Ampumahiihto

Venäläisen ja norjalaisen ampumahiihtopomon erimielisyydestä tuli iso skandaali – syynä 500 euroa sisältänyt kukkaro

Julkaistu:

Ampumahiihto
Norjalaispomo syyttää venäläistä kollegaansa lahjonnasta, tämä taas norjalaista ymmärtämättömyydestä venäläistä kulttuuria kohtaan.
Kansainvälisessä ampumahiihdossa käydään parhaillaan varsin erikoista kädenvääntöä.

Viime päivinä otsikoihin on noussut Norjan ampumahiihtoliiton ex-puheenjohtajan Tore Böygardin ja venäläisen lajivaikuttajan Aleksandr Tihonovin sanasota.

Kansainväliseksi puheenaiheeksi paisuneen riidan taustalla ovat vuoden 2013 tapahtumat.

Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBUn johtopaikkaa tavoitteleva Böygard kertoi norjalaislehti Aftenpostenille saaneensa keväällä 2013 Holmenkollenin maailmancupissa Tihonovilta lahjaksi kukkaron.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Böygard otti aluksi lahjan vastaan. Myöhemmin päivän aikana, pari tuntia ennen kisan alkua, Böygard vilkaisi lahjakukkaroa tarkemmin.

– Minulla kävi tuuri, kun en heittänyt kukkaroa suoraan matkalaukkuuni, kuten olen yleensä tehnyt kaikkien pikkulahjojen kanssa, Böygard sanoi Aftenpostenille.

Böygard avasi kukkaron ja löysi sieltä 500 euron setelin.

– Tulkitsin sen yritykseksi ”voidella” minua tai pyrkimykseksi saada minulta vastapalvelus. Toisin sanoen korruptioksi, norjalainen lajipomo kertoi.

Eri versiot

Aleksandr Tihonov, 71, on yksi Venäjän tunnetuimmista ja menestyneimmistä ampumahiihtäjistä. Hän on voittanut urallaan neljä viestin olympiakultaa 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla. Lisäksi Tihonov on voittanut muun muassa 11 maailmanmestaruutta, joista viisi henkilökohtaisilla matkoilla.

Uransa jälkeen kiistelty persoona on vaikuttanut pitkään Venäjän ampumahiihtoliiton ja IBUn johdossa ja politiikassa.

Venäläispomo myönsi antaneensa Böygardille lahjan mutta kiisti jyrkästi sen olleen lahjontayritys. Tihonovin mukaan hän halusi muistaa Böygardia tämän syntymäpäivän johdosta.

– Yritin selittää hänelle, että venäläinen perinne kieltää lahjoittamasta tyhjää kukkaroa. Minulla oli kunnon setelituppo, siinä oli ehkä 4000 euroa ellei enemmän. Kaikki olivat 500 euron setelejä, pienempiä ei ollut. Otin yhden seteleistä ja laitoin sen kukkaroon, Tihonov selitti venäläislehti Sport Ekspressille.


Tihonovin mukaan hän antoi norjalaiselle kollegalleen myös vodkapullon, jonka Böygard otti tyytyväisenä vastaan – kuten myös lopulta tyhjän kukkaron.

Böygard reagoi voimakkaasti kuultuaan Tihonovin väitteistä.

– Ensinnäkin hän ei koskaan ollut ystäväni. Sen tapauksen jälkeen en pitänyt häneen mitään yhteyttä. Toiseksi, mitään vodkapulloa ei ollut. Ja kolmanneksi, en pitänyt sitä kukkaroa.

Tihonov kutsui puolestaan norjalaisia piheiksi, jotka eivät ymmärrä anteliaiden lahjojen päälle.

Vakavia korruptiosyytöksiä

Kaksikon nokkapokka on mielenkiintoinen senkin vuoksi, että kansainvälistä ampumahiihtoa on ravistellut jo kuukausia jättimäinen skandaali.

IBUn entistä puheenjohtajaa Anders Bessebergia ja liiton pääsihteerinä toiminutta Nicole Reschia syytetään korruptiosta ja muun muassa positiivisten dopingtulosten pimittämisestä.

Tapausta tutkitaan edelleen. Suurin osa syytöksistä koskee Kansainvälisen ampumahiihtoliiton johtohahmojen ja venäläisten lajipomojen yhteistyötä.

IBUn lääketieteelliseen komiteaan 20 vuotta kuulunut suomalaislääkäri Hannu Litmanen kertoi keväällä Ilta-Sanomille, että norjalaisen Bessebergin läheinen suhde venäläisiin lajivaikuttajiin herätti epäilyksiä liiton työntekijöissä.

– Hän (Besseberg) oli koko ajan pikkuisen liikaa siellä päin. Hän on ollut paljon Venäjällä, metsästellyt siellä ja vastaavaa, Litmanen sanoi tuolloin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt