Kannattaako näillä tuloilla lopettaa? Mäkäräiselle muhkea potti – rahalista paljastaa suomalaisten karun tilanteen

Julkaistu:

Suksilajit
Kaisa Mäkäräinen ansaitsi jälleen isoimmat palkintorahat suomalaisista suksilajien urheilijoista päättyneellä maailmancupkaudella. Antti Aalto liiteli listan kolmoseksi.
Vaikka Kaisa Mäkäräisen ampumahiihtokausi oli odotuksiin nähden pettymys, hän tienasi suomalaisurheilijoista eniten palkintorahoja päättyneellä maailmancupkaudella.

Mäkäräinen sijoittui lopulta maailmancupin kokonaiskilpailussa seitsemänneksi, mikä oli hänelle huonoin kokonaissijoitus sen jälkeen, kun hän nousi huipulle vuosikymmenen taitteessa.

Aihetta hymyyn oli silti, sillä ampumahiihtotähti keräsi kauden aikana palkintorahoja mukavat 119 500 euroa.

Edellisestä, maailmancupin voittoon päättyneestä kaudesta Mäkäräisen palkintorahat putosivat lopulta ”vain” 19 000 euroa.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto nosti hivenen palkintorahojaan edelliskaudesta. Yhdestä osakilpailuvoitosta tienasi nyt komeat 15 000 euroa ja kakkossijasta 12 000.

Mäkäräinen voitti kauden aikana kolme kisaa ja oli niin ikään kolmesti toinen. Alkukauden uroteot muodostivat leijonanosan suomalaisen kauden palkintorahoista.

Mäkäräinen, 36, ei ole vielä kertonut, aikooko jatkaa uraansa ensi kaudella. Ainakaan tulojen perusteella ei ole syytä lopettaa.

Hän oli jälleen ylivoimaisesti eniten tienannut suomalainen suksilajien urheilija.

Toiseksi eniten palkintorahaa keräsi maastohiihtäjä Krista Pärmäkoski, 74 600 euroa.

Maailmancupin kokonaiskilpailussa lopulta neljänneksi sijoittuneen Pärmäkosken tuloja nosti roimasti osallistuminen monien tähtihiihtäjien väliin jättämälle vuodenvaihteen Tour de Skille. Sieltä hän tienasi reilut 26 000 euroa.

Pärmäkosken jälkeen palkintorahalistauksen kolmanteen suomalaiseen on iso ero.

Todellinen yllätysnimi Antti Aalto oli lopulta kolmanneksi eniten talven maailmancupista tienannut suomalaisurheilija. 23-vuotiaan mäkihyppääjän palkintorahat päättyneellä kaudella olivat 25 600 euroa.

Läpimurtonsa tehneen Aallon lompakonsaumat ovat olleet koetuksella, sillä edelliskaudella 2017–18 hän sai palkintorahoja vain 1 150 euroa.

Aalto on Suomen mäkimaajoukkueen todellinen Roope Ankka, sillä muiden suomalaiskotkien maailmancupista saalistamat palkintorahat eivät yltäneet tänä talvena yhteenlaskettuina edes tuhanteen euroon.

Aallon kauden paras sijoitus oli kuudes. Kärkikymmenikköön hän ylsi neljästi mutta kasvatti tasaisesti tienestejään vakiinnuttamalla paikkansa toisella kierroksella eli 30 parhaan joukossa.

Aalto löi rahalistauksessa niukasti yhdistetyn Ilkka Herolan (25 300) ja maastohiihtäjä Iivo Niskasen (24 800).

Suomen kauden ainoan suksilajien MM-mitalin voittanut Niskanen kiersi jälleen maailmancupia varsin säästeliäästi, mikä näkyy myös rahapotissa.

Jos yllä oleva grafiikka ei näy, katso se tästä.

Pitää kuitenkin muistaa, että varsinkin Mäkäräisen, Pärmäkosken ja Niskasen kaltaisilla urallaan menestyneillä tähtiurheilijoilla on vankat yhteistyökumppani- ja sponsoriverkostot, eivätkä palkintorahat ole suinkaan heille ainoa tulonlähde.

Suomalaisten palkintorahalistaus paljastaa kuitenkin kokonaisuutena karun totuuden: terävimmän kärjen takana ei todellakaan kylvetä rahassa.

Kymmenenneksi eniten palkintorahoja tienannut suomalainen suksilajiurheilija oli Riitta-Liisa Roponen. Konkarin saalis päättyneellä kaudella oli 3 100 euroa.

Palkintorahalistaus kertoo karua kieltä suomalaismenestyksestä maailmanlaajuisesti suhteellisten pienten suksilajien maailmancupeissa.

Maailmankärki

Palkintorahoissa suomalaishuippujen ero maailman terävimpään kärkeen on suuri.

Suurimmat rahat suksilajeista kahmittiin alppihiihdossa, jossa yhdysvaltalaisen Mikaela Shiffrinin kauden palkintotienestit kohosivat huimaan 789 000 euroon. Miesten valtias Itävallan Marcel Hirscher laski puolestaan 503 000 euroa pelkästään palkintorahoina.

Heidän kantaansa ylsi miesten ampumahiihtokautta dominoinut Norjan Johannes Thingnes Bö. Kauden 25 henkilökohtaisesta kisasta peräti 16 voittanut Bö tienasi maailmancupista 463 500 euroa palkintorahaa.

Maastohiihdon maailmancupin rahalistan ykkönen oli Norjan Johannes Hösflot Kläbo 185 000 euron saalillaan. Naisissa kärkipaikan vei pitkälti Tour de Skin ansiosta Norjan Ingvild Flugstad Östberg 156 000 eurollaan.

Maastohiihtoa vähemmän palkintorahoja jaettiin vain yhdistetyssä ja naisten mäkihypyssä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt