Italialaistähti Dorothea Wierer laukoi rajuja syytöksiä – väittää norjalaisten sabotoineen häntä Kontiolahden päätöskisassa - Ampumahiihto - Ilta-Sanomat

Italialaistähti Dorothea Wierer laukoi rajuja syytöksiä – väittää norjalaisten sabotoineen häntä Kontiolahden päätöskisassa

Dorothea Wierer voitti päättyneellä kaudella ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun. Voitto varmistui päätöskisassa Kontiolahdella.

Julkaistu: 26.3. 22:15

Dorothea Wiererin mielestä norjalaiset toimivat epäurheilijamaisesti.

Italialaistähti Dorothea Wierer voitti naisten maailmancupin kokonaiskilpailun päättyneellä ampumahiihtokaudella.

Voitto varmistui dramaattisesti Kontiolahden maailmancupin päätöskisassa. Nyt Wierer, 29, on ladellut kovia syytöksiä norjalaisleirin suuntaan päätöskisan tapahtumista. Hän väittää italialaisen urheilumedia OA Sportin haastattelussa, että norjalaiset yrittivät sabotoida häntä.

Ennen päätöskilpailua maailmancupin kokonaiskisan voitosta kamppaili Wiererin kanssa norjalaistähti Tiril Eckhoff. Eckhoffilla oli mahdollisuutensa kääntää taisto edukseen, mutta hän epäonnistui pahoin viimeisellä ammuntapaikalla ammuttuaan kolme ohilaukausta. Tämä antoi Wiererille tilaisuuden säilyttää piste-etumatkansa ja napata haluttu kokonaiskisan voittajan kristallipallo – kuten hän lopulta tekikin.

Wiererin mukaan norjalaiset yrittivät kuitenkin kaikkensa, jotta Eckhoff olisi vielä sakkokierrostensa jälkeenkin pystynyt voittamaan kokonaiskisan. Se tarkoitti Wiererin mukaan hänen hidastamistaan.

Wierer väittää, että norjalaisleiri valjasti Eckhoffin maajoukkuekaverin Ingrid Landmark Tandrevoldin hidastamaan häntä. Hän kertoo ymmärtäneensä suunnitelman vajavaisen norjan kielen avullaan, kun oli saavuttamassa edellään hiihtänyttä Tandrevoldia.

– Siinä vaiheessa Tandrevold yritti kiilata minun eteeni. Norjalaiset olivat hyvin fiksuja, mutta ymmärsin heidän taktiikkansa, Wierer sanoi.

Hänen mukaansa norjalaisurheilijat yrittivät myös astua hänen suksilleen.

– Petyin sellaiseen asenteeseen. Ampumahiihto ei ole joukkueurheilua eikä siinä varsinkaan ole kysymys vastustajan vahingoittamisesta. En kuitenkaan hermostunut vaan jatkoin omalla rytmilläni, Wierer kertoi.

Dorothea Wierer pääsi juhlimaan kristallipallojen kanssa. Hän voitti kokonaiskisan lisäksi myös yhteislähtöcupin.

Italialainen sijoittui kisassa 11:nneksi, Eckhoff 10:nneksi. Maailmancupin pisteissä ero oli Wiererin hyväksi seitsemän pistettä.

Norjalaiset kiistävät

Norjan ampumahiihtomaajoukkueen päällikkö Per Arne Botnan kiisti norjalaislehti VG:n haastattelussa tiukasti Wiererin syytökset.

– Se, että me yrittäisimme sabotoida muita kilpailijoita on mahdoton ajatus. Hänen kaliiberinsa urheilijan olisi syytä pitäytyä antamasta tuollaisia lausuntoja, Botnan sanoi.

Viimeisen ammuntapaikan epäonnistuminen koitui Tiril Eckhoffin kohtaloksi taistelussa maailmancupin kokonaiskilpailun voitosta.

Myös Ingrid Landmark Tandrevold kiisti yrittäneensä sabotoida Wiereriä. Hänen mukaansa he yrittivät vain Eckhoffin kanssa Wiererin päihittämistä, jotta maailmancupin kokonaiskisan voitto olisi tullut norjalaiselle. Sabotaasiin ei Landmark Tandrevoldin mukaan kuitenkaan syyllistytty.

– Ei kukaan yritä pilata toisen kisaa astumalla tahallaan suksille, Tandrevold totesi.