Ampumahiihto

Kaisa Mäkäräistä tarvitaan taas pelastamaan kisat

Julkaistu:

AMPUMAHIIHTO
Kontiolahden maailmancup on jäämässä urheilulliselta anniltaan ja tunnelmaltaan vaisuksi – ellei sitten Kaisa Mäkäräinen pelasta kisoja sunnuntaina, kirjoittaa Petri Seppä Kontiolahdelta.
Kilpailukauden alkaessa mehusteltiin sillä, että Kontiolahden maailmancup oli heti seuraavana Pyeongchangin olympialaisten jälkeen. Pohjois-Karjalaan saataisiin kaikki olympiavoittajat ja muut menestyjät.

Kyllä saatiinkin, mutta miekka oli silti hyvin kaksiteräinen. Moni olympialaisissa menestynyt ampumahiihtäjä on selvästikin vetänyt raskaasti happea kauden päätavoitteen jälkeen. Ilkeästi sanottuna Kontiolahdelle tultiin, koska se oli maailmancupin kisaohjelmaan merkitty. Paras terä oli jäänyt Etelä-Koreaan ja sen jälkeisiin mitalijuhliin milloin missäkin.

Kontiolahden kisaviikonloppua rasitti myös Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBUn määräämä kisaohjelma. Jos kisajärjestäjät olisivat saaneet päättää ohjelman itsenäisesti, Kontiolahdella olisi kisattu miesten ja naisten pikakisa, takaa-ajo ja yhteislähtö.

Nyt takaa-ajot korvautuivat kattojärjestön määräyksellä ampumahiihtolajien "vähäpätöisimmillä" lajeilla eli pari- ja sekaviesteillä. Viestit olivat vielä kaikista parhaana yleisöpäivänä eli lauantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se valitettavasti näkyi sekä yleisömäärässä että tunnelmassa. Alustavan tiedon mukaan viestejä oli seuraamassa vain noin 5700 katsojaa, noin yksi kolmasosa siitä määrästä, joka olisi voinut tulla paikalle toisenlaisella lajiohjelmalla. Vaikuttava pääkatsomo mollotti puolityhjänä - ja siitäkin porukasta iso osa oli venäläisiä ampumahiihtofaneja. Ilman heitä väkimäärä olisi ollut todella valju.

Vaisuutta lisäsi vielä se, että Suomen ykköstykki Kaisa Mäkäräinen piti lauantaina kilpailuista vapaapäivän. Mäkäräisen annettiin rauhassa keskittyä sunnuntain yhteislähtökisaan, kun maailmancupin kokonaiskilpailutaisto käy erittäin kuumana.

Mäkäräisen kannalta ratkaisu oli täysin ymmärrettävä ja perusteltu. Niin kuin Mari Laukkanen sanoi, suomalaisurheilijalla on aika harvoin mahdollisuus voittaa olympialajin maailmancup.

– Nyt on maailmancupin kokonaistilanteessa niin kovat panokset, että annetaan Kaisalle se mahdollisuus, Laukkanen puolusteli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se puoli on kiistatta totta. Mutta toisella puolella maksava yleisö ei todennäköisesti ollut hirveän tyytyväinen, kun se ei nähnyt suurinta suosikkiaan kisaamassa. Ei liene vaikea arvata, että moni oli ostanut pääsylippunsa lauantaille vain ja ainoastaan nähdäkseen Mäkäräisen.

Väkeä alkoikin hiljalleen valua pois katsomosta sekaviestin naisten osuuksien jälkeen. Valitettavasti heidän päidensä yläpuolella ei ollut ajatuskuplia, että olisi voinut lukea mietteet. Tuskin ne kuitenkaan ruusunpunaisen positiivisia olivat...

Kun tähän lisätään suomalaisurheilijoiden tasapaksut esitykset torstaina ja perjantaina sekä myös viesteissä lauantaina, niin sinänsä hienosti järjestettyjen Kontiolahden kisojen anti on jäämässä hyvin vaisuksi.

Mutta vielä on yksi päivä aikaa pelastaa tilanne. Ja se pelastaja voi olla juuri Mäkäräinen, joka on ainoana suomalaisena kisaladulla sunnuntain yhteislähdössä.

Kisajärjestäjien täytyy toivoa, että vapaapäivä on tehnyt tehtävänsä ja että Mäkäräinen on levänneenä hyvässä iskussa. Jos Mäkäräinen voittaa naisten yhteislähtökisan - tai on edes palkintopallilla - kukaan ei muistele vaisuja alkupäiviä.

Jos tasapaksuus jatkuu sunnuntaina, kisajärjestäjillä on tiukka paikka. Ensi vuonna Kontiolahti ei ole maailmancupin kisaohjelmassa lainkaan, eli seuraavat mahdolliset maailmancupin kisat ovat kevättalvella 2020.

Se on todennäköisesti jo suomalaisen ampumahiihdon aikaa jälkeen Mäkäräisen, eli yleisön houkutteleminen paikalle maailmanluokan suomalaisnimellä ei enää onnistu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt