Ampumahiihto

Dopingpommi ampumahiihdossa! Poliisi iski Norjassa ja Itävallassa, syytösten perusteella vyyhti liittyy venäläisiin

Julkaistu:

Ampumahiihto
Kansainvälisen ampumahiihtoliiton toimistoon tehtiin poliisiratsia.
Itävallan rikospoliisi ratsasi tiistaina Salzburgissa sijaitsevan Kansainvälisen ampumahiihtoliitto IBU:n toimiston.

Ratsian pani alulle Maailman antidopingtoimisto Wada. Samaan vyyhtiin liittyvä ratsia tehtiin samanaikaisesti myös Norjassa.

Wada on vahvistanut ratsioiden liittyvän käynnissä olevaan dopingtutkimukseen, jonka keskiössä ovat IBU:n norjalainen puheenjohtaja Anders Besseberg ja liiton pääsihteeri, saksalainen Nicole Resch.

– Wada vahvistaa tapauksen liittyvän dopingiin, mutta emme kommentoi asiaa yhtään enempää, Wadan viestintäpäällikkö James Fitzgerald kommentoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.


Myös IBU on vahvistanut puheenjohtajansa ja pääsihteerinsä olevan poliisitutkinnan kohteena. Liiton tiedotteen mukaan Resch on jättäytynyt virkavapaalle. Bessebergin työsuhdetta liitto ei kommentoinut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapaus on järkyttänyt Norjan ampumahiihtopiirejä.

– Sana, jota haluan käyttää, on shokki, Norjan ampumahiihtoliiton pääsihteeri Rakel Rauntun kommentoi VG:lle.

Hänen mukaansa Norjan liitto ei ollut saanut mitään ennakkotietoa, että Besseberg olisi tutkinnan kohteena. Liitto sai tiedon vasta, kun IBU julkaisi tiedotteen keskiviikkona.

Norjan yleisradioyhtiö NRK on haastatellut aiheesta Venäjän valtiojohtoisen dopingohjelman paljastanutta Venäjän antidopinglaboratorion entistä johtajaa Grigori Rodtshenkovia. Rodtshenkovin kommenttien perusteella myös nämä ratsiat linkittyvät Venäjään.

Rodtshenkov esitti rajuja syytöksiä IBU:n toimista. Hänen mukaansa liitto ”manipuloi ja sabotoi” venäläisten ampumahiihtäjien verinäytteitä ennen Sotshin olympialaisia.

Hänen mukaansa IBU myös jätti tutkimatta dopingin käyttöä kartoittavia biologisia passeja, joista olisi mahdollisesti paljastanut dopingin käyttöä.

Rodtshenkov vahvisti keskiviikkona virallisessa tiedotteessa auttaneensa Wadaa IBU:n tutkintaan liittyvissä asioissa.

Rodtshenkov kertoo IBU:n saaneen tiedon venäläisten ampumahiihtäjien näytteistä löytyneistä poikkeavista arvoista. Sisäisen tutkinnan sijaan liitto lähetti tiedot Venäjälle ja Venäjän antidopingtoimisto RUSADAlle. Tapaus ei kuitenkaan edennyt siitä.

– Venäjä sai IBU:lta arkaluonteista tietoa, ja viestin, jossa kehotettiin hoitamaan asia. IBU ei tutkinut venäläisurheilijoiden hyvin epätavallisia biologisia passeja, Rodtshenkov sanoi NRK:lle.

NRK tiedusteli Rodtshenkovilta, kumpi on vastuussa väitetystä sabotaasista, IBU vai Venäjä.

– Molemmat. Heillä on salaliitto, joka menee pitkälle. En voi kertoa tarkkoja yksityiskohtia, mutta se on ilman muuta tapa korruptioon, Rodtshenkov vastasi.

Itävallan poliisin mukaan tapauksesta annetaan uutta tietoa aikaisintaan torstaiaamuna.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt