Venäläinen ampumahiihtäjä Jevgeni Ustjugov sai syytteen dopingrikkeestä - Ampumahiihto - Ilta-Sanomat

Venäjän dopingsaaga syvenee – ampumahiihdotähti sai syytteen dopingrikkeestä

Jvgeni Ustjugov Östersundin MM-matkalla marraskuussa 2012.

Jvgeni Ustjugov Östersundin MM-matkalla marraskuussa 2012.

Julkaistu: 13.2. 23:06

Jevgeni Ustjugovin dopingrike-epäily ulottuu kaksiin olympialaisiin.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU syyttää venäläistä ampumahiihtäjää Jevgeni Ustjugovia, 34, dopingrikkeestä. Liitto tiedotti asiasta verkkosivuillaan ja Twitterissä.

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Ustjugovin syytös perustuu poikkeavuuksiin urheilijan biologisessa passissa. Biologisella passilla tarkoitetaan dokumentointia, jolla seurataan huippu-urheilijan biologisia muuttujia, kuten esimerkiksi veriarvoja. Passia käytetään dopingtestaamisen kohdentamisessa ja kartoittamisessa.

Ustjugovin tapauksessa kyseessä ovat passin merkinnät ajalta tammikuun 2010 ja helmikuun 2014 välillä. Näin ollen urheilijan raportoinnissa on ollut ongelmia myös sekä Vancouverin että Sotshin olympialaisten aikana helmikuussa 2010 ja 2014. Ustjugov voitti Sotshissa kultaa viestissä ja yhteislähdössä ja otti Vancouverissa viestipronssia.

Aleksei Volkov, Jevgeni Ustjugov, Anton Shipulin ja Dmitri Malyshko juhlivat viestikultaa Sotshissa 2014.

Aleksei Volkov, Jevgeni Ustjugov, Anton Shipulin ja Dmitri Malyshko juhlivat viestikultaa Sotshissa 2014.

Venäläinen ampumahiihtotähti ja olympiakultamitalisti on ollut Venäjää koskevan laajan dopingvyyhdin keskellä jo parin kauden ajan. Ustjugov suljettiin Etelä-Korean olympialaisista 2018, mitä Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach kommentoi tuolloin vähäsanaisesti mainitsemalla urheilijan kohdalla heränneet dopingepäilyt.

Lisäksi saksalaismedia ARD uutisoi viime joulukuussa, että venäläiset ampumahiihdon olympiavoittajat Ustjugov sekä Svetlana Sleptsova saattavat menettää olympiamitalinsa dopingin takia. Ustjugov ja Sleptsova, 33, kuuluvat ARD:n mukaan urheilijoihin, joiden dopingin käyttöä Venäjä on yrittänyt salata manipuloimalla Moskovan antidopinglaboratorion testitietoja.

Loppuvuodesta 2018 Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU kertoi jo asettaneensa Ustjugovin, Sleptsovan sekä Aleksandr Tshernyshevin ja Aleksandr Peshenkinin syytteeseen dopingista. Ustjugovin asiasta ei sittemmin ole tullut julki uutta tietoa.

IBU kertoo tiedotteessaan, että Ustjugovin tapaus on nyt edennyt riippumattoman tuomioistuimen käsittelyyn.

Tuoreimmat osastosta