Nämä 16 tekijää laskevat asuntosi arvoa! - Asuminen - Ilta-Sanomat

Nämä 16 tekijää laskevat asuntosi arvoa!

Julkaistu: 10.1.2012 11:49

Asuntokaupoilla ensivaikutelma ja kokonaisuus ratkaisevat. Kiinteistövälittäjät paljastavat 16 tekijää, jotka saavat ostajaehdokkaat miettimään ostopäätöstä.

IS kysyi kiinteistönvälitysmaailman konkareilta 16 asiaa, jotka voivat laskea asunnon arvoa.  Ilmeni, että pienetkin asiat voivat saada ostajaehdokkaat kaikkoamaan ja pihistelemään.

Vaikka asunto näyttäisi olevan upeassa kunnossa, saattaa esimerkiksi hajuaisti ollakin se ratkaiseva seikka.

- Kissanpissa on toinen todella vastenmielinen haju. Yhdessä asunnossa oli ollut seitsemän kissaa, ja pissan haju oli kunnolla pinttynyt asuntoon, kertoo Carita Piippo Kiinteistömaailmasta.

Asunnon houkuttelevuus kärsii myös pahasti, ja ostajat voivat kaikota, kun asuntoa ei näe kaiken rojun keskeltä.

- Monesti myyntiin menevät asunnot eivät tarvitse sisustussuunnitelmaa vaan sitä, että puolet tavarasta viedään pois. Asunnosta tulee aivan erinäköinen ja houkuttelevampi, kertoo liiketoiminnanjohtaja Antti Toivanen Huoneistokeskuksesta.

Varsinkin lapsiperheitä arveluttaa Alkon, baarin ja yökerhon, leipäjonon sekä päihderiippuvaisten palvelut aivan kodin vieressä.

- Olen kuullut, kuinka ihmiset pitkin hampain miettivät, että uskaltaako pienten lapsien kanssa muuttaa vaikkapa huumeruiskujen vaihtopisteen lähelle. Näissä asioissa pitää vain löytää oikea ostaja, joitain tällaiset asiat eivät häiritse, Piippo lisää.

Nämä 16 asiaa laskevat asunnon arvoa 1. HUONO/LAISKA TALOYHTIÖ

Vaikka asunto olisi upea, korjaushistoria ja korjaussuunnitelmat kertovat paljon. Selitykset ”on niin hyvä talo, ettei korjauksia ole tarvittu”, eivät toimi. Jokainen talo vanhenee ja tarvitsee systemaattista hoitoa ja korjauksia. Hyvä taloyhtiö on ratkaiseva ykkösasia. Jos vuosien saatossa ei ole tehty peruskorjauksia tai -parannuksia, huikeita hintoja on turha odottaa, vaikka itse asunto olisikin hieno. Edessä on kaikkien remonttien tekeminen yhdellä kertaa. 2. RAPISTUNUT RAPPUKÄYTÄVÄ PALJASTAA

Vaikka asunto on hyvässä kunnossa, paljastaa korjausten ja korjaussuunnitelmien lisäksi rappukäytävä paljon. Jos rappukäytävässä laastit roikkuvat seinästä ja on likaista sekä epäsiistiä, herää epäilys taloyhtiön huonosta kunnosta. Epäsiistiä käytävää ja rapistuvaa ulkosivua katsoessa heti ajattelee, kuinka kalliiksi koti tuleekaan, kun korjauksia halutaan tehdä. Ei haluta maksaa tällaisesta asunnosta paljoa.

3. MUUTTOTAPPIOLLINEN PAIKKAKUNTA

Asuntojen nousua ei ole muuttotappiollisissa kunnissa, joissain jopa hinnat laskevat. Muuttaessaan tällaiselle paikkakunnalle ostaja pohtii, haluaako panna rahojaan sellaiseen, mistä ei ehkä saa omiaan irti, jos tulevaisuudessa haluaakin muuttaa. Tällaisten paikkojen hyvistäkin asunnoista on vaikea saada hyvää hintaa. 4. VANHANAIKAINEN KYLPYHUONE JA KEITTIÖ

Tyyliltään vanhentunut keittiö ja kylpyhuone latistavat helposti ostajaehdokkaat, vaikka muuten olisikin toimiva asunto. Useat hyväksyvät, että olohuone pitää maalata, mutta ajatukset vanhanaikaisen keittiön sekä kylpyhuoneen kunnostamisesta eivät kiinnosta monia suuren työn ja kustannusten vuoksi. Yleensä 10–15 vuotta vanhempia keittiöitä ei jakseta katsella. Kylpyhuone ja keittiö ovat erittäin tärkeitä ostajille, ja jos niistä ei pidetä, ei haluta maksaakaan. 5. TAVARAPALJOUS

Jos asunto tursuaa tilpehööriä, katsojat eivät näe asunnon mahdollisia hyviä puolia. Asunto ei houkuttele niin paljon kuin se ehkä ansaitsisi, koska potentiaalia ei nähdä tavaroiden alta, ja siksi ei myöskään haluta ehkä maksaa. Yksinkertainen teko on karsia puolet tavaroista pois tieltä asuntonäyttöjä varten, tämä parantaa heti mahdollisuuksia.

6. EPÄSIISTEYS

Sotkuinen ja epäsiisti asunto on vastenmielinen ja saa ostajaehdokkaat kaikkoamaan. Vaikka sotkuisuuden ei pitäisi vaikuttaa, sillä kaiken saa siivoamalla pois, saattaa tämä olla kompastuskivi. Hyvän pohjaratkaisun sijaan ostajaehdokkaat tuijottavat tiskivuorta, likaisia ikkunoita ja villakoiria seinien vierustoilla. Herää huoli, että miten asunnosta on pidetty yleensäkin huolta.

7. VIIMEISTELEMÄTTÖMYYS

Asunnon yleisilme kärsii todella pahasti keskeneräisyydestä. Jos puhti on loppunut kesken pikkuremontin, kannattaa yrittää viedä kaikki loppuun ennen asuntonäyttöä. Kiinnittämättömät listat, laittamattomat sähkönkatkaisijat ja roikkuvat johdot voivat saada miettimään, onko muutakin isompaa jätetty kesken tai hutiloitu. Tulevan kodin tulisi olla kutsuva ja kotoisa. 8. PIMEYS JA SYNKKYYS

Ihmiset arvostavat asunnoissa varsinkin nykyään valoisuutta ja avaruutta. Ikkunoiden pesu, hyvät verhot, hyvä valaistus, vaaleat pinnat ja kirkastava maalaus tekevät paljon pienellekin ja pimeälle asunnolle. Pitkää, pimeää ja ahdasta eteistä voi piristää toimivalla valaistuksella ja vaikka mielikuvituksekkailla keinoilla hyödyntää hukkatilaakin. 9. HAJU KARKOTTAA

Hajuaisti on ihmisille erittäin tärkeä, ja nenää käytetäänkin tarkoin myös asuntokaupoilla. Jos vanha asukas on tupakoinut sisällä tai on erittäin kissarakas, saattaa tervan ja savun sekä kissanpissan kitkerä katku karkottaa ostajaehdokkaat. Tiedossa on, että tupakanhajun ja kissanpissan poistamiseen ei pelkkä tuuletus auta. Edessä ovat järeämmät toimenpiteet, ja vastenmielisen hajun keskellä on hankala haaveilla uudesta elämästä asunnossa.

10. HYLÄTTY PIHA

Moni arvostaa omaa pihaa, mutta oman onnensa nojaan jätetty maakaistale voi saada ostajan vain kauhistelemaan tulevaa työmäärää. Vaikka piha olisikin vaatimaton ja pieni mutta siisti ja kunnossa, voittaa se ison ja hylätyn pihan. Houkutteleva piha on loistava hurmauskeino saada hyvä hinta asunnosta. 11. ENSIMMÄINEN KERROS

Kerrostalojen alinta kerrosta on usein vaikea saada kaupaksi, varsinkin jos se on hyvin alhaalla. Alimmassa kerroksessa on usein huonot näkymät, jotka masentavat, esimerkiksi roskakatos tai parkkipaikka. Iäkkäämmät osaavat arvostaa hissittömissä taloissa alinta kerrosta, mutta muut yleensä haikailevat yläkerroksiin parempiin näkymiin, jossa meluhaitatkaan eivät ole niin voimakkaat kuin alakerroksissa.

12. LIIKENNEMELU

Hyvät liikenneyhteydet ja lähellä olevat palvelut ovat hyvin tärkeitä. Hyvät liikenneyhteydet voivat kuitenkin osoittautua ikäviksi, jos aivan alakerrosten vieressä kolisee raitiovaunu minuutin välein. Keskustaelämään tottuneita tämä ei välttämättä haittaa, mutta liikenteestä syntyvä meluhaitta on alakerroksissa joillekin kynnyskysymys.

13. YÖKERHO JA BAARI

Vaikuttavat lähtökohtaisesti kielteisesti, eniten heihin, jotka asuvat juuri baarin ja yökerhon yläpuolella. Monikaan ei arvosta, jos useana päivänä viikossa alakerrasta kuuluu melua, ja talon edusta täyttyy humalaisista jotka saattavat rähinöidä ja sammua kotioven viereen.

14. ALKO

Herättää usein epäilyksiä taloon muuttamista harkitsevilla ja onkin ollut riitelyn aihe parissa taloyhtiössä, jossa on Alko alakerrassa. Alkon pelätään keräävän kodin välittömään läheisyyteen ja lähiympäristöön epäsosiaalista ainesta varsinkin kesäisin.

15. LEIPÄJONO

Vaikka sijainti on muuten hyvä ja asunto houkutteleva, saattaa vieressä oleva leipäjono mietityttää ja siten karkottaa ostajia. Jotkut eivät halua katsoa leipäjonoa jopa useaan kertaan viikossa kotinsa läheisyydessä.

16. PÄIHDERIIPPUVAISTEN PALVELUT

Varsinkin lapsiperheet voivat jättää houkuttelevan asunnon ostamatta, kun kuulevat lähellä olevan vaikka huumeruiskujen vaihtopisteen. Perheet miettivät usein, miten piste vaikuttaa alueella liikkuvaan väkeen ja pohtivat, uskaltaako alueelle muuttaa.

(Lähteet: Kauko Koskinen, LKV Kauko Koskinen Oy, ja Antti Toivanen, Huoneistokeskus)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?