Ampumahiihto

Tulot satojatuhansia euroja – uraansa jatkava Kaisa Mäkäräinen kertoi esimerkin, miten menestys vaikuttaa hänen arkeensa

Julkaistu:

Ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen kertoi saaneensa suorasukaisia neuvoja pohtiessaan uransa jatkoa tänä keväänä.
Viikon aluksi tuli odotettu ratkaisu: Kaisa Mäkäräinen, 35, ilmoitti nettiin lataamallaan videolla jatkavansa menestyksekästä ampumahiihtouraansa.

– 99-prosenttisen varmasti en kuitenkaan seuraaviin olympiakisoihin saakka, Mäkäräinen kertoi tiistaina helsinkiläisessä loistohotellissa sponsorinsa tilaisuudessa.

Kun vuosikymmenen menestyksekkäimpiin ja suosituimpiin suomalaisurheilijoihin kuuluva joensuulainen pohti ”viime perjantaina” ratkennutta jatkoaan, hän kävi asiaa läpi jokaiselta kantilta, myös taloudelliselta.

Tälle puolelle Mäkäräinen kertoi naureskellen saaneensa myös suorasukaisimmat vinkit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Monikin sanoi, että mistä muualta muka tienaisit noin? Itsekin sitä puolta mietin, mutta missään nimessä se ei ollut painavin argumentti jatkon puolesta.

– Mistä sitä tietää, millaisen miljoonadiilin voin saada jostakin muualta?

Yksilöurheileminen on Suomessa ani harvalle yhtä kannattavaa kuin Mäkäräiselle.

Kahtena edellisvuonna hän on ilmoittanut verottajalle yhteensä hieman alle 400 000 euron tulot ja rakentanut Joensuuhun omakotitalon elämänkumppaninsa Jarkko Siltakorven kanssa.

– Olen niin huono käyttämäänkin sitä rahaa. Edelleen ostan kaupasta alennustarralla merkittyjä jauhelihapakkauksia, jos osuu kohdalle.

Suomen päävalmentaja vaihtui Antti Leppävuoresta Jonne Kähköseen, ja Mäkäräisen huoltomiehenä vuosia toiminut Siltakorpi palaa opettajantyöhönsä. Uutta huoltomiestä haetaan.

– Eniten mietin taas sitä, pystytäänkö luomaan kokonaisuus, joka mahdollistaa parhaan mahdollisen lopputuloksen. Tietenkään en voi luvata, että kilpailen samalla tasolla kuin viime kaudella.

Se kausi päättyi raskaiden mutta jo tuttujen olympiapettymysten jälkeen dramaattiseen ja riemukkaaseen maailmancupin kokonaisvoittoon.

Mäkäräinen ei osannut arvioida, olisiko lopettaminen ollut todennäköisempää ilman kevään upeita menestymisen kokemuksia.

– Huippu-urheilijan lopettamisesta usein puhutaan kuin pienestä kuolemasta. Miksi sen on pakko olla pohjasävyltään aina niin negatiivinen asia? Jos olisin nyt lopettanut, asia ei enää olisi pelottanut.

Kähkösen vetämään maajoukkueleiritykseen Mäkäräinen liittyy vasta syyskuun loppupuolella Italian Anterselvassa.

Ensi viikolla alkavan harjoittelun avauskuukausi menee pääasiassa Joensuussa juosten, kuntosalilla ja ampuen. Kesällä haetaan tutusti kovaa korkeuseroa Alpeilta ja Dolomiiteilta.

Mäkäräisen uran pituutta kuvaa, että hänestä tuli A-maajoukkueen paras urheilija jo Kähkösen edellisellä päävalmentajakaudella 2006–10.

Sen jälkeen pitkään USA:ssa vaikuttaneen Kähkösen hän odottaa tuovan mukanaan amerikkalaista positiivisuutta.

– Siinä missä Susan (Dunklee, Mäkäräisen amerikkalaiskollega) sanoo normimatkan (20 laukausta) jälkeen ampuneensa 18 osumaa, minä sanoisin ampuneeni kaksi ohi. Siinä se ero.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt