Kalle Palander kertoo, miksi Kinsey Wolanski sai ajanoton sekaisin - Alppihiihto - Ilta-Sanomat

Miksi uimapuvussa juoksennellut malli sai ajanoton sekaisin alppikisassa? Kalle Palanderilta selkeä vastaus

Tunnettu viuhahtaja sekoitti ajanoton maailmancupin kilpailussa tiistaina. Kalle Palanderin mukaan rinteeseen livahtaminen on helppoa kuin mikä.

Kalle Palanderia viuhahtajan tempaus huvitti. Hän kuitenkin muistuttaa, että pahemminkin olisi voinut käydä.

30.1.2020 5:56

Huippulaskija Alex Vinatzer vilkaisi maaliviivan ylitettyään tulostaululle ja tuuletti sen jälkeen huimaa kärkiaikaa klassisessa Schladmingin iltapujottelussa tiistaina.

Ikävä totuus paljastui 20-vuotiaalle italialaislaskijalle hetkeä myöhemmin. Ajanoton olikin pysäyttänyt tunnettu viuhahtaja Kinsey Wolanski, joka juoksenteli rinteessä pelkkä uimapuku yllään Kobe Bryant -kylttiä kantaen. Hän ylitti maaliviivan juuri ennen Vinatzeria.

Tästä kuvasta näkyy hyvin, kuinka viuhahtaja ehti ylittää maaliviivan ennen kilpailijaa ja pysäyttää ajanoton.

Oikeasti Vinatzerin aika riitti lopputuloksissa vasta kuudenteen sijaan.

Ilta-Sanomat soitti alppihiihtoasiantuntija Kalle Palanderille ja kysyi miten on mahdollista, että Wolanski onnistui hetkeksi sotkemaan tulostaulun ja hämäämään sekä yleisöä että Vinatzeria.

– Aikaa mitataan valokennoilla, joita on väliaikapisteillä ja maalissa. Aika pysähtyy aina jonkun ylittäessä valokennojen välissä kulkevan lasersäteen, Palander selventää.

Viuhahtajatapauksessa Wolanski siis juoksi maaliviivalla olevien valokennojen välistä ja ehti näin rikkoa lasersäteen ennen Vinatzeria. Tulostaululle siirtyi automaattisesti väärä aika.

– Joskushan alppihiihdossa nähdään hurjia ”haamuaikoja” väliaikapisteillä, kun joku ratatyöryhmä on kulkenut vahingossa kennojen välistä ennen laskijaa, Palander selittää.

Viuhahtajan aiheuttama harmi jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. Tulos korjattiin, ja railakkaasti huippuaikaansa tuulettanut Vinatzerkin osasi suhtautua tilanteeseen huumorilla.

– Oikea tulos saatiin, koska ajanotto ei pysähdy ensimmäisen ihmisen rikkoessa lasersäteen. Aika jatkoi juoksemistaan ja pysähtyi myös Vinatzerin ylittäessä maaliviivan, Palander kertoo.

Muistatko omalta alppihiihtouraltasi vastaavaa tapausta?

– Valitettavasti en. Muutama kaveri laittoikin jo viestiä, että toisin kuin Vinatzerilta, Palanderilta viuhahtaja ei olisi jäänyt huomaamatta. Jos nainen olisi pyörinyt tuollaisessa asussa maaliviivalla, en olisi löytänyt edes maaliin.

Kalle Palander ei nähnyt viuhahtajia omalla alppihiihtäjän urallaan.

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n kommentaattori Johan Ejeborg piti tapahtunutta skandaalina. Vaikka tapaus enimmäkseen huvitti Palanderia, hänenkin mielestään tilanteessa oli ainekset pahaan onnettomuuteen.

– Siinä olisi käynyt todella pahasti, jos viuhahtaja olisi mennyt laskijan eteen. Onneksi näin ei käynyt.

”Ei siellä mitään järjestysmiehiä ole!”

Ejeborg myös ihmetteli, kuinka viuhahtaja ylipäätään pääsi livahtamaan rinteeseen kesken kisasuorituksen. Palanderin mukaan se käy helposti.

– Ei siellä mitään järjestysmiehiä ole. Esteenä on vain kolme noin metrin korkuista kalaverkkoa. Sen kuin nostaa jalan yli.

Järjestyksenvalvontaa olisi kenties syytä tiukentaa, etteivät häiriköt pääse jatkossa aiheuttamaan vaaratilanteita tai muita häiriöitä.

– Sekin olisi täysin mahdollista, että joku innokas fani kävisi häiritsemässä oman idolinsa pahimman kilpailijan laskusuoritusta. Porukkahan on siellä aivan päissään, eikä siellä ainakaan minun aikanani ollut edes mitään turvatarkastuksia.

Yleisö on silloin tällöin aiheuttanut järjestyshäiriöitä alppihiihtokisoissa. Noin vuosi sitten norjalaislaskija Henrik Kristoffersen raivostui, kun itävaltalaisyleisö heitti häntä lumipalloilla kesken kilpailusuorituksen. Tämäkin episodi tapahtui Schladmingissa. Itävaltalaisten suosikki Marcel Hirscher johti silloin kilpailua.

Viuhahtaja muisti kopterionnettomuudessa kuollutta Kobe Bryantia kyltissään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?