Ampumahiihto

17-vuotiaan ampumahiihtäjän paljastukset aiheuttivat jättiskandaalin Venäjällä – valmentajaa syytetään pitkään jatkuneesta piinauksesta

Julkaistu:

Ampumahiihto
Venäjän ampumahiihtoa varjostavat vakavat ahdistelusyytökset.
Venäjän ampumahiihdossa puidaan parhaillaan suurta skandaalia.

17-vuotias urheilijalupaus Anna Moisejeva antoi urheilulehti Sovetski Sportille haastattelun, jossa hän kertoi valmentajansa Sergei Tutminin ahdistelleen häntä useita kertoja seksuaalisesti.

Moskovan aluejoukkueeseen kuuluvan Moisejevan mukaan häirintä alkoi viime vuoden syyskuussa Saranskissa järjestettyjen kilpailujen jälkeen.

– Sergei Sergejevitsh kutsui minut huoneeseensa. Kuvittelin, että kävisimme läpi kilpailua. Istuin sängylle, hän oli vieressäni. Yhtäkkiä hän ehdotti, että voisi hieroa minua. Sanoin, etten tarvitse hierontaa. Hän laittoi kätensä reidelleni ja sanoi: ”Ymmärräthän, miksi kutsuin sinut tänne. Tarvitset tätä”, Moisejeva kuvaili Sovetski Sportille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Urheilijan mukaan Tutmin lupasi auttaa häntä urheilu-uralla, jos Moisejeva suostuisi seksuaaliseen kanssakäymiseen.

– Hän sanoi, että pääsisin karsinnoista joukkueeseen ja että minulla olisi kaikki, hyvät välineet ja tulokset.

Moisejeva sanoi valmentajalle miettivänsä asiaa ja lähti huoneesta. Hän kertoi tilanteesta ystävälleen. Moisejeva päätyi vaihtamaan valmennusryhmää, muttei kertonut muille valmentajille tai vanhemmilleen syytä. Urheilijan mukaan Tutmin lupasi, ettei enää ehdottelisi vastaavaa.

Toisin kävi.

– Halusin olla joukkueessa, mutta siitä tuli mahdotonta. Hän kyseli koko ajan, olinko muuttanut mieltäni. Hän tuli luokseni ja uteli, miksi en käynyt hänen huoneessaan. Hän myös sanoi, että kaikki muutkin tekivät vastaavaa, etten luulisi, että hän on huono ihminen.
Moisejeva kertoi rikkoneensa kerran muiden urheilijoiden kanssa joukkueen sääntöjä, mistä Tutmin sai kuulla. Moisejevan mukaan valmentaja lupasi painaa asian villaisella, jos Moisejeva menisi hänen kanssaan sänkyyn.

Moisejeva kertoi lopulta asiasta vanhemmilleen, ja asia vietiin alueliiton johtoon. Ampumahiihtäjä esitti väitteidensä tueksi ääninauhan, jolla oli hänen mukaansa salaa nauhoitettu keskustelu Tutminin kanssa.

Moskovan alueen urheiluministeriö tutkii tapausta parhaillaan. Sergei Tutmin on toistaiseksi siirretty sivuun valmentajan tehtävistä. Syytösten kohteeksi joutunut valmentaja kommentoi tilannetta niukkasanaisesti Sport Ekspressille.

– Tämä on erittäin hyvin suunniteltu provokaatio. Enempää kommentteja ei tule.

Jättimäinen ongelma

Tapaus on kiihdyttänyt huolestunutta keskustelua kriisissä olevan Venäjän ampumahiihdon ympärillä.

Yksi Venäjän junioriurheilun suurimpia ongelmia on ollut, että nuorten urheilu-ura on usein kiinni suhteista tai lahjonnasta. Monia lahjakkuuksia menee hukkaan, kun heillä ei ole oikeita kontakteja tai varaa raivata tietään huipulle.

Moisejevan tapaus nousi alun perin puheeksi, kun kolminkertainen olympiavoittaja Anfisa Reztsova keskusteli Sovetski Sportin kanssa venäläisen ampumahiihdon alamäestä.

– Ampumahiihtomme on suo, joka ei kuivu. Missä tahansa lajissa valinnat pitäisi tehdä urheilullisten perustein. Meillä sellaista ei tehdä. Järjestelmä ei toimi meillä missään, ja se kaikki alkaa juniorijoukkueista, entinen huippu-urheilija kritisoi.