Näin sisustus muuttui 1970-2000!

Sisustussuunnittelija Kaisa Blomstedtin kädenjälki näkyy useissa julkisissa tiloissa ja monen suomalaisen kodissa.

2000-luvulla palattiin 70-luvulle. Retroa henkivä sisustus lahtelaisen Kemppi Oy:n edustustiloissa 2009.

13.9.2010 6:11

Hänen elämäntyöstään on nyt ilmestynyt kirja, joka kertoo sisustamisessa tapahtuneista muutoksista sekä yhä hyvin toimivista vanhoista ratkaisuista ja esineistä.

Funktionalismia arvostava Blomstedt ei ole mennyt trendien perässä, mutta hän on seurannut sisustusmuodin muutoksia, joista jotkut ovat olleet hyviä, jotkut eivät.

- Valtavirta seuraa trendejä, minä olen tehnyt mitä olen lystännyt, Blomstedt toteaa.

Kaljakorit kirjahyllyinä

1970-luvulla Blomstedtin aloittaessa työnsä, myös hänen asiakkaansa olivat nuoria. Iloinen ja värikäs sisustaminen oli alkanut 60-luvulla. Nyt koteihin haluttiin myös rohkeutta ja leikkimielisyyttä.

- Kaljakorit toimivat kirjahyllyinä - jos ei ollut Lundia-hyllyjä. Myymäläkalusteputkista taivutin muun muassa sängyn päätyjä, Blomstedt muistaa.

Sohvia ja nojatuoleja, jotka saattoivat olla vaahtomuovista tehtyjä, päällystettiin chenillellä ja vakosametilla. Kaisa Blomstedtin Utopia-huonekalut nousivat suosituiksi, sillä niissä näkyi sen ajan filosofia ja visuaalisuus.

- Parvet olivat uutta, niitä tehtiin joka paikkaan. Myös lasikuidun ja muovin käyttö olivat uusi juttu, Blomstedt muistaa.

Monessa kodissa oli korkeanukkainen villamatto. Eteinen saatettiin maalata lattiasta kattoon vaikka punaisella, kunnes 70-luvun lopulla muoti muuttui tummanpuhuvaksi.

Kauhumuistoja muhkeista sohvista

Sisustamiseen alkoivat vaikuttaa myös televisiosarjat. Kaisa Blomstedt muistelee kauhulla muhkeita, tummia "Bonanza-nahkasohvia", jotka olivat yleensä liian isoja olohuoneen kokoon nähden.

1970-luvulta ovat jääneet elämään muotoilun klassikot, esimerkiksi Haimin ja Yrjö Kukkapuron huonekalut. Suosituiksi ovat tulleet uudelleen putkihuonekalut ja isokuosiset tekstiilit.

1980-luvulla tumman sävyinen sisustusmuoti kääntyi Kaisa Blomstedtin kirjan mukaan nousukauden myötä korskeaksi postmoderniksi.

Blomstedt ei itse lähtenyt mukaan siihen 80-luvun sisustustyyliin, jonka ainoa tarkoitus oli shokeerata. Juuri 80-luvulla tehtiin designtuoleja, joissa ei voinut istua.

- En hirveästi tykännyt esimerkiksi vinoista selkänojista, Blomstedt hymähtää.

Muotoilua ja mustavalkoisuutta

Mukavia ja ajattomia huonekalujakin tehtiin. 80-luvulta Blomstedtin mieleen ovat jääneet myös italialainen muotoilu, kromi ja mustavalkoisuus.

Funktionalismin nimeen vannova Blomstedt loi 1980-luvulla maineensa julkisten tilojen sisustajana, koska hän piti oman linjansa. Blomstedtin ammattitaitoa ihailtiin muun muassa ravintola Bulevardiassa, jota ei enää ole.

1990-luvulla ekologisuudesta alettiin puhua yleisesti, mikä alkoi näkyä sisustamisessakin. Tuotteiden alkuperä alettiin huomioida ja luonnonvärejä arvostettiin.Kun lama alkoi, katosivat sisustustrendien ylilyönnit.

"Luonnollisuuden ja rehellisyyden kaipuu toi mukanaan minimalismin ihanteen", Blomstedt kertoo kirjassaan.

Vähitellen värit palasivat sisustamiseen. Uustuotantoon alettiin ottaa vanhoja klassikoita mm. Ilmari Tapiovaaran tuotantoa. Uusia sisustuselementtejä olivat tekniset laitteet ja halogeenispotit.

- Kun tekniikka kehittyy, myös muotoilu sen ympärillä voi kehittyä, Blomstedt muistuttaa.

2000-luvulla kotien sisustamisessa on näkynyt mm. energian säästäminen ja retroajattelu. 70- ja 80-lukujen muotoilu on palannut takaisin.

Takaisin on tullut myös tarpeille perustuva sisustaminen, mikä sopii trendejä kaihtavalle Blomstedtille.

- On palattu 30-luvun viisauksiin: tärkeintä on, että tuolissa on mukava istua, eikä miltä se näyttää, Blomstedt sanoo.

Oheiset valokuvat on poimittu tuoreesta "Kaisa Blomstedt - Elämää, sisustuksia, ajatuksia" -kirjasta (Helsinki-Kirjat Oy), joka on läpileikkaus suunnittelijan elämäntyöstä.

1990-luku. Tyylikäs, liuskekivistä tehty lattia Helsingissä Eteläranta 10:ssä sijaitsevassa Palace Grillissä 1999.

1980-luku. Espoon Kivenlahdessa sijaitseva kaksio sisustettiin tummilla ja voimakkailla väreillä vuonna 1980.

1970-luku. Sinkkunaisen kaksio Helsingin Katajanokalla kylpi kirkkaissa väreissä vuonna 1974.

- Valtavirta seuraa trendejä, minä olen tehnyt mitä olen lystännyt, Kaisa Blomstedt toteaa.

Blomstedtin ohjeita

1. Uskalla sisustaa oman makusi mukaan trendien seuraamisen sijasta.

2. Panosta väreihin, jotka tuottavat itsellesi mielihyvää.

3. Valo kannattaa valita tarpeen mukaan. Esimerkiksi ruokaa ei voi tehdä valossa, joka muuttaa värejä. Led-valojen valitsemiseen tarvitaan yleensä asiantuntijan apua.

4. Päästä irti vanhoista normeista. Mieti, onko työpöytä tarpeellinen, jos sen voi korvata ruokapöydän kulma?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?