Ole Einar Björndalenin kaksoisroolille loppu - Ampumahiihto - Ilta-Sanomat

Ole Einar Björndalenin kaksoisroolille loppu

Urheilu-uraansa jatkava Ole Einar Björndalen on eronnut Kansainvälisestä olympiakomiteasta.

Ole Einar Björndalenin ampumahiihtoura jatkuu. Pesti KOK:ssa saa kuitenkin jäädä.

7.4.2016 14:54

Norjalainen ampumahiihtolegenda Ole Einar Björndalen valittiin Sotshin olympiakisojen yhteydessä Kansainvälisen olympiakomitean urheilijakomissioon. Urheilijakomissioon valitut urheilijat ovat samalla KOK:n täysivaltaisia jäseniä.

Björndalen ei ole kuherruskuukauden jälkeen osallistunut järjestön toimintaan. Hän ei ole matkustanut KOK:n kongresseihin eikä ole osallistunut urheilijakomission työhön, Insidethegames-nettilehti raportoi.

– Olin mukana ensimmäiset kuusi kuukautta ja opettelin KOK:n toimintatapoja. Mutta urheilijakomission jäsenyys on niin vaativa ja edellyttää niin paljon matkustamista, että sitä on vaikea yhdistää urheilijaelämään, Björndalen kertoi tällä viikolla.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach on puolustanut Björndalenia, kun olympiayhteisö on ihmetellyt norjalaisen haluttomuutta hoitaa mandaattiaan. Heinäkuussa 2015 Bach ilmoitti, että hän on antanut Björndalenille erityisluvan pysyä järjestön jäsenenä, vaikka hän ei ehdi hoitaa tehtäviään. Lupa ulottui talven 2016 MM-kisoihin asti, jonka jälkeen Björndalenin oli määrä keskittyä tehtäviinsä KOK:ssa.

Björndalen otti erivapaudesta kaiken irti. Kun nuorten olympiakisat järjestettiin tänä talvena Lillehammerissa, isäntämaan suuri sankari ei vaivautunut paikalle KOK:n edustajien hämmästykseksi.

KOK:n mitta täyttyi

KOK:n edustajien mitta täyttyi, kun Björndalen päätti jatkaa uraansa tämänkin kauden jälkeen. Tällä viikolla selvisi, että Björndalen eroaa urheilijakomission ja KOK:n jäsenyydestä.

– Tämä on oikea päätös, koska hänen urheilijavelvollisuutensa eivät mahdollista toimimista KOK:n jäsenenä riittävässä laajuudessa, puheenjohtaja Bach perusteli ratkaisua.

Norjalaisen eron jälkeen urheilijakomissiossa on yksi paikka vapaana. KOK:n ilmoituksen mukaan se täytetään asianmukaisena ajankohtana. Seuraavan kerran olympiaurheilijat äänestävät uusia jäseniä komissioon kesällä Rio de Janeirossa. Silloin on määrä valita neljä kesälajien edustajaa, mutta Björndalenin jäätyä sivuun, komissiota saatetaan täydentää viidennellä kesälajien urheilijalla.

Jääkiekkoilija Saku Koivu valittiin urheilijakomissioon talvella 2006 Torinossa. Suomalainen pysyi jäsenenä vuoteen 2014 asti, mutta hänenkin osallistumisprosenttinsa KOK:n toimintaan oli vaatimaton. Muutamat KOK:n jäsenet ihmettelivät, kun Koivu asetti oman kesäharjoittelunsa olympialiikkeen edelle. Koivun kahdeksan vuoden mandaatti päättyi talvella 2014. Kun Peter Tallberg kuoli toukokuussa 2015, KOK:ssa ei ole enää yhtään suomalaisjäsentä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?