Ampumahiihto

Venäjän dopingpaljastukset vasta alussa? Asiantuntijalta kylmäävä arvio: ”Se aiheuttaa massiivisia aaltoja”

Julkaistu:

Dopingskandaali
Venäjän dopingkulttuuria paljastamassa ollut saksalaistoimittaja ennustaa valtavaa käryaaltoa.
Ampumahiihdossa räjähti keskiviikkona jättiläismäinen dopingpommi, kun lajin kansainvälisen kattojärjestön IBU:n pääkonttoriin tehtiin poliisiratsia. Ratsian pani alulle Maailman antidopingtoimisto Wada, joka vahvisti tapauksen liittyvän dopingiin.

Skandaalin keskiössä on IBU:n pitkäaikainen puheenjohtaja, norjalainen Anders Besseberg, joka on sittemmin eronnut tehtävästään. Myös liiton pääsihteeri Nicole Reschin toiminta on epäilysten alla, ja hänet on hyllytetty tehtävistään.

Vakavien syytösten mukaan IBU olisi peitellyt venäläisten ampumahiihtäjien dopingkäryjä.

Ranskalaisen Le Monde -lehden mukaan venäläiset maksoivat Bessebergille lahjuksina satoja tuhansia dollareita käryjen pimittämisestä. Norjalaisen VG-lehden mukaan ainakin 65 venäläisurheilijan dopingkäryjä olisi peitelty vuoden 2011 jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Besseberg on kiistänyt syytteet.

– En ikinä ole ottanut vastaan kruunua, euroa, dollaria tai ruplaa, enkä koskaan ole yrittänyt pimittää venäläisten tuloksia, Besseberg on kommentoinut.

Paljastukset perustuvat ainakin osittain Venäjän entisen antidopingjohtajan Grigori Rodtshenkovin antamiin tietoihin, jotka ovat olleet avainasemassa Venäjän dopingskandaalin paljastumisessa. Rodtshenkov oli Venäjän ministeriöjohtoisen dopingohjelman pääarkkitehti.

Mikäli saksalaistoimittaja Hajo Seppeltiä on uskominen, Venäjään linkittyviä dopingtapauksia tulee jatkossa lisää. Seppelt on tunnettu tutkiva journalisti, joka oli osaltaan paljastamassa laajaa dopingkulttuuria vuonna 2014 ARD-kanavan dokumentissa.
– Moni ei ole tajunnut tätä: paljon, paljon enemmän Venäjään liittyviä tapauksia on tulossa. Se aiheuttaa massiivisia aaltoja ja näyttää Venäjän laajan dopingin käytön vuosikausien ajalta. 9000 positiivista näytettä arviolta 4500 urheilijalta on tutkinnan alla. Odotettavissa on valtava määrä sanktioita, Seppelt twiittasi IBU:n skandaalin tultua julki.

Seppelt on suhtautunut kriittisesti siihen, että Kansainvälinen olympiakomitea KOK palautti Venäjän kansallisen olympiakomitean toimintaoikeudet Pyeongchangin olympialaisten jälkeen.

KOK oli viime joulukuussa sulkenut Venäjän kansainvälisestä olympiatoiminnasta maassa paljastuneen laajan dopingohjelman vuoksi.

Rangaistuksen myötä Etelä-Korean olympialaisiin päässeet venäläisurheilijat esiintyivät kisoissa ilman maansa kansallistunnuksia.

KOK kumosi Venäjän olympiapannan, vaikka kaksi maan urheilijaa kärähti Etelä-Korean kisoissa. Curlingpelaaja Aleksandr Krushelnitskin ja rattikelkkailija Nadezhda Sergejevan dopingnäytteet olivat positiivisia.

KOK katsoi, että se voi päättää dopingpannan, kun selvisi, että muiden venäläisurheilijoiden näytteet olympialaisissa olivat puhtaita.

Seppeltin mukaan KOK, ja etenkin järjestön saksalainen puheenjohtaja Thomas Bach kaivavat lepsuilla päätöksillään hautaa dopingin vastaiselle työlle.

– Tämä on likainen diili Bachin ja Venäjän välillä. Se osoittaa jälleen, että saksalainen puheenjohtaja on olympialiikkeelle arvoton, Seppelt sanoi puhelimitse Ilta-Sanomille maaliskuun alussa.

– KOK antoi ymmärtää ottaneensa kovat keinot käyttöön puhtaan urheilun eteen. Tosiasiassa he eivät tehneet mitään. Rangaistus yhdestä historian suurimmasta dopinghuijauksesta kesti kaksi ja puoli kuukautta, Seppelt jatkoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt