Ampumahiihto

Suomalaislääkäriltä kova paljastus ampumahiihdon jättiskandaalista – norjalaispomon ja venäläisten toiminta ihmetytti

Julkaistu:

Ampumahiihto
Kansainvälisen ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Anders Besseberg on vakavien epäilyjen kohteena.
Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU on ajautunut nokkamiehensä Anders Bessebergin johdolla maailmanlaajuiseen skandaaliin.

Ranskalaislehti Le Monde kertoi epäilyistä, joiden mukaan IBU olisi auttanut Venäjää pimittämään maan urheilijoiden dopingin käyttöä. Le Monde käytti lähteenään Maailman antidopingtoimiston Wadan salaista raporttia. Wadan tiedot pohjautuvat ainakin osittain Venäjän entisen antidopingjohtajan Grigori Rodtshenkovin kertomuksiin.

Syytösten mukaan IBUn norjalaispuheenjohtaja Besseberg, 72, pimitti liiton pääsihteerin Nicole Reschin kanssa venäläisten ampumahiihtäjien epäilyttäviä testituloksia. Monien urheilijoiden biologiset passit viittasivat kiellettyjen aineiden käyttöön.

 

Hän oli koko ajan pikkuisen liikaa siellä päin. Hän on ollut paljon Venäjällä, metsästellyt siellä ja vastaavaa.

Le Monde kertoi, että Besseberg sai kesällä 2013 salkullisen rahaa korvaukseksi venäläisille annetusta tuesta. Arvioiden mukaan salkussa oli 160 000–320 000 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itävallan poliisi teki kotietsinnän IBUn päämajaan Salzburgissa. Besseberg ja Resch ovat jättäneet tehtävänsä tutkinnan ajaksi.

Lämmin suhde puhutti

Norjalaisen puheenjohtajan ja venäläisten lajivaikuttajien läheiset välit ovat puhuttaneet ampumahiihtopiirejä jo pidempään. Ilta-Sanomien torstaina tavoittama lääkäri Hannu Litmanen sanoo, että Bessebergin epäilyttävistä kytköksistä oli ”jonkin verran viitteitä”.

Litmanen on kuulunut noin 20 vuotta IBUn lääketieteelliseen komiteaan. Hän sanoi poliisitutkinnan tulleen yllätyksenä.

– Tutkinnasta tiedän saman verran, mitä lehdissä on kerrottu. Meillä oli – ja on ollut koko ajan – erimielisyyksiä Bessebergin kanssa monesta asiasta, Litmanen sanoi, muttei lähtenyt avaamaan tarkemmin, mitä asioita näkemyserot koskivat.


Litmasen mukaan Bessebergin tiivis yhteydenpito venäläisiin ja toistuvat vierailut maahan herättivät kysymyksiä myös IBUn omissa työntekijöissä.

– Hän oli koko ajan pikkuisen liikaa siellä päin. Hän on ollut paljon Venäjällä, metsästellyt siellä ja vastaavaa.

Ansaittua kritiikkiä

Kansainvälistä ampumahiihtoliittoa on arvosteltu viimeisimpinä vuosina voimakkaasti löysästä suhtautumisesta dopingin vastaiseen taisteluun. Litmasen mukaan kritiikki on ollut ansaittua, etenkin jos puhutaan liiton johdon suhteista Venäjän suuntaan.


Onko Venäjä saanut IBUlta erityiskohtelua?

– En tiedä sitä varmasti, mutta kyllä Venäjä on jollain tavalla ollut erityisasemassa.

Litmanen kertoo, että kansainvälisessä lajiliitossa vallitsevat tällä hetkellä hieman sekavat ajat. Harvalla on selvää käsitystä, mitä jatkossa tapahtuu.

– Lajiliiton tulevaisuudesta on varmasti kehitteillä jotain strategiaa. Mutta on selvää, että liitto on puhdistettava perin pohjin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt