Asuminen

IS-video listaa parhaat pihakalusteiden korjausvinkit - katso!

Julkaistu: , Päivitetty:

Kesä tulee ja mökin piha kutsuu. Siellä on vain ikävämpi möllötellä ilman kesäkalusteita. IS kertoo, kuinka kunnostat ne.

- Pyysimme saada kaluston, joka kestäisi yhtä kauan kuin edellinen eli 25 vuotta. Myyjä sanoi, että ette saa. Kymmenen vuotta maksimissaan, vaikka kuinka hoitaisitte, kertoo Työtehoseuran projektipäällikkö Anneli Reisbacka oman kokemuksensa.

- Vanha kalusto oli mäntyä. Eukalyptuspuu on sinänsä kovaa, mutta siinä ruuvikiinnitykset löystyvät. Liitokset ovat ne riskikohta.

Reisbackan mukaan puuhuonekaluihin pitääkin suhtautua niin, että ne saavat elää ja saada ajan patinaa. Lika pitää kuitenkin saada heti pois. Reisbacka kertoo toisen tarinan.

- Oli edellisenä päivänä ostettu pöytä. Tarjosin vieraalle tuoremehupurkista juotavaa ja siirryimme siitä vähän muualle. Mies tuli pian sanomaan, että miksi pöydällä on vuotava purkki? Lintu oli nokkaissut mehupurkkia kahdesti ja koko sisältö oli valunut pöydälle.

Vieras sanoi, että taisi tulla jälki, joka ei lähde. Mutta kun saman tien pyyhin, niin heti lähti!Muovi ja metalli ovat periaatteessa helpompia materiaaleja kuin puu. Siis periaatteessa.- Kun hankit uusia muovikalusteita, mieti mihin ne laitat, avotaivaan alle vai katokseen, opastaa Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku.

- Muuten ne ovat helppohoitoisia, mutta lika tarttuu helposti pintaan ja varsinkin valkoisesta muovikalusteesta voi tulla tosi pahan näköinen.

- Muovi imaisee väriä, eikä sitä saa sitten millään pois. Parasta on pitää puhdistusvälineet koko ajan käsillä vain, Anneli Reisbacka opastaa.

- Mutta jos joku pysyvä jälki jää ei pidä menettää hermojaan. Käyttää vain maalaisjärkeä.

Jos tulee vaikka ruostejälki, niin länttää sitten siihen paikkaan koristesineen tai uuden kukan.