TV oli kova juttu Eija Vilppaan lapsuudessa

Näyttelijä Eija Vilpas asui lapsuutensa Keravanjoen rannalla Kellokosken kylässä. Perheen ensimmäinen koti oli puinen omakotitalo, josta muutettiin tiilitaloon, kun Eija oli 13-vuotias.

Näyttelijä Eija Vilppaan mummo asui Eijan lapsuudenkodissa. - Mummo oli hyvä nostamaan perunoita. Muistan vieläkin hänen asentonsa ja miten tehokas hän oli siinä hommassa, Vilpas muistelee.

13.2.2010 7:00 | Päivitetty 13.2.2010 6:59

Eijan ensimmäisessä lapsuudenkodissa oli olohuone, keittiö ja makuuhuoneita. Viisihenkisen perheen luona asui myöhemmin myös mummo.

- Talo oli sisustettu ihanilla, vanhoilla huonekaluilla. Minulla on joitakin niistä nykyään omassa kodissani, kuten puinen astiakaappi. Olohuoneessa oli sohvakalusto ja Emma-tuolit, Vilpas kertoo.

- Me lapset nukuimme niin sanotuissa nuorisosängyissä. Meillä oli myös leikkipöytä ja pieniä tuoleja, Eija Vilpas muistaa.

Oman huoneen hän sai 70-luvulla, kun perhe muutti uuteen kotiin, joka sekin oli Kellokoskella. Siihen asti Eija jakoi huoneen veljiensä kanssa.

Silakkalaatikko inhotti

Eija Vilpas muistaa, että ruokapöydässä oli usein lihapullia ja lettuja. Silakkalaatikko, jota vanhemmat rakastivat, oli hänen mielestään kamalan makuista.

- Enkä tykkää silakkalaatikosta vieläkään, Eija naurahtaa.

Hänen mieleensä ovat jääneet myös Creamcracker-voileipäkeksit, joita laitettiin pöytään, kun tuli vieraita.

- Niiden päällä oli metvurstia, kurkkua, tomaattia ja persiljaa. Tuntui hienolta aina, kun niitä tehtiin. Vieraille tarjottiin myös Rex-kekseistä tehtyä suklaakakkua, Vilpas kertoo.

Hänen äitinsä on ollut aina hyvä leipomaan, joten pöydässä oli usein myös uunituoretta pullaa. Vilpas muistaa, että hänen lapsuudessaan ei käyty perheen kanssa ulkona syömässä. Ei ainakaan Kellokoskella, koska kylässä ei ollut ruokaravintoloita, ei edes pizzeriaa.

- Oli mieletön juttu päästä laivalla Tukholmaan, sillä siihen aikaan ei niin paljon matkusteltu, Vilpas toteaa.

TV veti vieraita kylään

Televisio tuli perheeseen, kun Eija oli 3-4-vuotias. Se keräsi olohuoneeseen vieraita, joilla ei vielä itsellään ollut elämää mullistavaa laitetta. Yksi Eijan lempiohjelmista oli Musta ori.

- Harrastin jumppaa, hiihtoa ja yleisurheilua, hän kertoo.

Koulussa hän esiintyi näytelmissä arvaamatta, että näyttelemisestä tulisi jonakin päivänä hänen ammattinsa. Eijan lapsuudenkodin pihalla oli muun muassa omenapuita, viinimarjapensaita, mansikka- ja perunamaa.

- Mummo oli hyvä nostamaan perunoita. Muistan vieläkin hänen asentonsa ja miten tehokas hän oli siinä hommassa, Vilpas muistelee.

Eija Vilpas asuu nykyään omakotitalossa Espoossa lastensa kanssa.

Eija Vilpas (oik.) poseeraa Pepe-veljensä kanssa nojatuolissa.

Matti-isä, Kirsti-äiti, Eija ja Pepe viettävät kahvihetkeä kotipihallaan Keravanjoen rannalla.

Keravanjoen rannalla sijaitsevan talon pihalle mahtui päräyttämään rekka-autolla. Kuvassa Eija Vilppaan lisäksi veli ja äiti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?