Asuminen

Pienvarastosta apu tilapulaan

Julkaistu:

Pasi Hokkanen tarttuu rivakoin ottein lasten turvaistuimeen ja työntää sen teräskoppiin matkalaukun päälle. Lisäksi kolmen neliön suuruisessa kopissa pönöttää pullea jumppapallo, keinuhevonen, vanha rukki, golf- ja lätkävarusteet - ja kosolti muuta kamaa.

Hokkanen on hyödyntänyt jokaisen neliösentin kopissa, jonka hän on vuokrannut Cityvaraston Helsingin Metsälässä sijaitsevasta varastosta.

Helsingin Jollaksessa vaimonsa ja 5-vuotiaan poikansa kanssa asuva Hokkanen vuokrasi kopin puolitoista vuotta sitten, kun paritalosta loppuivat tilat kesken.

- Kotonamme ei ole varastoa, vaan ainoastaan kaappeja. Pelkästään lasten turvaistuin vie puolet yhdestä kaapista. Lastenvaunuja pidimme aikaisemmin käytävillä, mutta nyt ne ovat täällä säilössä, Hokkanen kertoo.

Varasto vuokrataan
elämänmuutoksissa

Mies antaa kiitosta siitä, että ilmanvaihto kopissa pelaa, eikä tavaroihin kerry pölyä. Autolla voi hurauttaa halliin sisään ja välttää siten tavaroiden kastumisen lumi- ja sadekelillä.

Hokkaselle varaston vuokraaminen on pysyväisratkaisu, mutta moni kaipaa ylimääräistä säilöntätilaa väliaikaisesti.

- Varaston vuokraaminen liittyy yleensä elämänmuutoksiin. Lisätilaa kaivataan, kun erotaan, muutetaan yhteen, saadaan lapsia tai kuollaan, kuvailee Cityvaraston toimitusjohtaja Ville Stenroos.

Myös putkiremontin ajaksi evakkoon joutuvat tai ulkomaille tilapäisesti muuttavat hamuavat huonekaluilleen säilöntätilaa.

Muutto suurin
kimmoke lisätilaan

Pääkaupunkiseudulla toimii monia pienvarastoja vuokraavia yrityksiä. Yksi niistä on Cityvarasto, jolla on tarjolla tuhansia umpinaisia koppeja useammassakin kaupungissa.

Liki 80 prosenttia Cityvaraston asiakkaista on yksityisasiakkaita. Heistä noin 60 prosenttia kaipaa varastotilaa muuton takia.

Kopin voi vuokrata vaikka kotoa käsin netistä ja viedä tavarat vielä samana iltana varastolle. Ulko-ovi aukeaa, kun soittaa omalla kännykällä tiettyyn numeroon.

"Saako
kopissa asua?"

Useimmilla varastotilaa tarjoavilla yrityksillä on tarjolla 2-12 neliön suuruisia koppeja. Kotivarastolta, Omavarastolta ja Cityvarastolta löytyy jopa 20 neliön koppeja. Stenroosin mukaan suosituimpia ovat 2-5 neliön kopit.

Pienvarastossa ei saa säilyttää mätäneviä tuotteita tai helposti räjähtäviä aineita. Jotkut avioeron kourissa kärvistelevät tiedustelevat majoitusmahdollisuutta tuodessaan tavaroitaan säilöön.

- Aina välillä joku kysyy, saako kopissa asua, kertoo Cityvaraston myyntipäällikkö Mari Latvala.

- Useimmiten mies lentää ulos, kun ero tulee, Stenroos hymähtää.

Mistä tietää, kuinka suuren kopin tarvitsee tavaroilleen?

- Esimerkiksi 50 neliön kaksion kamat mahtuvat yleensä neljään neliöön, Latvala havainnollistaa.

Kahteen neliöön mahtuu liki 30 muuttolaatikollista tavaraa. Netistä löytyvää tilantarvelaskuria voi käyttää apuna arvioinnissa. Yleensä asiakkaat hahmottelevat tilan tarpeensa yläkanttiin.

- Eräs sadan neliön asunnosta muuttava halusi kuudenkymmenen neliön kopin. Kerroimme, että kaksikymmentä riittää mainiosti, Stenroos sanoo.

Pienvarastojen vuokrahintoja pääkaupunkiseudulla

IS vertasi viiden eri pääkaupunkiseudulla toimivan yrityksen varastokoppien vuokria. Vertailussa olivat mukana Varavarasto, Cityvarasto, Kotivarasto, Omavarasto ja Minivarasto.

Vuositasolla voi säästää satasia hintoja vertailemalla. Jos vuokraa esimerkiksi kymmenen neliön kopin vuodeksi, on halvimman ja kalleimman varastokopin vuokrissa yli 500 euron ero.

Tässä koppien kuukausivuokrien hintaskaala, johon ei ole laskettu mukaan mahdollisia tarjouksia:

2 neliötä: 60-73 euroa.

3 neliötä: 89-102 euroa.

4 neliötä: 109-130 euroa.

5 neliötä: 139-158,5 euroa.

6 neliötä: 159-181 euroa.

7 neliötä: 180-198 euroa.

8 neliötä: 200-223,5 euroa.

9 neliötä: 220-246,5 euroa.

10 neliötä: 229-271,5 euroa.

11 neliötä: 255-288 euroa.

12 neliötä: 273-313 euroa.