Asuminen

Koiranomistaja! Varo vaaroja mökillä - nämä ovat suurimmat riskit

Julkaistu:

Mökkiympäristö ei ole vapaana juoksevalle lemmikille mikään lintukoto. Riskejä voi kuitenkin ennakoida.
Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen johtava eläinhoitaja Anette Kare listaa muutaman vinkin, joilla koirat ja muut lemmikit voivat nauttia mökkilomasta turvallisemmin.

Karkaaminen

”Tunne koirasi: uskaltaako sitä varmasti pitää vapaana? Jos ei, sitä voi pitää juoksuliinassa tai tehdä sille aitauksen. Aitauksen tulee olla varjoisassa paikassa ja rakennettu turvallisesta materiaalista. Vaarallisia metallilankoja ei saa olla.

Mitään piikkilankakyhäelmiä ei saa rakentaa. Niitäkin vielä näkee.

Tee aitauksesta korkea. Jos koira tykkää kaivella, jatka aitaa myös noin puoli metriä maan alle.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Läkähtyminen

”Älä pidä koiraa autossa. Anna sen olla sisätiloissa tai varjoisassa paikassa.

Koiran voi myös päästää uimaan tai kastella märällä pyyhkeellä tai puutarhaletkulla.”

Loukkaantuminen

”Jos koiran antaa juosta vapaana, ei ole muuta keinoa estää havereita kuin kieltää sitä menemästä vaikkapa kivikkoon. Mikäli jotain tapahtuu, voi arvioida tapauskohtaisesti, kannattaako eläinlääkärille lähteä. Jos koira vain vähän ontuu jalkaa, voi olla, että se on venähtänyt. Silloin voi seurata tilannetta. Jos sillä sen sijaan on paha haava tai se ei pysty astumaan jalalla, menkää lääkäriin.”

Hyönteisenpistot

”Hyttysiä ja punkkeja vastaan voi ostaa karkotteita, kuten punkkipantoja ja -liuoksia. Tarkista koira punkkien varalta aina ulkoilun jälkeen.

Jos punkkeja on, poista ne punkkipihdeillä ja puhdista puremakohta desinfiointiaineella. Sen jälkeen on hyvä seurailla, alkaako puremajälki tulehtua tai tuleeko siihen ihottumaa. Silloin kannattaa mennä eläinlääkäriin.

Ampiaisenpistoja ei ole helppo välttää. Koiraa pitää vain kieltää työntämästä naamaansa ampiaispesään.

Esimerkiksi tassussa pisto ei välttämättä ole vaarallinen. Jos puremakohta ahdistaa hengitysteitä, koiralle voi antaa kyytabletin ja viedä sen eläinlääkäriin.”

Kyy

”Käärmeiltä on vaikea suojautua ennakkoon. Yksi keino on olla mahdollisimman äänekäs tullessaan mökille, koska kyyt pelkäävät ihmisiä.

Jos kyy sattuu puremaan koiraa, on hyvä tietää ennalta, miten toimia. Pureman jälkeen koira on vietävä heti eläinlääkäriin, joten selvitä lähin eläinlääkäri ennen mökille lähtöä. Kyynpureman saanutta koiraa tulee pitää mahdollisimman liikkumattomana, jotta myrkyt eivät pääse leviämään.

Pidä myös mukana kyypakkausta, jonka päiväys on voimassa. Tosin kyypakkauksen sopivuudesta koiralle on ristiriitaista tietoa: joidenkin mukaan se vahingoittaa munuaisia. Jos koiran hengitystiet alkavat turvota eikä se saa henkeä, antaisin kyytabletin pelastaakseni koiran.”

Muista nämä!
Koiran mökkiapteekki
:

- Kyypakkaus
- Ensiapuvälineitä eli sideharsoa ja haavalappuja
- Kirvelemätöntä puhdistusainetta haavoihin
- Hiilitabletteja
- Punkkipihdit
- Natriumkloridia eli keittosuolaliuosta rähmiviin silmiin
- Digitaalikuumemittari ja perusvoidetta liukasteeksi
- Reseptivapaita ripulilääkkeitä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt