Kultamitali nosti nuoren ampumahiihtotähden tunteet pintaan – poikaystävä kuoli traagisessa onnettomuudessa: ”Vain minä voin auttaa itseäni” - Ampumahiihto - Ilta-Sanomat

Kultamitali nosti nuoren ampumahiihtotähden tunteet pintaan – poikaystävä kuoli traagisessa onnettomuudessa: ”Vain minä voin auttaa itseäni”

Amy Basergan poikaystävä Lucas Schmid kuoli moottoripyöräonnettomuudessa elokuussa.

Ampumahiihtäjä Amy Basergan poikaystävä kuoli moottoripyöräonnettomuudessa vuosi sitten.

12.4. 6:11

Kahdeksan kuukautta sitten Amy Basergan elämä pysähtyi täydellisesti. 20-vuotiaan ampumahiihdon tulevaisuuden tähden maailmaa ravisteli poikaystävän kuolema. Lucas Schmid menehtyi moottoripyöräonnettomuudessa viime vuoden elokuussa.

Raa’at tunteet nousivat uudelleen pintaan maaliskuussa, kun Baserga voitti ampumahiihdon nuorten MM-kisoissa kultaa Obertilliachissa Itävallassa. Sveitsiläinen oli kisojen sankari kahdella henkilökohtaisella kultamitalillaan. Baserga kertoi Blickille, että hän sai voimansa suuriin saavutuksiin rakkaansa muistosta.

Baserga omisti mestaruutensa menehtyneelle poikaystävälleen.

Schmid, lahjakas nuori maastopyöräilijä, oli aiemmin itse menettänyt läheisen ystävänsä onnettomuudessa. Ja sen turman jälkeen Schmid oli palannut kilpailemaan vain muutamaa viikkoa myöhemmin – ja voittanut uransa ensimmäisen kilpailun.

– Se teki minuun suuren vaikutuksen. Hän vain nousi ylös ja jatkoi taistelua, kun minä samaan aikaan vain itkin ja nukuin kotona. Joten sanoin itselleni: jos hän pystyi siihen, niin sitten minäkin. Tein sen myös Lucasille. Hänkään ei olisi halunnut, että luopuisin kaikesta minulle tärkeästä, Baserga kertoi lehdelle.

Baserga kertoi, että hän aloitti viime syksynä vimmatun harjoittelemisen, vaikka olikin surun murtama. Unettomat yöt riivasivat, sillä menehtyneen rakkaan muisto tuli usein uniin. Matkustaminen muistutti yhteisistä reissuista ja tulevaisuudesta. Ylä- ja alamäkiin antoi vauhtia haave nuorten MM-kisoista ja menestymisestä siellä.

– Puhun hänelle usein. Kysyn ”mitä minun pitäisi tehdä”. Ja sitten kuvittelen, että kuulen hänen vastauksensa. Mutta ollaan rehellisiä. Tällaisessa tilanteessa kukaan ulkopuolinen ei voi auttaa. Vain minä voin auttaa itseäni.

Amy Baserga riemuitsi voittoaan nuorten MM-kisoissa.

Ampumahiihtäjä saa tukea läheisiltään ja on saanut myös ammattiapua toipuakseen kriisistä. Hän kantaa yhä ranteessaan joka päivä kahta ranneketta, jotka sai poikaystävältään yhteisellä lomalla.

Baserga tiedostaa, että nyt, kun kausi on ohi, hän saattaa luisua jälleen suureen suruun. Äkillinen menetys sai ymmärtämään, että pitää elää myös spontaanisti.

– Se voi tapahtua ja niin käy jos on käydäkseen. Yritän nyt nauttia elämästä, mutta en aio katsoa huippu-urheilua. Jos haluan mieluummin mennä leirintäalueelle pariksi päiväksi treenaamisen sijaan, sitten menen. Treeneissä vedän sitten täysillä. Mutta haluan olla spontaani.

Junioritasolla kaiken saavuttanut Baserga debytoi viime kaudella aikuisten IBU-cupissa ja hiihti myös yhden matkan aikuisten MM-kisoissa. Pitkän aikavälin tähtäin on menestyminen myös olympiakisoissa – Schmidin muistolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?