Ampumahiihto

Kommentti: Kaisa Mäkäräinen voi häätää olympiamörkönsä, mutta se vaatii yhtä asiaa

Julkaistu:

Kommentti
Kaisa Mäkäräinen on saanut todeta, että ampumahiihto ei ole tasapuolinen urheilulaji, kirjoittaa Pekka Holopainen.
Ylen ampumahiihtostudiossa lajia kommentoiva maailmanmestari Paavo Puurunen lopetti maanantaina olympiaurakkansa tv:n puolella erikoisissa tunnelmissa. Kun henkilökohtaisista matkoista on kilpailtu puolet, Suomen kaksi parasta sijoitusta ovat lyöneet tiskiin miehet eli sprinttimatkalla sensaatiomaisen hyvin onnistuneet Olli Hiidensalo ja Tero Seppälä.

Tällainen ihme on viimeksi koettu silloin, kun Puurunen oli itse huippuaktiivi viime vuosikymmenellä, toisen MM-mitalistin Vesa Hietalahden säestämänä.

Hieno juttu, mutta

Tämä olisi sinänsä alamaista nousevalle miesampumahiihdolle hieno juttu, mutta ikävä kyllä se edellytti, että ykköskategorian suomalaistoivon Kaisa Mäkäräisen olympiakisat ovat alkaneet tuulisella ampumapaikalla katastrofaalisesti.

Viimeiset olympiatason ottelupallonsa Mäkäräinen käyttää keskiviikkona 15 kilometrin normaalimatkalla ja lauantaina 12,5 kilometrin yhteislähdössä. Joensuulainen kehotti olemaan tekemättä yhteenvetoa olympiaurastaan vielä. Kuudesta MM-mitalistaan hän on neljä tuoreinta saavuttanut juuri näillä matkoilla, ja MM-kisoissa pari kertaa erittäin alavireisen turneen päätteeksi. Sääennuste lupaa tyyntyvää ja lämpenevää, joten kukaties Mäkäräisen rukouksiin vielä vastataan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuluvan vuosikymmenen paras suomalainen suksiurheilija ei ole koskaan mainostanut olevansa paineensietokyvyltään niin kova kuin tuloksista voisi päätellä. Puheet sisältävät rutkasti kainuulaista lapinlisää. Ei tällainen ura ansarinkukalle olisi ylipäätään mahdollinen.

Kylmä fakta

Kylmä tilastofakta Etelä-Koreasta tähän saakka kuuluu kuitenkin, että maailmancupia johtava suomalainen on muusta cupin kärkikymmeniköstä jättänyt kahdessa kilpailussa taakseen vain Justin Braisaz’n, Vita Semerenkon ja Darja Domratshevan.

Kun hän on määrätietoisesti yrittänyt luoda mielikuvaa ja sielunmaisemaa, jossa olympiakisat ovat vain kilpailut muiden joukossa, vaikuttaa kuin olympiamörkö olisi prosessissa muuttanut hänen vuoteensa alle pysyväksi vuokralaiseksi.


Näissä kisoissa Mäkäräinen on varsinaisesti epäonnistunut vain kerran, mutta sprinttikilpailun fiasko maksaa aina kaksi kilpailua kerralla. Pyeongchangissa on kilpailtu erittäin hankalissa tuulioloissa. Osa ns. suuresta yleisöstä syyttää tähänastisesta tuloksesta Mäkäräisen paineensietokykyä, mutta yhtä lailla on koeteltu hänen ilmanpaineensietokykyään. Tammikuussa Mäkäräinen ampui makuulta osumia prosentilla 90,77, ja kokonaisprosenttikin oli loistava 87,02. Nyt 30 laukauksesta on viuhunut yhdeksän ohi, prosentti 70.

Vaikka näissäkin kahdessa kilpailussa parhaiten ovat menestyneet tutut maailmancupin jyrät, on turha kuvitella, että olympiamitalit olisi ratkaistu millään lailla tasapuolisissa saati vakioiduissa oloissa. Ampumahiihto ei ole sisäurheilua, eikä edes maastohiihtoa. Eikä huippu-urheilu ole oikeudenmukaista.

Kisojen maalitaululaitteet valmistanut Suomen Biathlon Oy laittaa kotisivuilleen kilpailuista tarkat ammunta-analyysit, tuulensuuntia ja -voimakkuuksia myöten. Sprinttikilpailussa Mäkäräinen ampui viidesti niin, että tuuli puhalsi etuvasemmalta 4,1–5,5 metriä sekunnissa. Voittaja Laura Dahlmeierin kaikki laukaukset lähtivät 0,6–3,5 metriä sekunnissa tuivertaneeseen tuuleen. Siinä on eronsa.


Jos normaalimatkalle ja yhteislähtöön osuu tasapuolinen olosuhde, Mäkäräinen voi häätää olympiamörkönsä. Muuten se mörkö on totta.

Ruotsi on palannut ryminällä huipulle Sebastian Samuelssonin, 20, sensaatiohopean ja kymppisakkiin puskeneiden naisten voimin. Urheilijat eivät nauti kisoissa lähivalmennusta, sillä Ruotsin saksalainen päävalmentaja Wolfgang Pichler sai KOK:lta kisoihin porttikiellon.

Venäjän entisen (2011–14) päävalmentajan epäillään kauhoneen vahvasti soppaa, jonka takia kisoista puuttuu nyt iso määrä venäläisiä ampumahiihtäjiä.

Todennäköisesti tänne ei olisi päässyt myöskään sunnuntain kakkonen Anastasia Kuzmina, ellei hän olisi ehtinyt ottaa Slovakian passia. Velipoika Anton Shipulin katsoo kisat tv:stä.

Ja vielä...

Leijonien huoltajana pitkää päivää painavan pelaajalegendan Aki Bergin harrastuksiin kuuluu talvi- ja jatkosodan maastoon jääneiden vainajien etsiminen Karjalan kannakselta. Yhteensä Berg on ollut mukana jo parissakymmenessä etsintäpartiossa lapion varressa.

Ampumahiihdon olympiaohjelma

Keskiviikko 14.2.
Klo 13.05 naisten normaalimatka

Torstai 15.2.
Klo 13.00 miesten normaalimatka

Lauantai 17.2.
Klo 13.15 naisten yhteislähtö

Sunnuntai 18.2.
Klo 13.15 miesten yhteislähtö

Tiistai 20.2.
Klo 13.15 sekaviesti

Torstai 22.2.
Klo 13.15 naisten viesti

Perjantai 23.2.
Klo 13.15 miesten viesti

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt