Mikaela Shiffrin liikuttui Levillä: ”Minun on vaikea edes ymmärtää” - Alppihiihto - Ilta-Sanomat

Supertähti Mikaela Shiffrin liikuttui Levillä: ”Minun on vaikea edes ymmärtää”

Pitkältä tauolta kisoihin palannut yhdysvaltalaistähti hävisi vain Petra Vlhovalle.

Mikaela Shiffrin palasi rinteisiin Levillä.­

21.11. 19:37

Alppihiihdon kirkkain naistähti Mikaela Shiffrin, 25, ei edes yritä väittää, että kuluva vuosi olisi ollut helppo. Vaikea se on ollut monelle koronaviruspandemian takia, mutta Shiffrin on kokenut muitakin vastoinkäymisiä.

Yhdysvaltalaisen Shiffrinin isä kuoli alkuvuodesta. Kilpailukautensa keskeyttäneen Shiffrinin oli määrä palata maailmancupiin maaliskuussa, mutta koronaviruspandemia keskeytti kauden.

Tämän kauden maailmancupin aloituksen Söldenissä hän jätti väliin selkävaivan vuoksi.

Paluu kisarinteisiin koitti lauantaina Levin maailmancupin pujottelussa. Shiffrin sijoittui Slovakian Petra Vlhovan voittamassa kilpailussa toiseksi. Eroa kärkeen jäi 0,18 sekuntia.

Shiffrin oli kärkikolmikolle tehdyssä haastattelussa selvästi liikuttunut.

– Minun on vaikea edes ymmärtää, että olen kilpailemassa ja palkintopallilla. En ole koskaan iloinnut kakkossijasta yhtä paljon kuin nyt, hän sanoi.

Myös Vlhova on mielissään kovan kilpakumppaninsa paluusta.

– Hän puskee minua entistä parempiin suorituksiin, Vlhova sanoi kisan jälkeen haastattelualueella.

"Olen vihainen siitä, että isäni kuoli"

Kaksi päivää ennen paluutaan Shiffrin kertoi videolehdistötilaisuudessa, että kuluva vuosi on ollut hyvin vaikea.

– Ei ole tuntunut siltä, että minulla olisi ollut maailmancupista 300 päivän kilpailutauko. Kevät, kesä ja syksy ovat olleet stressaavinta aikaa elämässäni, hän sanoi.

Shiffrin sanoi tuolloin, että kilpaileminen tuntuu kuin lomalta pitkän tauon jälkeen.

– En ennen ajatellut niin. Olen vain niin innoissani ollessani täällä, hän tiivisti.

Shiffrin puhuu avoimesti tunteistaan, joita isän kuolema hetkittäin aiheuttaa.

– Olen vihainen siitä, että isäni kuoli. Ja siitä, miten yksinäinen olen useimpina päivinä. Toisaalta olen todella kiitollinen, että äitini on lähelläni niin usein. En ole koskaan motivoitunut vihasta.

Shiffrin on voittanut alppihiihdossa käytännössä kaiken mahdollisen, muun muassa kaksi olympiakultaa ja viisi maailmanmestaruutta.

Päätös kilpailuihin paluusta ei ollut helppo. Asiaa eivät ole helpottaneet koronapandemian aiheuttamat rajoitukset, varotoimet ja riskit.

Maailmancupin kokonaiskisan kolmesti voittanut Shiffrin kertoo pyrkivänsä pitämään odotuksensa matalina pitkän tauon jälkeen.

– Isoin motivaationi on tuntea jälleen, miltä kilpaileminen ja kilpaurheilijana oleminen tuntuvat. Haluan yhä laskea hyvin, ja siihen kuuluu nopeus. Olen edelleen kilpailija.

Suomalaiset jäivät avauskierrokselle

Suomalaismenestys jäi lauantaina vaisuksi, sillä Kia-Emilia Hakala, Riikka Honkanen, Rosa Pohjolainen ja Julia Toiviainen karsiutuivat toiselta kierrokselta. Heistä eniten säväytti Pohjolainen, 17, joka oli väliajoissa vahvassa vauhdissa, mutta ajoi radalta ulos lähellä maalia.

Levillä kisataan sunnuntaina kauden toinen naisten pujottelukilpailu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?