Venäjällä nousi kohu Kontiolahden maailmancupin koronatesteistä - Ampumahiihto - Ilta-Sanomat

Venäjällä nousi kohu Kontiolahden koronatesteistä – ampumahiihtotähti Babikov: ”En usko, että minulla on mikään virus”

Venäläinen urheilusivusto vihjailee Suomen ”oudoista” karanteenipäätöksistä ja vaatii jo, että koko ampumahiihdon maailmancup olisi peruttava tai kisojen koronasääntöjä muutettava pikaisesti.

Anton Babikov ei ole voinut uskoa positiivista koronatestin tulostaan.­

28.11.2020 11:18

Kontiolahdella positiivisen koronatestituloksen saanut venäläinen ampumahiihtotähti Anton Babikov ei usko, että hänen testinsä tulos on oikea. Mitään covid-19-sairauden oireita hän ei ole ainakaan tähän mennessä tuntenut.

– En voi vielä uskoa, että minulla on jokin virus. Haluaisin tehdä uuden testin, Babikov sanoi venäläisessä Vse na Matsh -lähetyksessä.

Babikov kertoi myös, että hän ei voi ymmärtää, mistä hän olisi voinut saada tartunnan.

– Jokainen noudattaa kaikkia välttämättömiä sääntöjä. Kaikki käyvät minimaalisen vähän huoneidensa ulkopuolella ja kaikki desinfioidaan, joten vaikea on ketään mistään syyttää, hän sanoi.

Useilla venäläisillä urheilusivustoilla onkin jo esitetty epäilyjä, että Babikovin testitulos olisi virheellinen.

– Miksi uusintatestiä ei tehdä heti tai muutaman tunnin kuluttua ensimmäisen tuloksen tultua? IBU (Kansainvälinen ampumahiihtoliitto) on vakuutellut testien minimaalista virhemahdollisuutta, mutta se on silti olemassa, Sport24.ru-sivusto kirjoittaa.

Kontiolahden järjestäjät ovat asettaneet Babikovin karanteeniin eikä hän voi osallistua lauantaina alkaviin kisoihin. Hänen huonetoverinsa Jevgeni Garanitshev määrättiin niin ikään karanteeniin altistumisvaaran vuoksi, vaikka venäläisten mukaan hän ei ole antanut yhtään positiivista näytettä.

Venäjän ampumahiihtojoukkueen päävalmentaja Valeri Polhovski kertoi uutistoimisto Tassille, että he yrittävät nyt vaatia Babikoville nopeutettua uusintatestiä. Polhovskin mukaan Suomen sääntöjen mukaan Babikovin seuraava koronatesti on määrä ottaa vasta 1. joulukuuta eikä aiempaan testaukseen ole suostuttu.

Venäläinen Sports.ru-sivusto ehdotti Polhovskille myös, että venäläiset tekisivät omalla kustannuksellaan Babikoville uusintatestin ja saisivat siten hänet ehkä palautettua takaisin kisoihin.

– Suomen sääntöjen mukaan se ei käy. Mutta me yritämme, että meille edes selitettäisiin tarkemmin, miksi, mitä ja kuinka. Yritämme nopeuttaa ennen kaikkea Babikovin uusintatestiä. Virheellisiä tuloksia voi tulla ja toivomme, että jos Antonin seuraava testi on negatiivinen, niin se ratkaisee myös Garanitshevin tilanteen, Polhovski sanoi Sports.ru:lle.

Venäjä elättelee näin toivetta, että sekä Babikov että Garanitshev pääsisivät ottamaan osaa Kontiolahden toisen kisaviikonlopun ampumahiihtoihin joulukuun alussa. Mikäli Babikovin uusintatesti olisi negatiivinen, Garanitshevin karanteenilta putoaisi samalla pohja pois, ellei hän sitten jostain syystä antaisi positiivista näytettä.

Ampumahiihtäjät valmistautuivat perjantaina maailmancupin avauskisoihin Kontiolahdella.­

Kontiolahden testi- ja karanteenikäytännöt saavat kaikkineen ankaraa kritiikkiä Sport24.ru-sivustolta. Urheilusivuston mukaan Suomen terveysviranomaisten päätökset kisojen karanteeneista ovat olleet sekavia ja on aihetta epäillä joukkueiden joutuneen epätasa-arvoisen kohtelun kohteeksi.

– Täytyy sanoa, että he ovat tehneet hyvin outoja päätöksiä. Romania ja Moldova on laitettu kokonaan sivuun, Venäjä ja Latvia ovat kärsineet osittaisia menetyksiä, mutta Italia, Puola ja Ranska ovat välttäneet karanteenin, sivuston toimittaja Viktorija Dmitrijeva listaa.

– Ovatko kaikki tasa-arvoisia lakien edessä? Naurakaamme kaikki sulassa sovussa! Dmitrijeva piikittelee.

Sport24.ru:n mukaan tilanne on jo niin sekava, että koko ampumahiihdon maailmancup olisi joko peruttava tältä vuodelta tai vähintäänkin olisi mietittävä uudet säännöt seuraaviin osakilpailuihin.

– Ongelmat on ratkaistava tai koko kausi on peruttava pikaisesti. Kyllä, luitte aivan oikein.

– Suomalaiset arvioivat joidenkin kummallisten kriteereiden mukaan positiiviset tapaukset ja miettivät, laitetaanko sairastunut tai koko hänen joukkueensa karanteeniin vai ei. Ja IBU ei voi vaikuttaa tilanteeseen, koska sen on tyydyttävä vastaanottavan maan sääntöihin. Kaikki selitetään epämääräisesti, mikä johtaa vielä suurempaan kysymysten määrään, Dmitrijeva kirjoittaa.

Tulevien maailmancupin kisojen isäntämaiden pitäisikin sivuston mukaan miettiä nopeasti uudet koronasäännöt tai kisojen järjestäminen käy mahdottomaksi.

– Vaikkapa edes sen suhteen, että kokonaisia joukkueita ei suljettaisi pois kilpailuista.

Kontiolahden lauantain aikataulu:

12.00 Normaalikilpailu, miehet 20 km

15.20 Normaalikilpailu, naiset 15 km

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?