Kaisa Mäkäräisen kilpakumppani lopetti vain 25-vuotiaana – kertoo nyt, mihin katosi viisi vuotta sitten - Ampumahiihto - Ilta-Sanomat

Kaisa Mäkäräisen kilpakumppani lopetti vain 25-vuotiaana – kertoo nyt, mihin katosi viisi vuotta sitten

Magdalena Neuner ei ikävöi urheilu-uraansa.

Saksalainen Magdalena Neuner oli ampumahiihdon suurin tähti.

20.9.2017 6:34

Saksalainen Magdalena Neuner on yksi kaikkien aikojen ampumahiihtäjistä.

Hänen läpimurtokautensa oli 2006–2007, jolloin hän voitti seitsemän maailmancupin osakilpailua ja kolme maailmanmestaruutta.

Vuosien 2007 ja 2012 välillä hän voitti 12 MM-kultaa, neljä hopeaa ja yhden pronssin.

Kultamitalien määrä olisi 13, ellei Kaisa Mäkäräinen olisi ohittanut Neuneria takaa-ajon viimeisellä ampumapaikalla Hanti-Mansijskin MM-kisoissa 2011.

Kaisa Mäkäräinen (oik.) voitti Magdalena Neunerin MM-kisojen takaa-ajokisassa vuonna 2011. Kuva vuodelta 2012.

Vancouverin vuoden 2010 olympialaisista Neunerilla oli tuomisina kaksi kultaa ja yksi hopea. Maailmancupin osakilpailuvoittoja hän keräsi 34. Hänet valittiin 2007 ja 2011 vuoden urheilijaksi Saksassa – maassa, jossa maailman huippuja löytyy lajista kuin lajista.

18. maaliskuuta vuonna 2012 juuri 25 vuotta täyttänyt Neuner lopetti uransa. Hänen viimeinen kisasuorituksensa oli Saksan Ruhpoldingissa pidetty MM-kilpailu.

Päätös tuli yllätyksenä monelle. Vielä kuukausi viimeisen startin jälkeen Neuner joutui kommentoimaan päätöstään.

– Minulla ei todellakaan ole tylsää. Asia on puolestani loppuun käsitelty. Viime viikkoina en ole enää edes ajatellut ampumahiihtoa, hän sanoi tuolloin.

Neuner voitti Vancouverin olympialaisissa vuonna 2010 kaksi kultaa ja yhden hopean.

Sen jälkeen huippu-urheilija vetäytyi julkisuudesta. Hän ei ole antanut juurikaan yksityiselämäänsä koskevia haastatteluita. Hiljattain hän kuitenkin paljasti saksalaiselle Bunte-lehdelle, mitä on puuhaillut viimeiset viisi vuotta.

Neuner on seurustellut vuodesta 2009 kouluaikaisen ystävänsä Josef Holzerin kanssa. Pari siviilivihittiin maaliskuussa vuonna 2014, ja kaksi kuukautta myöhemmin syntyi esikoinen Verena Anna. Heidän toinen lapsensa Josef junior on nyt yhdeksän kuukautta vanha.

Neuner on omistautunut lähes täysin äitiydelle.

– Äitiys on paljon rankempaa kuin treeniohjelman noudattaminen päivittäin, hän kertoo.

– Eniten ikävöin kollegoitani. Kisaamista ja voittamista en kuitenkaan ikävöi. Ne asiat säilyvät muistoissani, hän kertoi Tages Spiegelille helmikuussa.

Neuner oli vieraana saksalaisessa keskusteluohjelmassa perjantaina.

Vaikka Neuner ei ole enää kilpaurheilija, hän on pysynyt hyvässä kunnossa.

– Painan vähemmän kuin aktiiviaikanani. Lapsien vuoksi en juuri ehdi miettiä ruokaa, hän kertoi.

Liikuntaa hän kuitenkin harrastaa edelleen. Instagram-tili paljastaa Neunerin osallistuneen muun muassa erilaisiin harrastejuoksukisoihin.

A post shared by Magdalena Neuner (@magdalena_neuner) on Jul 7, 2017 at 1:43pm PDT

Neuner tekee edelleen yhteistyötä joidenkin urheilu-uran aikaisten sponsoreidensa kanssa. Hänet esiteltiin hiljattain automerkki BMW:n brändilähettiläänä. Hän on myös mukana hyväntekeväisyystyössä ja vieraillut urheilukisoissa asiantuntijan ja vieraan roolissa.

Vaikka Neuner ei kadu päätöstään lopettaa urheilu-uransa, ampumahiihdon katsominen saa hänet tunteelliseksi. Kyyneleiltä ei ole vältytty.

– Kun Nadine Horchler voitti (maailmancupin yhteislähtökilpailun) Antholzissa, itkin sohvalla onnesta, Neuner paljastaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?