Ampumahiihto

Löytyikö Kaisa Mäkäräisen ampumavika sittenkään? Maajoukkueen toiselta valmentajalta aivan eri puhetta

Julkaistu:

Ampumahiihto
Kaisa Mäkäräisen umpisurkea ammuntavire ja sen korjaaminen ovat tällä hetkellä polttavia puheenaiheita.
Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen kertoi sunnuntaina, että Kaisa Mäkäräisen surkeaan ammuntavireeseen on löydetty ”selkeä syy”. Sen enempää salamyhkäinen Kähkönen ei kuitenkaan suostunut paljastamaan.
Joko valmennusjohto ei ollut ehtinyt maanantaihin mennessä jutella keskenään tai Kähkönen yritti vain jäähdytellä lausunnollaan tulikuumaa puheenaihetta. Kisojen aikaan juuri ampumapenkalla työskentelevän maajoukkuevalmentaja Juha Papinsaaren mukaan selkeää syytä alavireeseen ei suinkaan ole löytynyt.

– Kun saadaan joukkue siirrettyä Italiaan ja asettaudutaan uuteen paikkaan, niin ruvetaan vähän katsomaan läpi, olisko Mäkäräisen ammunnassa jotakin sellaista, jota pystyisi muuttamaan tai parantamaan, tien päältä Itävallasta tavoitettu kokenut valmentaja sanoi Ilta-Sanomille.

– Töitä tässä tehdään ja pyritään parempaan. Sitten kilpailuissa mitataan tulosta, että lähteekö se ammunta siitä korjautumaan vaiko ei.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyyMäkäräinen aloitti kauden sensaatiomaisen hyvin kolmella voitolla ja yhdellä kakkossijalla. Sen jälkeen kelkka kääntyi kuitenkin täysin. Katastrofaalinen kammoputki on venynyt jo seitsemän kisan mittaiseksi.

Vastaavaa kyntämistä joutuu tilastoista hakemaan aina Mäkäräisen, 36, tulokaskaudelta 2005–06 asti.

Seitsemän viime kisan aikana Mäkäräinen ei ole sijoittunut kertaakaan 20 parhaan joukkoon. Syy siihen on ollut ammunnassa: 22 ampumapaikalla on kertynyt yhteensä 34 ohilaukausta. Mäkäräinen on siis räiskinyt keskimäärin lähes yhden kolmesta laukauksesta ohi.

– Tietysti urheilijalla, joka haluaa menestystä ja kisat menevät huonosti, kierre rupeaa vain kertautumaan, Papinsaari sanoo.

Vielä alkukaudella Mäkäräinen ampui uransa pisimmän 10 peräkkäisen puhtaan ampumapaikan putken, joten taidoista asian ei pitäisi olla kiinni.

Paineensietokykyä ei ole varsinaisesti koskaan luettu hänen vahvuuksiensa joukkoon. Myös Papinsaaren puheista voisi tulkita, että tälläkin kertaa lumipallo on saattanut alkaa vyöryä toistuvien epäonnistumisten kautta nimenomaan henkisellä puolella.

– Kilpailutilanne on aina oma lukunsa. Siinä tulevat monet tekijät aina vastaan. Sitten tulevat vastaan myös urheilijan omat odotukset, mitkä sitten vaikuttavat kokonaisuuteen.

– Totta kai ammunnassa on henkinen puoli isossa roolissa. Taitolajista on kuitenkin kysymys. Se on niin mahdottoman herkkä, että jos itseluottamus ei ole sataprosenttinen, virheitä tulee äkkiä.Maailmancup jatkuu torstaina Italian Anterselvassa pikakisalla. Kähkönen kertoi sunnuntaina, että ennen sitä Mäkäräisen kohdalla yksi päivä pyhitetään poikkeuksellisesti täysin ampumaharjoittelulle.

Papinsaari puolestaan kertoo, että valmistautumisessa ei kuitenkaan ole mitään poikkeavaa.

– Ihan normaalilla harjoittelulla mennään. Tiistaina ensimmäisen kerran stadionille ja tehdään normaalit rutiinit, joihin kuuluu ammuntatreeni uudella stadionilla. Keskiviikkona sitten valmistava treeni kisaan.

Eikö Mäkäräisen ammunnan suhteen tehdä siis mitään normaalista poikkeavaa?

– Ei sen enempää. Käydään vähän läpi niitä juttuja, joissa voisi olla mahdollisesti jotakin pieniä virheitä tai parantamisen varaa.

– Katsotaan ja seurataan, miten se ammunta suorituksena menee harjoituksissa.

Ilta-Sanomat tavoitteli myös tuloksetta Mäkäräistä kommentoimaan asiaa sunnuntain Ruhpoldingin yhteislähtökilpailun jälkeen.

Ampumahiihdon maailmancup

Naisten loput henkilökohtaiset kilpailut:

24.1 Anterselva, Italia, pikakisa
26.1 Anterselva, Italia, takaa-ajo
27.1 Anterselva, Italia, yhteislähtö
7.2 Canmore, Kanada, normaalimatka
10.2 Canmore, Kanada, yhteislähtö
14.2 Salt Lake City, USA, pikakisa
16.2 Salt Lake City, USA, yhteislähtö
8.3 Östersund, Ruotsi, MM-pikakisa
10.3 Östersund, Ruotsi, MM-takaa-ajo
12.3 Östersund, Ruotsi, MM-normaalimatka
17.3 Östersund, Ruotsi, MM-yhteislähtö
21.3 Oslo, Norja, pikakisa
23.3 Oslo, Norja, takaa-ajo
24.3 Oslo, Norja, yhteislähtö

Maailmancupin tilanne 12/26:
(Kauden lopussa kaksi heikointa kisaa jätetään pois laskuista)

1. Dorothea Wierer, Italia 498
2. Lisa Vittozzi, Italia 480
3. Paulina Fialkova, Slovakia 449
4. Anastasia Kuzmina, Slovakia 414
5. Marte Olsbu Röiseland, Norja 386
6. Anais Chevalier, Ranska 369
7. Hanna Öberg, Ruotsi 356
8. Franziska Preuss, Saksa 346
9. Irina Kryuko, Valko-Venäjä 333
10. Kaisa Mäkäräinen, Suomi 315

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt