Kaisa Mäkäräinen avautuu elämästä urheilu-uran jälkeen – ”Mikä on riittävä mittari sanoa, että kuuluu hyvää?” - Ampumahiihto - Ilta-Sanomat

Kaisa Mäkäräinen avautuu elämästä urheilu-uran jälkeen – ”Mikä on riittävä mittari sanoa, että kuuluu hyvää?”

Kaisa Mäkäräinen, 37, hakee elämälle suuntaa kilpauran jälkeen.

Kaisa Mäkäräinen, 37, pohtii haaveitaan. Arkistokuva.

17.10.2020 18:45

Keväällä kilpauransa päättäneen Kaisa Mäkäräisen urheilu-uran jälkeinen suunta on vielä haussa. Varmaa on, ettei hän halua tietokonehommiin.

– Toivon, että löytyisi sellainen työ, jossa voisin olla lenkkarit jalassa, 37-vuotias Mäkäräinen naurahti.

Apua voi löytyä läheltä, sillä Mäkäräisen pitkäaikaisin tukija, omat vanhemmat pois lukien, on Metsähallitus. Yhteistyökumppanien kanssa Mäkäräisellä ovat vielä työt kesken, sillä kesälomat ja koronaviruspandemia ovat estäneet yhteiset tapaamiset.

– Vuorilla haaveilin aina, että voisin tulla tänne merkitsemään luontopolkuja maalipurkin kanssa. Sellaisiin hommiin minua voi kysyä, Mäkäräinen heitti syyslomansa paluumatkalla Nilsiästä kotiin Joensuuhun.

Mäkäräinen luotsaa valmentajan roolissa parikymppisiä ampumahiihtäjän alkuja, mutta maajoukkueen valmennusvastuuseen hän ei kiirehdi. Ei siitäkään huolimatta, että naiset ovat lajin valmennuksessa vähemmistössä, eikä maajoukkueiden suksihuollossakaan ole Mäkäräisen laskujen mukaan kuin yksi aktiivi nainen.

– Yritän käydä ammattivalmentajatutkinnon. Koen, ettei siitä ole minulle haittaa, mutta ainakaan lähivuosina en pyri maajoukkuevalmennukseen, Mäkäräinen kertoi lauantaina STT:lle.

Lauantaina 60-vuotisjuhliaan viettänyt Ampumahiihtoliitto palkitsi Mäkäräisen liiton arvokkaimmalla palkinnolla Kenraalin miekalla ja kultaisella ansiomerkillä. Mäkäräinen voitti ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun kolme kertaa ja juhli kuutta MM-mitalia.

Lajin keulakuva on Suomen seuratuimpia urheilijoita, ja hänen kuulumisensa kiinnostavat uran jälkeenkin.

– Ennen kuulumiset sai kertoa sen mukaan, miten treenit tai kisat ovat menneet. Nyt ei tiedä, millä mittarilla vastaa. Jos on syönyt ja nukkunut hyvin ja on ok-olo, onko riittävä mittari sanoa, että kuuluu hyvää, Mäkäräinen mietiskeli.

Kaisa Mäkäräinen oli aktiiviurallaan juhlittu sankari.

Mäkäräinen on aloittanut valmentamista Vuokatissa, jossa ryhmään kuuluu sellaisia nuoria, jotka eivät mahtuneet Ampumahiihtoliiton valmennusryhmiin. Ryhmässä ovat valmentajina mukana myös hiihdon puolelta tutut Kalle Lassila ja Ville Nousiainen.

Mäkäräinen aloittaa maanantaina ryhmän kanssa syksyn kolmannen valmennusleirin. Viikon leireillä ei tehdä ihmeitä, mutta Mäkäräinen yrittää opettaa nuorille, millaista on kokonaisvaltainen urheilijan elämä.

– Leiritys ei ole se juttu, mikä tekee nuorista parempia urheilijoita, vaikka siellä olisi kuka valmentajana. Heidän pitää ottaa vastuu omasta tekemisestään, Mäkäräinen sanoi.

Vaikka täysipäiväinen urheilu on ohi, Mäkäräinen itse on treenannut lähes päivittäin salilla ja lenkkipoluilla. Kotimaan kisoissakin hän saattaa käydä.

Muuten Mäkäräinen kertoi olevansa sopivan kiireinen jouluun asti.

– Olen mukana Kontiolahden maailmancupeissakin, mutta rooli elää koronarajoitusten mukaan, Mäkäräinen sanoi.

Maailmancup alkaa Pohjois-Karjalasta kahdella osakilpailuviikolla marras-joulukuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?