Innostus lähti ilmapallojen ampumisesta – tuore nuorten MM-mitalisti haluaa yltää Kaisa Mäkäräisen tavoin maailman huipulle

Julkaistu:

Ampumahiihto
Nuorten MM-mitalistin Heidi Nikkisen innostus ampumahiihtoon alkoi Yhdysvalloissa.
Kolminkertaisen nuorten MM-mitalistin Heidi Nikkisen tulo ampumahiihtoon ei ole ehkä se kaikista tavanomaisin. Hän sai ensimmäisen innostuksensa 7–8-vuotiaana Minnesotassa, kun perhe asui pari vuotta Yhdysvalloissa.

Tosin kokeilulla USA:ssa ei ollut kovin paljon yhtymäkohtia oikean ampumahiihdon kanssa.

– Ammuimme ilmakiväärillä ilmapalloja. Se oli tehty leikinomaiseksi mutta oli silti kivaa hommaa, pari viikkoa sitten 18 vuotta täyttänyt Nikkinen sanoo puhelimitse nuorten MM-kisoista Slovakian Osrbliesta.

Nikkisen vanhemmat olivat metsäteollisuusyhtiö UPM:llä töissä ja isä Voikkaan paperitehtaalla silloin, kun tehdas suljettiin. Silloin perhe muutti hetkeksi Yhdysvaltoihin.

– Olin silloin vielä niin pieni, en ollut vielä koulussakaan. Olin vain innoissani, että saa uusia kavereita, Nikkinen kertoo.

– Menin päiväkotiin ilman että osasin englantia sanaakaan. Kahden viikon kuluttua osasin jo jotakin ja puolen vuoden päästä luin jo englanniksi. Ei ole mitään negatiivista sanottavaa siitä reissusta.

Perheen palattua kotiseudulle Kouvolaan ampumahiihto jäi Nikkisen mieleen muhimaan pariksi vuodeksi. Sen jälkeen hän päätyi ampumahiihtoon – yhdistämällä hiihtämisen ja ampumisen.

– Kun palasimme Suomeen, kävin ampumakoulussa. Muutoin aloitin enemmän hiihdon puolella, koska hiihto on Kouvolan Hiihtoseurassa vahva laji. Eli olen opetellut molemmat lajit erikseen.

Lajien yhdistäminen sujui lopulta ongelmitta.

– En hirveän rauhallinen ihminen muuten ole, mutta ampumahiihdossa pitää keskittyä ja rauhoittua, ja heti perään saa hiihtää kovaa. Se on niin erilaista, lajissa on tavallaan kaksi ääripäätä.

Nikkinen voitti jo viime talvena kaksi alle 19-vuotiaiden MM-hopeaa: viestissä ja pikakisassa. Kolmas mitali tuli sunnuntaina, kun Nikkinen oli normaalimatkalla pronssilla.

– Ne olivat hienoja päiviä! Viime talven mitalit eivät tulleet ihan täysin yllätyksinä. Minulla oli usko menestymiseen, ja oli hienoa nähdä, että pysyin hyvin ikäisissäni maailman parhaiden vauhdissa, Nikkinen riemuitsee.

Sunnuntain normaalimatkan MM-pronssi yllätti lopulta enemmän.

– Se on kuitenkin neljän ampumapaikan kilpailu. Ampuminen on minulle huomattavasti heikompi osa-alue. Hiihtovauhtiini luotin varmasti, en välttämättä ampumasuoritukseeni.

– Osumaprosenttini oli kuitenkin 90, eli se oli hyvä ammunta. Sakot tulivat heti ensimmäiseltä ampumapaikalta, sen jälkeen tuli nollat kolmelta paikalta, Nikkinen iloitsee.

Nikkinen käy toista vuotta Kouvolan yhteislyseota. Koulunkäynnin ja urheilun yhdistäminen on onnistunut hyvin.

– On se silti aikamoista sovittelua. Juuri torstaina olisi alkanut koeviikko, kun lähdimme tänne reissuun. Onneksi kaikki opettajat ovat hyvin ymmärtäväisiä, he ovat antaneet lähteä kisareissuihin ilman ongelmia, Nikkinen kiittelee.

– Kaikki ovat koulusta ajallaan valmistuneet, enköhän minäkin, Nikkinen nauraa.

Mitä nuoren urheilijan elämään mahtuu koulun ja harjoittelun lisäksi?

– Varsinkaan talvisin ei jää ihan hirveästi aikaa. Touhuan kavereiden tai pikkusiskojen kanssa. Kitaran pyysin 18-vuotissyntymäpäivälahjaksi, jos vaikka opettelisi soittamaan. Lukeakin tykkään, mutta eniten tulee luettua koulukirjoja kokeisiin.

Mäkäräisen seuraaja?

Nikkinen ei arkaile tai kainostele tavoitteissaan.

– Tavoitteeni on päästä aivan maailman kärkikahinoihin – niin pitkälle kuin mahdollista, aina olympiamenestykseen saakka, Nikkinen sanoo itsevarmasti.

Suomessa on huolestuneena pohdittu, kuka täyttäisi Kaisa Mäkäräiseltä jäävän valtavan aukon. Nikkinen voisi olla mahdollinen seuraaja.

– Totta kai olen Kaisan uraa seurannut. On upeaa, että hän on pärjännyt noin pitkään ja hienosti. Olen itsekin päässyt häntä vastaan kilpailemaan. Se oli jossakin SM-kisoissa, mutta en juuri nyt muista, missä.

Nikkistä säväyttivät myös ruotsalaisten kauttaaltaan vahvat otteet Pyeongchangin olympiakisoissa viime talvena.

– He menestyivät niin nuorina. Se oli itselleni todella kiinnostavaa katsottavaa.

Nikkinen kilpailee Osrbliessa myös viestissä tiistaina ja loppuviikosta pikakisassa ja takaa-ajossa.

– Pikakisasta minulla on hopea puolustettavana. Olisi hieno olla jälleen palkintopallilla. Se on kuitenkin niin päivästä kiinni, mutta jos ampumiseni onnistuu, niin enköhän ole.

– Takaa-ajon kannalta on tärkeää olla pikakisassa riittävän korkealla, Nikkinen tietää.

Heidi Nikkinen

Syntynyt: 10.1.2001 Kouvolassa
Perhe: vanhemmat ja kolme pikkusiskoa
Opiskelee: Kouvolan yhteislyseossa
Seura: Kouvolan Hiihtoseura
Saavutukset: ampumahiihdossa kaksi nuorten MM-hopeaa ja yksi pronssi, maastohiihdossa nuorten SM-kisojen sprintissä neljäs 2018 ja aikuisten SM-kisojen sprinttikarsinnassa 55:s.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt