Kaisa Mäkäräisen ura olisi jatkunut tämän valmentajan kanssa. - Ampumahiihto - Ilta-Sanomat

Nyt puhuu Kaisa Mäkäräisen haikailema valmentajaguru – vaistosi suomalaisen kiinnostuksen: ”Oliko hän tosissaan?”

Kaisa Mäkäräisen lopettamispäätös olisi venynyt, jos alansa guruna pidetty Siegfried Mazet olisi ollut käytettävissä hänen ammuntavalmentajakseen.

Julkaistu: 31.3. 6:20

Siegfried Mazet kertoo Ilta-Sanomille, ettei koskaan saanut työtarjousta Kaisa Mäkäräiseltä tai Suomen ampumahiihtoliitolta.

Upean ampumahiihtouransa maaliskuun puolivälissä lopettanut Kaisa Mäkäräinen kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomien haastattelussa yllättävän asian.

Mäkäräinen totesi, että ura olisi vielä jatkunut, jos hän olisi saanut ammuntavalmentajakseen ranskalaisen erikoisalansa tähden Siegfried Mazet’n, 42.

Mazet on valmentanut miesten ampumahiihdon absoluuttisella huipulla jo 12 vuotta: 2008–16 Ranskan maajoukkueessa ja sen jälkeen kaudesta 2016–17 lähtien Norjassa.

Norjan miehet ovat Mazet’n valmennusaikana saavuttaneet yhteensä 15 olympia- tai MM-mitalia. Sekakilpailut eivät ole luvussa mukana.

Ilta-Sanomat tavoitti maanantaina Mazet’n. Tämä kertoi vaistonneensa vuosien varrella, että Mäkäräistä kiinnostivat hänen ajatuksensa ammuntaharjoittelusta.

– En kuitenkaan tiennyt hänen sanoneen tällaista julkisesti. Kun Kontiolahdella onnittelin häntä urasta, Kaisa totesi, että olisi halunnut jossain kohtaa työskennellä kanssani. Nyt tämä laittaa jo pohtimaan, oliko hän tosissaan, Mazet nauroi.

Ranskalainen muistutti, ettei missään vaiheessa ole saanut virallista työtarjousta Mäkäräiseltä tai Suomen ampumahiihtoliitolta. Hänen tämänhetkinen työsopimuksensa Norjan liiton kanssa päättyy keväällä 2022.

– En olisi voinut tässä tilanteessa suostua Kaisan pyyntöön. Työsopimukseni Norjaan on toinen syy siihen. Toinen on se, etten ikinä valmenna puhelimella tai sähköpostilla. Jos en pysty olemaan ampumapenkalla jokaisen harjoituksen jokaista laukausta, en ole käytettävissä.

Välillä epätasainen

Mazet sanoo, että on vuosien mittaan tehnyt monesti erilaisia päätelmiä Mäkäräisen ammuntasuorituksista.

– Hän oli välillä kovin epätasainen. En kuitenkaan väitä, että olisin ollut hänelle automaattisesti sateentekijä. Urheilijan kehittäminen vaatii ainakin minulta täydellistä persoonallisuuden ja harjoitustaustan tuntemista. Ja niin hyvin en Kaisaa oppinut tuntemaan.

Kaisa Mäkäräinen lensi Kontiolahdella yläilmoihin uransa päättymisen kunniaksi maaliskuun puolivälissä.

Mäkäräinen on usein julkisuudessa ottanut esille maajoukkueen ammuntavalmentajien tiheän vaihtuvuuden. Hiihtovalmentajaansa Jarmo Punkkiseen hän oli varauksettoman tyytyväinen.

– Se voi ilman muuta vaikuttaa suorituksiin. Kaksi vuotta on todella lyhyt aika, mutta 3–4 vuoden aikana voidaan saada jo aikaan suuria positiivisia muutoksia ampumapenkalla, Mazet sanoi.

Mazet työskentelee Norjan miesten parissa aisaparinaan maan naishiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja Egil Kristiansen. Periaatteessa Kristiansen vastaa hiihtovauhdista, Mazet osumaprosenteista.

– Mutta olen ampumahiihto-, en ammuntavalmentaja. Tässä lajissa ei ole yhtä ilman toista. Menestyvän joukkueen harjoittelussa nämä elementit on täysin integroitu, Mazet painottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?