Ampumahiihto

Kommentti: Kaisa Mäkäräinen on parempi kuin koskaan – suomalaistähdeltä kuultiin myös poikkeuksellinen vihjaus

Julkaistu:

Ampumahiihto
Kilpasiskot syljeskelevät vielä pitkään suustaan jauhoja, jotka Mäkäräinen sinne löi Slovenian Pokljukassa, kirjoittaa Ville Touru.
Ennen kuin ampumahiihdon maailmancup pyörähti käyntiin, Kaisa Mäkäräisen iskukyky oli iso kysymysmerkki. Puheet 35-vuotiaan konkarin ”pidempiaikaisista” ongelmista tehoharjoittelussa huolestuttivat monia.

Eivät huolestuta enää.

Puolustavan cupvoittajan avausviikko oli lähes täydellinen. Ainoa tahra siihen tuli torstain normaalimatkan ensimmäisellä ampumapaikalla, jossa todennäköisimmin hiuksenhieno asentovirhe aiheutti kisan pilanneet neljä sakkominuuttia.

Sen jälkeen putosikin sitten 45 laikkaa ilman yhtään pummia. Mäkäräisen historian tuntien se on sensaatiomainen suoritus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mäkäräisen ampumavirettä kuvastaa se fakta, että seitsemän viime kauden aikana hän ei ole ikinä ampunut edes kahta henkilökohtaista nollakisaa saman kauden aikana.

Kyseisellä aikavälillä nollakisoja oli yhteensä tasan viisi.

Ja kun Mäkäräisen ammunta kulkee edes sinne päin, lopputuloksen melkein arvaakin.

Läpi uransa hurjana hiihtäjänä tunnettu suomalainen oli Pokljukan laduilla jopa totuttuakin ylivoimaisempi.

Kun siihen yhdistetään uran paras ammuntavire, voidaan sanoa, että tammikuussa 36 vuotta täyttävä Mäkäräinen on tällä hetkellä parempi kuin koskaan aiemmin.

Se on aika paljon sanottu kolminkertaisesta kokonaiscupin voittajasta.


Hiihtovauhdin osalta maailmancupin avausviikon tyrmäävin esitys oli lauantain 7,5 kilometrin pikakisassa, jossa kaikki muut jäivät yli puolen minuutin päähän Mäkäräisestä.

Tällä kaudella Östersundin MM-kisat ovat vasta poikkeuksellisen myöhään helmi-maaliskuussa, eikä monikaan ole herkistellyt kuntoaan vielä cupin avauskisoihin.

Kovat ovat kuitenkin tavanneet olla kovia läpi kauden, eikä urheilijoiden välisissä voimasuhteissa tapahdu radikaaleja muutoksia.

Jo nyt on siis selvää, että heti alusta asti rautaisessa kunnossa oleva Mäkäräinen on ykkössuosikki tämänkin kauden cuptaistelussa.

Varsinkin kun Valko-Venäjän Darja Domratsheva lopetti viime kauteen, ja sairastelukierteen riivaama Saksan Laura Dahlmeier palaa kehiin vasta tammikuussa. Lisäksi Mäkäräisen viime kauden arkkivihollinen, viime keväänä hetkellisesti jo uransa lopettanut Anastasia Kuzmina oli Pokljukassa vain varjo viime talvesta.


”Tai kaksi”

Mäkäräisen kohdalla viime vuosien vakiokysymys on ollut, jatkuuko ura. Sitä spekuloidaan usein jo aikaisessa vaiheessa kautta, mikä on tunnetusti ärsyttänyt suomalaistähteä.

Mäkäräinen on vastannut uteluihin erittäin vähäsanaisesti ja useimmiten toivonut, ettei aiheesta kysellä.

Nyt hän löi kuitenkin omatoimisesti vettä myllyyn jo ennen kuin kausi ehti edes kunnolla alkaa.

– En jatka enää kolmea kautta vaan yhden tai kaksi.

Näin Mäkäräinen vastasi kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBUn videolla kysymykseen, aikooko hän olla mukana vielä Pekingin olympialaisissa 2022.

Tai kaksi.

Ne olivat kenties ohimennen heitetyt sanat, mutta samalla ne olivat poikkeuksellinen vihjaus Mäkäräisen suusta.

Mäkäräinen ei ole viime vuosina edes ohimennen tai vahingossa lipsauttanut mitään viitteitä uransa mahdollisesta jatkosta yli meneillään olleen kauden.

Samaisella Sloveniassa kuvatulla videolla Mäkäräinen kertoi syyn vihjailuunsa: Anterselvan MM-kisat helmikuussa 2020.

– Kaikki puhuvat vain Anterselvasta. On paljon urheilijoita, jotka todella odottavat niitä kisoja. Se on yksi kaikkien suosikkipaikoista.

Puheista päätellen kropan kestäessä Mäkäräinenkin haluaisi olla vielä mukana, kun MM-mitaleja ratkotaan 13 vuoden tauon jälkeen urheilijoiden keskuudessa pidetyssä Etelä-Tirolin ampumahiihtomekassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt