Kaisa Mäkäräinen nousi miljoonakerhoon – viikonlopusta mehevä tili

Maailmancupin voittanut Kaisa Mäkäräinen antoi vihjailevan kommentin uransa jatkosta.

26.3.2018 5:59 | Päivitetty 26.3.2018 9:23

Kaisa Mäkäräisestä tuli sunnuntaina kolmas kolmeen maailmancupin kokonaisvoittoon yltänyt naisampumahiihtäjä.

Aiemmin temppuun olivat pystyneet Saksan Magdalena Neuner ja peräti kuusinkertainen kokonaiscupin valtiatar, Ruotsin Magdalena Forsberg.

Mäkäräinen nousi kolmanteen voittoonsa sensaatiomaisella tavalla. Vielä ennen päätösviikonlopun kolmea kisaa Mäkäräinen oli cupissa 52 pisteen takamatkalla.

Voitto ratkesi dramaattisesti vasta sunnuntain yhteislähtökilpailun viimeisellä hiihtolenkillä. Ylivoimaisen maailmancup-johtonsa menettänyt Slovakian Anastasia Kuzmina hyytyi pahanpäiväisesti, ja Mäkäräinen kiilasi hänen edelleen kolmella pisteellä.

Suomen ampumahiihtokuningatar on erikoistunut trillerimäisiin voittoihin, sillä kaudella 2013–14 hän vei cupin nimiinsä neljän pisteen marginaalilla.

Tämän vuoden kokonaiskilpailu oli vuosikymmenen tasaisin. Kolmanneksi jäänyt Valko-Venäjän Darja Domratsheva taipui Mäkäräiselle vain 18 pisteellä.

Suomalaisen valtti oli tasaisuus. Mäkäräinen voitti kauden aikana vain kaksi osakilpailua, mutta nosteli silti sesongin päätteeksi himoituinta kristallipalloa.

Kausi oli maailmancupin osalta Mäkäräiselle menestyksekäs paitsi urheilullisesti myös taloudellisesti – jälleen kerran.

Mäkäräinen tienasi päättyneellä kaudella pelkästään palkintorahoina yhteensä muhkeat 131 000 euroa. Summassa ei ole mukana cup-johtajille maksettavia niin sanottuja liivibonuksia.

Kauden viimeisen viikonlopun aikana Mäkäräinen tienasi kolmesta kilpailusta yhteensä 26 500 euroa. Sen päälle kolahti vielä maailmancupin voitosta maksettava 28 000 euron potti.

Tjumenin päätösviikonlopun jättipotillaan Mäkäräinen rikkoi 2010-luvun palkintotienesteissä miljoonan euron rajapyykin. Suomen ampumahiihtokuningatar on tienannut nyt tällä vuosikymmenellä pelkästään palkintorahoina peräti 1 005 650 euroa.

Kokonaisansiot ovat kuitenkin vielä huomattavasti korkeammat, sillä palkintorahojen päälle tulevat muun muassa yhteistyökumppaneiden ja Kansainvälisen ampumahiihtoliiton pulittamat bonukset.

Rahansa Mäkäräinen on ansainnut. Yksikään toinen suomalainen talviurheilija ei ole ollut lähelläkään Mäkäräisen maailmancup-saavutuksia 2010-luvulla.

Kahdeksan kauden aikana hän on voittanut maailmancupin kolmesti ja ollut kertaalleen toinen sekä kolmas. Heikoimmillaan Mäkäräinen on sijoittunut tällä vuosikymmenellä kokonaiscupissa viidenneksi.

Uransa jatkosta Mäkäräinen on ollut jälleen totutun vaitonainen.

Oliko sunnuntain kilpailu urasi viimeinen maailmancupissa?

– En pysty siihen vielä vastaamaan. Sanotaan vaikka näin, että toivottavasti ei, Mäkäräinen vastasi arvoituksellisesti Ilta-Sanomille sunnuntaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?