Ampumahiihto

Ampumahiihdon olympiavoittaja tylyttää rajusti Wadaa ja Venäjää – ”Urheiluhistorian suurin skandaali”

Julkaistu:

Doping
Ruotsin Sebastian Samuelsson ei voi ymmärtää, miksi Venäjää ei ole suljettu ulos kansainvälisestä urheilusta.
Pyeongchangissa olympiakultaa ampumahiihdon miesten viestissä voittanut Ruotsin Sebastian Samuelsson jatkaa Venäjän ja Maailman antidonpingtoimiston Wadan ankaraa tylytystä.

Samuelsson ei voi käsittää eikä hyväksyä, miksi Wada ei pidä omista säännöistään ja omasta uhkauksestaan kiinni ja sulje Venäjää ulos kansainvälisestä urheilusta.

Taustalla on se, että Wada palautti viime syyskuussa Venäjän antidopingtoimiston Rusadan toimintaoikeudet sillä ehdolla, että Wadan teknisten asiantuntijoiden piti päästä vuodenvaihteeseen mennessä tutkimaan Moskovan antidopinglaboratorion näytteet ja tiedot venäläisten urheilijoiden dopingnäytteiden uudelleenanalysoinnista vuosina 2011–15.

Wadan tutkimusryhmä aloittikin Moskovassa 18. joulukuuta, mutta sen piti keskeyttää työnsä jo kolme päivää myöhemmin, kun datan kopioimiseen ja tutkimiseen käytettävät menetelmät eivät olleet sopusoinnussa Venäjän lainsäädännön kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuodenvaihde oli ja meni, mutta Moskovan antidopinglaboratoriosta ei saatu vaadittuja tietoja ja näytteitä. Rusadan toimintaoikeuden peruuttamisen sijaan Wada antoi kuitenkin Rusadalle lisäaikaa 14. tammikuuta saakka.


Wadan ja Kansainvälisen olympiakomitean urheilijakomiteat sekä 16 maan antidopingorganisaatiot – joukossa Suomi – vaativat Wadaa poistamaan Rusadan toimintaoikeudet heti.

Myös Samuelsson tylytti Wadaa ja Venäjää rajusti Wadan sääntökomitean puheenjohtajalle Jonathan Taylorille osoitetussa avoimessa kirjeessään 3. tammikuuta.

Samuelsson kutsui tapausta mm. ”urheiluhistorian suurimmaksi skandaaliksi”.

– Herra Taylor, takaraja on takaraja, ja nyt on kulunut yli kaksi päivää, kun takaraja on mennyt umpeen. Maailma odottaa komitealtanne toimia valtiota kohtaan, joka syyllistyi kaikkien aikojen pahimpaan dopingskandaaliin. Toistan, isoimpaan dopingskandaaliin kaikkina aikoina, Samuelsson kirjoitti.

Samuelsson lisäsi, että urheilijat eri puolilta maailmaa, urheilufanit, maailman antidopingjohtajat ja jopa Wadan varapuheenjohtaja Linda Helleland olivat vaatineet välittömiä ja viipymättömiä toimia, jotta ”valtio, joka syyllistyi tähän irvokkaaseen dopinghuijaukseen, voidaan tuomita, niin kuin säännöt sanovat”.

Samuelsson myös muistutti Wadan puheenjohtajan Craig Reedien kovaan ääneen painottaneen, että jos Venäjä ei täytä kaikkia vaatimuksia vuodenvaihteeseen mennessä, Wada peruu Rusadan toimintaoikeudet saman tien.


Kirjeessä myös sanotaan, että urheiluyhteisön mielestä Venäjä ei ole saanut dopingraporteissa todennetuista valtiojohtoisesta dopingjärjestelmästä koskaan kunnon rangaistusta. Lisäksi ihmetellään, että Wada hukkaa nyt elämänsä tilaisuuden todella osoittaa puolustavansa puhdasta urheilua.

– Yksikin lisälykkäys komitealtanne kertoo yksinkertaisesti yhden asian: petkuttajat ajavat rehellisten urheilijoiden yli, Samuelsson päättää kirjeensä.

Wadan asiantuntijaryhmän toinen matka Moskovaan alkoi keskiviikkona. Ryhmä tekee työnsä tuloksista raportin Wadan riippumattomalle komitealle, joka kokoustaa 14.–15. tammikuuta ja harkitsee silloin Rusadan statusta.

Riippumaton komitea tekee puolestaan oman suosituksensa Venäjän tilanteesta Wadan hallitukselle, joka ylimääräisessä kokouksessaan päättää lopullisesti Rusadan kohtalosta muutama päivä myöhemmin.

Mikäli Rusada menettää toimintaoikeutensa uudelleen, sillä on oikeus valittaa tuomiosta urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASiin kolmen viikon sisällä.

Rusadan toimintaoikeuden menetys johtaisi Venäjän sulkemiseen kansainvälisestä urheilusta isoin osin.

Riittävän ja luotettavan dopingtestaushistorian todistavat venäläisurheilijat voisivat päästä kansainvälisiin kilpailuihin kansainvälisten lajiliittojen siunauksella – Pyeongchangin talviolympialaisten tavoin neutraaleina urheilijoina ilman lippuja, maan edustusasuja ja muita kansallisuustunnuksia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt