintiliiton ja Kiinteistömaailman tutkimuksen mukaan lähestyvä remontti alkaa laskea asunnon hintaa yleensä noin kuusi vuotta ennen tulevaa putkiremonttia. Silloin hinta tulee alas noin kolme prosenttia. Vuotta ennen remonttia hinta tippuu noin yhdeksällä prosentilla.

- Se, joka ostaa putkiremonttiin menevästä talosta asunnon, maksaa silti melkoisen lisähinnan, Heikkilä toteaa.

Kun velattomaan myyntihintaan lisätään putkiremontin kustannukset, remontoitavat asunnot tulevat noin 18 prosenttia jo remontoituja kalliimmiksi. Vuotta ennen remonttia erotus on noin 11 prosenttia.

- Hintavaikutus on selvästi pienempi kuin kustannusvaikutus, Heikkilä huomauttaa.

Vastaavasti asunnon hinnan pitäisi putkiremontin jälkeen nousta 15-20 prosentilla. Käytännössä juuri putkiremontoidun asunnon myyntihinta on kuitenkin vain noin kolme prosenttia kalliimpi kuin aiemmin remontoidun asunnon.

Heikkilä kehottaa remontoimattoman asunnon ostamista suunnittelevia laskemaan kauppahintaan myös suunnitellut remontit. Siten saa tietää, mitä asunto oikeasti tulee maksamaan.

- Harva osaa ajatella tällä tavalla. Asuntoja ostaessa ei aina mietitä lopullista hintaa, hän toteaa.

Selustaansa voi turvata pyytämällä ennen ostoa nähtäväksi talon remonttihistorian sekä suunnitelman tulevista remonteista. Jälkimmäisen osalta on hyvä varmistaa, onko suunnitelma luotettavan asiantuntijatahon tekemä.

- Jos suunnitelmaa ei ole lainkaan, olisin ostamisen suhteen erittäin, erittäin kriittinen. Poikkeuksen tekevät tietysti aivan uudet talot, Heikkilä sanoo.

Jotta asuntokaupan osapuolet voivat ottaa remontit huomioon, on yhtiöllä oltava pitkän aikavälin korjaussuunnitelma. Huonosti johdetussa taloyhtiössä korjauksia ei suunnitella ja ne tupsahtavat eteen yllättäen. Asunnon ostohinta nelinkertaistuu

Remontoimiseen uppoavien kustannusten suhteen kannattaa olla tarkkana, sillä omistaja maksaa asunnon ostohinnan 50 vuoden omistusajalla nelinkertaisesti. Vuosikymmenien aikana hoitovastike kaksinkertaistaa, remontit kolminkertaistavat ja korkomenot nelinkertaistavat alkuperäisen ostohinnan.

– Asunnonostajan suurin moka on se, että ostaa mielestään hyvän asunnon ylihintaan, eikä ollenkaan tiedosta isompaa ja tärkeämpää asiaa eli taloyhtiön tilannetta ja kiinteistön kuntoa, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä varoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?