Asuminen

Tällainen oli Aira Samulinin Hyrsylän Mutka - Karjalassa

Julkaistu:

Tanssinopettaja Aira Samulin vietti ison osan lapsuudestaan rajaseutukylässä Hyrsylän Mutkassa, jossa hän syntyi vuonna 1927.

Koska perheen isä oli rajavartioston sotilas, kotipaikkaa vaihdettiin usein. Aira Samulin muistaa, että Hyrsylän Mutkaan palattiin useita kertoja.

- Hyrsylän Mutkassakin asuimme useissa eri taloissa, joissa asui myös muita rajasotilaita. Kodit vaihtuivat, mutta samat tavarat kulkivat aina mukana, Aira kertoo.

Aira Samulin on löytänyt huutokaupasta samanlaisen makuuhuoneen kaluston, joka oli hänen lapsuudenkodeissaan. Koivusta tehtyyn kalustoon kuuluu parisänky ja peilipöytä, jossa on soikea peili.

- Peilipöydällä oli aina äidin puuterihuisku, johon ei saanut koskea, Aira muistelee.Airalla oli sisarensa Inkerin kanssa keittiössä lasten huonekalut, jotka kesäisin siirrettiin ulos. Kalustossa oli pöytä, kaksi tuolia ja keinutuoli.

- Meillä oli yleensä yksi iso huone ja keittiö, jossa me lapset nukuimme. Ei silloin ollut erikseen makuu- ja olohuonetta. Muistan, että huoneessa, jossa vanhemmat nukkuivat, oli myös soikea ruskea pöytä.

Aira Samulinin lapsuudenkoti oli tyypillinen kaupunkilaiskoti - myös Hyrsylän Mutkassa. Se oli hyvin samanlainen kuin sukulaisten kodit Viipurissa. Aira muistaa äitinsä pukeutuneen kaupunkilaisrouvan tapaan asuinpaikasta riippumatta.

Kun Aira Samulin oli lapsi, ulos mentiin, vaikka olisi ollut kuinka kova pakkanen. Koulumatkat taitettiin kesäisin polkupyörällä, talvisin hiihtäen.

- Sotilaiden kanssa pelattiin pihalla palloa ja hypättiin lautaa, Aira kertoo.

Aira oli 12-vuotias, kun perhe joutui evakkoon. He eivät asuneet silloin Hyrsylän Mutkassa, vaan kuuden kilometrin päässä rajalta. Perheeseen oli juuri syntynyt kuopus, pikkusisko Sirkkuli.

Vuonna 1941 Airan isä kaatui sodassa. Äiti ja kolme lasta muuttivat Helsinkiin, jossa koti löytyi Kalliosta Acrigolankadulta.

- Olin haaveillut pääseväni opiskelemaan Viipuriin. Kun muutimme Helsinkiin, ajattelin, että Helsinki on minun Viipurini. Tänne oli ihana tulla, vaikka vastassa olivat pommitukset.Aira Samulin on rakennuttanut Nummi-Pusulaan Hyrsylän Mutkan, joka on näyttelykohteena. Itse hän asuu Helsingissä.

- Rakennan sinne nyt vanhuudenkotiani, jonne saatan joskus vielä muuttaakin.

Hyrsylän Mutkassa ei ollut kameroita, eikä filmejä, mutta Viipurissa asuneet sukulaiset tulivat usein vierailulle laatikkokameran kanssa. Sisäkuvia laatikkokameralla ei pystynyt ottamaan.

Kun perhe joutui evakkoon, 12-vuotias Aira huomasi tehdä hienon teon: hän otti mukaansa valokuva-albumit.