33 venäläisjunioria karkasi kilpailu­paikalta, kun doping­testaajat saapuivat – liitto­pomolta erikoinen selitys joukko­paosta

12 tyttöä ja 21 poikaa otti hatkat, kun dopingtestaajat saapuivat kilpailupaikalle.

Kaikki venäläisjuniorit eivät päässeet loppuvuoden kilpailuissa ampumapaikalle asti. Kuvituskuva.

7.1.2021 21:59

Se ei varsinaisesti ole uutinen, että Venäjältä kuuluu dopingiin kytkeytyviä urheilu-uutisia.

Mutta se on, että 33 nuorta venäläistä urheilijaa häipyi hiljattain ykskaks kilpailupaikalta, lähes sanaakaan sanomatta ja jälkiä jättämättä. Katoamistemppua oli edeltänyt dopingtestaajien saapuminen kisapaikalle.

Erikoinen tapahtumasarja nähtiin ampumahiihtokilpailujen yhteydessä Izhevskin kaupungissa Udmurtian tasavallassa joulukuun lopussa. Mediatietojen mukaan nuorten kilpailusta olisi viime hetkillä vetäytynyt 12 tyttöä ja 21 poikaa. Myös samoihin aikoihin Tshaikovskissa pidetyissä kilpailuissa oli havaittu samantapaista massakäyttäytymistä.

Venäjän ampumahiihtoliiton puheenjohtajan Viktor Maigourovin mukaan kaikilla viime hetkillä kilpailuista vetäytyneillä junioreilla oli ”omat syynsä”.

Venäjän antidopingkomitea Rusada ja Venäjän ampumahiihtoliitto RBU ”tutkivat olosuhteita kilpailujen ympärillä”, erityisesti olympialaisiin liittyviä asioita seuraava insidethegames-sivusto kertoo.

RBU:n puheenjohtajan Viktor Maigourovin mukaan ampumahiihtoliitto keskustelee tapauksista urheilijoiden alueiden edustajien kanssa.

– Mutta heillä kaikilla oli omat syynsä (lähteä), Maigourov kertoi Venäjän uutistoimistolle TASSille insidethegamesin mukaan.

Rusadan tiedottaja Maria Markova taas oli kertonut Sport-Express-lehdelle, että ”joukkovetäytyminen huomioitiin ja siirrettiin tutkimusosaston tutkittavaksi”.

– Kilpailusta vetäytyminen ei kuitenkaan vapauta urheilijoita antidoping-velvollisuuksista. He kaikki olivat testattavissa Izhevskissä ja Tshaikovskissa, ja he ovat testattavissa nyt, Maigourov vakuutti.

Venäjä on suljettu kansainvälisestä kilpailutoiminnasta laajamittaisten ja suunnitelmallisten dopingrikkomustensa vuoksi.

Maa ei saanut osallistua vuonna 2018 Pyeongchangin olympialaisiin, ja Venäjä on suljettu myös tulevista Tokion kesä- ja Pekingin talvikisoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?