Kova väite Suomen maajoukkueen ampumahiihtäjän kuolinsyystä - Ampumahiihto - Ilta-Sanomat

Norjalaislehdeltä kova väite Suomen maajoukkueen ampumahiihtäjän kuolinsyystä – Heikki Ikola: ”Tätä kaikki epäilivät”

Heikki Ikola hiihti maajoukkueen harjoitusleirillä 1978 Mauri Lahtelan edellä harjoituslenkillä.

Heikki Ikola hiihti maajoukkueen harjoitusleirillä 1978 Mauri Lahtelan edellä harjoituslenkillä.

Julkaistu: 13.11.2019 10:30

Suomen maajoukkueessakin kilpaillut Mauri Lahtela kuoli jo 43-vuotiaana. Moni spekuloi fluorivoiteiden osuutta kuolemaan.

Norjalainen Dagbladet-lehti julkaisee paraikaa laajaa juttusarjaa siitä, miten vaarallisia, jopa tappavia sairauksia hiihtourheilun tehokkaimmat, fluoria sisältävät suksivoiteet ovat saattaneet viime vuosikymmeninä aiheuttaa. Euroopan unioni on kieltämässä tietynlaisten fluorivoiteiden käytön ja myynnin unionin alueella, koska fluoriyhdisteiden haitallisuus ihmiselimistölle on tiedetty jo pitkään.

Dagbladetin tiistaina ilmestynyt juttusarjan osa käsitteli fluorivoiteiden mahdollista suomalaista uhria, jo 43-vuotiaana vuonna 1992 menehtynyttä maajoukkuetason ampumahiihtäjää Mauri Lahtelaa.

Artikkeliin haastateltu suomalainen ampumahiihtolegenda, nelinkertainen maailmanmestari ja kolminkertainen olympiamitalisti Heikki Ikola sanoo, että suuri osa Lahtelan läheisistä uskoi fluorivoiteiden aiheuttaneen hänen traagisen sairastumisensa keuhkosyöpään jo nuorena.

– Mauri oli töissä edustusjoukkueiden suksihuollossa sekä ampuma- että maastohiihdossa. Siihen aikaan fluorivoiteet olivat uusi asia, eikä niiden vaarallisuudesta tiedetty juuri mitään. Työturvallisuus, kuten hengityksen suojaaminen tai työtilan ilmastointi, oli täysin alkeellista. Ihan eri planeetalta, jos vertaa nykypäivään. Nyt huoltotiloissa on tehokas ilmanvaihto, ja huoltomiesten käyttämät hengityssuojaimet ovat laadukkaita, Ikola sanoi tiistaina Ilta-Sanomille.

Lahtelan keuhkosyöpä paljastui maajoukkueleirillä Anterselvassa, kun huoltomies joutui onnettomuuteen ja mursi kylkiluunsa. Häntä tutkinut lääkäri löysi keuhkoista turvotusta ja passitti Lahtelan jatkoselvityksiin, joiden lopputulema oli kohtalokas syöpädiagnoosi. Ikola työskenteli tuolloin ampumahiihdon päävalmentajana.

Ikola oli Lahtelan hyvä ystävä ja voitti tämän kanssa seitsemän kertaa SM-viestin Punkalaitumen Kunnossa. Porin Prikaatin varuskunnassa Säkylässä toimiupseereina työskennelleet miehet edustivat Suomea yhtä aikaa mm. Pohjoismaiden mestaruustasolla.

Mauri Lahtela sairastui traagisesti keuhkosyöpään ja menehtyi 43-vuotiaana vuonna 1992.

Mauri Lahtela sairastui traagisesti keuhkosyöpään ja menehtyi 43-vuotiaana vuonna 1992.

Ikolan mukaan Lahtelan varhaista kuolemaa saattoi selittää toinenkin asia:

– Mauri oli nuorena poikana ammattikoulun jälkeen putkieristystöissä, joissa oltiin paljon tekemisissä jo pitkään hengenvaaralliseksi tiedetyn asbestin kanssa.

Vaarallisen eristeaineen käyttö kiellettiin Suomessa kokonaan 1994. Asbestia poistetaan ennen tuota vuotta valmistuneista rakennuksista edelleen.

Dagbladetin mukaan Lahtelan tapaus on yksi seitsemästä, jossa on vahvaa syytä epäillä fluorivoiteiden osuutta niiden kanssa tekemisissä olleen henkilön syöpäkuolemaan.

Vettä ja likaa tehokkaasti hylkivät fluorivoiteet ovat kilpailullisesti olleet jo yli 30 vuotta täysin ylivoimaisia tuotteita huippu-urheilutason suksihuollossa.

Tuoreimmat osastosta